U većini slučajeva, pečenje na roštilju naglasit će prirodnu slatkoću voća, a kombinirate li više različitih vrsta voća, sokovi će se izmiješati i stvoriti i posve nove, iznenađujuće okuse
Evo voća koje možete peći na roštilju
Za mnoge ljude ljetna kuhinja je sinonim za paljenje roštilja i komade mesa ili povrća na rešetkama. Većini ni na kraj pameti ne pada da bi se i neke vrste voća mogle zapeći na roštilju, kako biste dobili voće posve novog, zanimljivog okusa.
U većini slučajeva, pečenje na roštilju naglasit će prirodnu slatkoću voća, a kombinirate li više različitih vrsta voća, sokovi će se izmiješati i stvoriti posve nove okuse. Tako iz dana u dan možete imati novi savršeni desert.
POGLEDAJTE VIDEO: Evo prijedloga za zdravi roštilj
Pokretanje videa...
Evo nekoliko savjeta prije nego što se odlučite baciti voće na roštilj:
Birajte voće koje je napola zrelo
Iako je za većinu svježeg i sirovog voća najbolji trenutak za konzumaciju kad dosegne potpunu zrelost, to je prekasno za pečenje na roštilju. Toplina roštilja će omekšati voće, pa bi se prezrelo i mekano voće moglo pretvoriti u kašu. Zato birajte voće koje još nije do kraja zrelo.
Koristite veće komade
Jasno je zašto, manji komadi voća neće se ispeći dobro kao oni veliki komadi. Voćni šiš-ćevapi na žaru uvijek su opcija ako imate na raspolaganju manje komade voća; samo vodite računa da na isti štapić stavljate komade voća kojima je potrebno podjednako vrijeme pečenja.
Koristite malo masti
Voće se lako može zalijepiti za rešetke roštilja, lakše nego meso, pa je uvijek dobro malo ga premazati s malo masti prije nego što ga posložite na roštilj. Možete koristiti bilo koje neutralno ulje s visokom točkom zagrijavanja, poput ulja avokada, na primjer. Samo ga nanesite na stranu voća koja će biti naslonjena na roštilj.
Pecite ga dovoljno dugo
Jedna od najboljih stvari s voćem na roštilju je to kako dobro izgleda. Da biste dobili lijepe tragove roštilja, morat ćete ga ostaviti na roštilju dok se ne razviju ti tragovi. Tek onda ga okrećite. Jer, ako voće budete često pomicali, te linije će biti neuredne i povećava se rizik od toga da se voće raspadne i propadne kroz rešetke.
Koje voće je najbolje za roštilj?
Izbor je na vama, iako postoje neke voćke koje se bolje drže na roštilju. Tijekom ljetnih mjeseci zaista imate puno izbora za roštilj, a gotovo da i nema voća koje nije pogodno za takvu pripremu. Evo nekoliko prijedloga:
1. Ananas
Dok se vode rasprave o tome je li tom egzotičnom voću mjesto na pizzi ili ne, bez razmišljanja možete s njim na roštilj. Jednom kad ga ispečete, odlično je u kombinaciji s pečenim hamburgerom i crnim grahom, ili ga možete nasjeckati i dodati domaćoj salsi. Osim što će joj dati poseban okus, korisno je i za zdravlje crijeva.
2. Breskve, marelice, šljive i nektarine
Breskve na roštilju (kao i slični plodovi koji imaju koštice) savršen su ljetni desert, pogotovo u kombinaciji sa sladoledom od vanilije, na primjer.
3. Kruške
Iako nisu koštunjasto voće, kruške mogu dobro podnijeti roštiljanje. Prerežite ih na pola, žlicom uklonite sjemenke iz sredine i stavite mesnatom stranom na roštilj. Poslužite sa žlicom meda, ili sladoleda.
4. Lubenica
Odrežite malo deblju krišku, pa pažljivo ogulite koru, kako bi ostala u komadu. Prepecite na roštilju, pa narežite na komadiće i ubacite u salatu s feta sirom, zelenom salatom, rikolom ili matovilcem.
5. Dinja
Ispecite ju na isti način kao i lubenicu. Pokapajte ju sa sokom od limete i malo meda, pa dodajte uz narezani sir.
6. Avokado
Nije dobar samo za guacamole ili kao dio tostiranog sendviča. Prerežite ga na pola, ili na četvrtine, ako je dovoljno čvrst, pa stavite na vrući roštilj. Uz malo soka od limuna i malo začina bit će savršeni dodatak ljetnoj salati.
7. Rajčica
Na roštilj možete položiti deblje kriške rajčice kako biste im dodali okus dima, koji će potaknuti njihovu prirodnu slatkoću. Drugi popularan način za pečenje rajčica na roštilju je taj da ih pečete cijele, punjene sirom, žitaricama i povrćem.
8. Smokve
Prirodno slatke, smokve poprimaju džemastu teksturu ma roštilju, što ih čini prirodnim izborom za desert, ali mogu biti i dobra osnova za slanu salatu. Naime, arome poput balzamika, ili pikantnih sireva, dobro se slažu s pečenom smokvom.
9. Limun, naranče, grejp
Dimljeni okus koji daje roštilj, odlično se slaže s citrusima, a toplina ih čini još sočnijima. Možete grilati cijele polovice ili kriške voćki i poslužiti ih uz morsku hranu, povrće ili čak koristiti u koktelima. Dodajte im malo šećera prije nego što ih stavite na roštilj, kako biste ih malo karamelizirali, što će im dati poseban okus.
10. Banana
Banane koje su mekše grilajte u komadu, a one tvrđe možete prepoloviti po duljini. Ako ih roštiljate cijele, možete ju prerezati da biste ju napunili mljevenim orasima, na primjer, ili mrvicama čokolade za desert.
11. Mango
Mango se u bilo kojem obliku fino slaže s blago začinjenim ili kiselim okusima, pa ga možete koristiti na puno načina. Evo tek jedna ideja: voće prepolovite na pola i ocijedite prije roštiljanja, pa ga nakon roštilja začinite čilijem, solju i sokom od limete, donosi portal Mind Body Green.