Imajte na umu da se riba na roštilju okreće samo jednom. Prvu stranu ribe pecite nešto dulje nego drugu kako biste dobili finu hrskavu koricu, a i lakše je okrenuli. Donosimo 11 ideja za morske plodove na roštilju
Morski pIodovi na roštilju: Kako pripremiti ribe, lignje... Tu su i savjeti za fantastičan rezultat!
Ako se želite malo odmaknuti od standardnog mesa koje se stavlja na roštilj, morski plodovi na roštilju mogu biti baš ono što tražite. Odaberite neki, ili sve, od 11 ukusnih recepata koje vam donosimo i uživajte u fantastičnim okusima mora sa žara. Osim recepata, pročitajte i korisne savjete koji će vam olakšati roštiljanje, ali i pomoći da vam se riba ne lijepi za rešetku roštilja.
1. Riba s gradela
SASTOJCI: 1 kg ribe (orada, srdele, grdobina...), grančica ružmarina, 4 dl maslinova ulja, sol, papar
PRIPREMA: Očistite i pripremite ribu, zatim je osušite, posolite i popaprite te prelijte maslinovim uljem. Gradele zagrijte i premažite uljem, a zatim polako stavite ribu.
Veliku ribu pecite s podignutim gradelama i postupno spuštajte na nižu razinu te okrenite. Tijekom pečenja ribu premazujte grančicom ružmarina namočenom u maslinovo ulje.
POGLEDAJTE VIDEO Hrana za mladolik izgled:
Pokretanje videa...
2. Pečeni račići u umaku od senfa
SASTOJCI: 2,5 žlice senfa, 1,5 žlica limunova soka, žličica mljevenoga korijandra, žličica mljevenoga bijeloga kima, papar, 1/2 žličice soli, 450 g škampa
PRIPREMA: Pomiješajte senf, limunov sok, korijandar, sol, kim i papar. Umiješajte škampe da ih mješavina dobro pokrije. Nabodite na četiri duga štapića. Pecite minutu sa svake strane premazujući umakom od senfa. Poslužite s bijelim kruhom, maslinovim uljem i češnjakom.
3. Morski roštilj
SASTOJCI: 2 odreska tune, 2 tikvice, crvena paprika, patlidžan; marinada: bosiljak, peršin, 60 ml maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, papar, sok jednog limuna
PRIPREMA: Usitnite i pomiješajte sastojke za marinadu. Dio sačuvajte za povrće, a u ostatku marinirajte tunu najmanje jedan sat. Tikvice, paprike i patlidžan narežite na duge ploške, prelijte marinadom i ispecite na roštilju. Odreske tune pecite pet minuta sa svake strane.
4. Orada s ružmarinom
SASTOJCI: 4 očišćene orade, grančica ružmarina; maslac s peršinom: 100 g omekšanog maslaca, žličica naribane limunove kore, žličica limunova soka, žlica sjeckanog peršina
PRIPREMA: Odrežite četiri velika komada aluminijske folije da svakim možete omotati ribu. Svaku ribu posolite i stavite na komad folije. Listićima ružmarina pospite ribu, zamotajte je u foliju i spojite krajeve da tijekom pečenja ne izlazi tekućina. Pecite na slabijoj vatri 20-30 minuta. Na pola vremena okrenite folije. Za maslac s peršinom izmiksajte sve sastojke i poslužite uz ribu.
5. Šaran u rašljama
SASTOJCI: 2 kg šarana, oko 1/2 žlice soli, žlica mljevene paprike
PRIPREMA: Šarana očistite pa razrežite uz kralježnicu na dva dijela. Operite ga i osušite, nasolite i natrljajte mljevenom paprikom pa ostavite dva sata. Stavite ribu u rašlje pa najprije pecite stranu s kožom 40 min. Okrenite pa pecite još jedan sat okrećući šarana svakih 20 min.
6. Lignje sa žara
SASTOJCI: 1,2 kg lignji, maslinovo ulje, sol, papar, salata (zelena salata, matovilac ili rikula), 200 g blitve, 3 krumpira, 10 cherry rajčica, maslinovo ulje, češnjak
PRIPREMA: Lignje očistite, operite i posušite. Premažite maslinovim uljem i stavite peći na zagrijani roštilj. Često ih premazujte uljem i pazite da se ne prepeku kako ne bi bile tvrde.
U međuvremenu skuhajte blitvu i krumpir te prelijte maslinovim uljem i pospite češnjakom. Operite rajčice i salatu, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom te na vrh stavite pečene lignje.
7. Riba s pečenim češnjakom
SASTOJCI: 6 žlica maslinova ulja, 4 fileta romba, 4 manje glavice češnjaka, 2 žlice kosanog peršina, papar, 4 prepolovljene rajčice, 8 debljih kriški francuskoga kruha
PRIPREMA: Filete ribe premažite maslinovim uljem. Svaku glavicu češnjaka stavite na komad aluminijske folije, poškropite uljem i pospite peršinom.
Glavice češnjaka umotajte u foliju i pecite 20 minuta uz često okretanje. Riblje filete i rajčice pecite pet do sedam minuta. Nakon tri minute okrenite ribu i rajčicu te, prema potrebi, premažite uljem. Odmotajte glavice češnjaka pa ih složite na velik pladanj s ribljim filetima i rajčicom.
8. Riblji zalogaji s tartarom
SASTOJCI: 300 grama fileta oslića, 3 bučina peciva, radič, kristal salata, svježi krastavci, crveni luk, majoneza, tartar umak
PRIPREMA: Filete oslića ispecite na roštilju, pa ih natrgajte na veće komade. Radič, kristal salatu i luk narežite na trakice, a krastavce na tanke kriške.
Prerežite bučina peciva na pola te donje dijelove premažite majonezom. Dodajte salatu, ribu, crveni luk, tartar umak i na vrh posložite krastavce, pa poklopite sendvič.
9. Pastrva sa začinskim biljem
SASTOJCI: 4 pastrve, 8 češnjeva usitnjenog češnjaka, žlica maslinova ulja, 8 ploški slanine, žličica majčine dušice, žličica ružmarina, žličica kadulje, ploške limuna
PRIPREMA: Očišćene pastrve složite na papirnati ubrus, osušite, malo zarežite s bočne strane i posolite. Napunite ih smjesom češnjaka i ulja, omotajte ih slaninom i pospite mješavinom začinskih trava. Prekrijte ih limunovim ploškama i pecite 10-15 minuta uz povremeno okretanje.
10. Kozice s tropskom salatom
SASTOJCI: 2 žličice ljutog umaka, žlica sojina umaka, žlica meda, žlica naribanog đumbira, 2 žlice nasjeckanoga korijandra, 2 češnja češnjaka, 60 ml soka od limete i tri manje limete narezane na tanke kriške, 24 kozice, kuhani rižini rezanci; tropska salata: mango, avokado ili svježi krastavac, 1/2 papaje, crvena čili papričica, 1-2 žlice limetina soka
PRIPREMA: Pomiješajte ljuti i sojin umak, med, đumbir, zgnječeni češnjak, korijandar te limetin sok. Ubacite kozice i ohladite 30 minuta. Sastojke za salatu narežite i pomiješajte u drugoj zdjeli te ohladite.
Kozice nabodite na štapiće ukrašavajući ih komadićima limete. Zagrijte roštilj i pecite minutu, dvije sa svake strane. Poslužite s rižinim rezancima i tropskom salatom.
11. Skuša s koprom
SASTOJCI: vezica svježeg kopra, 700 grama mladoga krumpira, sol, žličica papra u zrnu, ulje za premazivanje, 4 fileta skuše, 4 žlice majoneze, 4 žlice gustog jogurta, 300 grama kapara, limun
PRIPREMA: Zakuhajte vodu u loncu. Odvojite listiće od stabljike kopra pa očišćeni krumpir sa stabljikama kopra stavite u lonac i posolite. Prelijte ih vrelom vodom pa kuhajte 10-15 minuta.
Zagrijte roštilj, zgnječite papar i premažite rešetku uljem. Potom stavite na nju filete skuše kožom nadolje te ih popaprite. Pecite ih pet minuta, okrenite, smanjite temperaturu pa pecite još pet minuta. Opet ih okrenite i pecite još dvije minute.
Izmiješajte majonezu i jogurt, nasjeckajte listove kopra i kapare pa umiješajte u smjesu. Posolite mesnati dio pečenih fileta. Ocijedite krumpir, maknite stabljike kopra pa poslužite s ribom, majonezom i limunom.
Svakako napravite aromatičan umak
SASTOJCI: kriška limuna, luk, 1/4 šalice vinskog octa, 1 i 1/2 žličica soli, žlica senfa, 1/4 žličice papra, 2 žlice šećera, 1/4 žličice crvene paprike, 2 žlice maslaca, 1/2 šalice kečapa i 2 žlice Worcestershire umaka
PRIPREMA: Sve sastojke dobro promiješajte i umak je gotov. Prelijte ga pomalo po gotovoj ribi i uživajte u bogatstvu okusa.
Savjeti za pripremu ribe na roštilju:
- Prije stavljanja na roštilj ribu osušite papirnatim ručnikom, nakapajte limunovim sokom i posolite.
- Rešetka mora biti vruća i premazana uljem kako se riba ne bi lijepila.
- Idealno vrijeme pečenja je deset minuta, odnosno po pet minuta sa svake strane, ovisno koliko je riba velika.
- Marinada daje finu aromu, ali ne ostavljajte ribu predugo u njoj jer će se meso na roštilju raspadati - marinirajte ju pola sata do sat vremena, ne više od toga.
- Račiće i školjke najbolje je pripremiti kao ražnjiće.
- Prije pripreme drvene štapiće namačite pola sata u vodi kako ne bi zagorjeli.
- Pečete li cijelu ribu, napunite je kriškama limuna - bit će ukusnija i bolje će se ispeći.
- Meso morskog psa ili neke manje sočne ribe tijekom pečenja zalijevajte marinadom.
- Srdele možete nanizati na drveni štap, tako ćete ih lakše i brže okretati.
- Masnijoj ribi, poput tune ili lososa, marinada gotovo i nije potrebna.
- Za pečenje na roštilju posebno su pogodni losos, skuša, sleđ, iglun, iverak i tuna.
- Kod riba s mekanim mesom postoji opasnost da komadići propadnu kroz rešetku u žar. To možete izbjeći tako da rešetku obložite aluminijskom folijom.
Trikovi kako da se ne zalijepi za roštilj
Postoje načini kako ispeći ribu na roštilju, a da se pritom ne zalijepi. Možete ju zamotati u aluminijsku foliju koju ste prethodno malo izbušili na nekoliko mjesta.
Još bolji način je ispeći ribu na kriškama limuna ili je prije pečenja premazati majonezom. U oba slučaja bit će vrlo ukusna.
Imajte na umu da se riba na roštilju okreće samo jednom. Također, prvu stranu ribe pecite nešto dulje nego drugu kako biste dobili finu hrskavu koricu, a i lakše je okrenuli.