Zagrijte tavu na visokoj temperaturi, zatim ulijte pola decilitra jestivog ulja. Kružnim pokretima okrećite je tako da uljem obložite čitavo dno
Na tavu obloženu slojem ulja hrana se neće lijepiti
Bilo da je riječ o woku ili aluminijskoj tavi, oblaganje jestivim uljem spriječit će ljepljenje hrane prilikom kuhanja. A kako bi tava trajno zadržala sloj ulja koji sprečava ljepljenje hrane, odmah nakon prženja operite je u toploj vodi bez sredstva za pranje posuđa i osušite papirnatim ručnikom. Zagrijte tavu na visokoj temperaturi, zatim ulijte pola decilitra jestivog ulja. Kružnim pokretima okrećite je tako da uljem obložite čitavo dno i unutarnje rubove. Kad se tava ohladi, uklonite višak ulja. Ponovno je zagrijavajte dok se unutrašnjost ne počne “dimiti” pa cijeli postupak ponovite još jedanput.
>>>Željezne tave su najtrajnije te odlično provode i čuvaju toplinu. Izbjegavajte tave s drvenim i plastičnim ručkama jer ih ne možete upotrijebiti za pečenje u pećnici. Wok je idealan za brzu pripremu hrane zbog ovalnog oblika koji ravnomjerno raspoređuje toplinu, a brzim kuhanjem čuva se hranjivost namirnica.
>>>Prilikom čišćenja tava rabite blaga sredstva za pranje posuđa. Abrazivno ribanje metalnom spužvicom ili praškom za čišćenje mogu oštetiti običnu, ali i potpuno uništiti teflonsku tavu. Čim se tava počne “ljuskati”, zamijenite je novom jer sitne čestice metala dospjevaju u hranu te mogu naštetiti zdravlju.