Želite li oduševiti partnericu i taj dan joj učiniti još posebnijim, nemojte je voditi u restoran već taj ugođaj napravite kod kuće. Skuhajte joj nešto fino i uredite prostor romantičnim detaljima, pustite laganu muziku...
Momci, tu su ideje za prefine delicije koje možete pripremiti svojoj dragoj za Valentinovo
Tu su ideje cijeli slijed jela, od laganog predjela, preko finog glavnog jela, do deserta i toplog napitka. Za glavno jelo vam donosimo dva recepta ovisno volite li više ribu ili meso.
Također, sve što možete, poput romantičnih kolačića i pašticade, napravite dan ranije kako se na taj dan ne biste previše umorili.
POGLEDAJTE VIDEO Evo što sve samci mogu raditi za Valentinovo:
Pokretanje videa...
Bruschette s tunom
Bruschette su tradicionalno talijansko jelo iz 15. stoljeća koje se danas priprema u jako puno varijanti. Nekad se radilo o vrlo jednostavnom zalogaju koji je uključivao zagrijanu krišku kruha premazanu svježim češnjakom te poškropljenu s malo maslinovog ulja i octa.
Mi vam donosimo nešto sofisticiraniju varijantu s tunom koja može biti odlično predjelo ili samostalna lagana večera.
Sastojci:
- 4 kriške kruha
- 100 g mozzarelle
- konzerva tune
- 1 rajčica
- češanj češnjaka,
- 2 žlice maslinova ulja
- malo rukole
- sol
- papar
- listići bosiljka za dekoraciju
Priprema:
Na kockice narežite mozzarellu i rajčicu, a tunjevinu ocijedite. Prepecite kriške kruha u pećnici ili na tavi. Potom svaku premažite češnjakom i nakapajte malo maslinovog ulja. Slažite redom rukolu, mozzarellu, rajčicu, tunjevinu, posolite i popaprite.
Ukrasite listićima svježeg bosiljka koja ste prethodno izrezali škarama u obliku srca. Ukrasna srca možete napraviti i od rajčice.
Dimljeni losos sa rižotom od limuna
Ovo jelo je nešto kompliciranije, ali je vrlo ukusno, osvježavajuće i lagano. Partnerica će biti oduševljena kad ga vidi posluženog kao u nekom finom restoranu.
Sastojci:
- 1 glavica luka, sitno nasjeckanog
- 2 žlice maslinovog ulja
- 350 g riže tipa Arborio
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- litra i pol kipućeg temeljca od povrća
- 170 g dimljenog lososa, svaki komad izrezan na tri dijela
- 85 g mascarpone sira, po mogućnosti manje masnog
- 3 žlice peršina, nasjeckanog
- naribana limunova korica, plus
- sok jednog limuna
- šaka rukole
Postupak:
Na ulju pržite luk 5 minuta. Dodajte rižu i češnjak, pa dinstajte dvije minute, neprestano miješajući. Potom ulijte trećinu temeljca i kuhajte ga uz povremeno miješanje 20 minuta, dok ne nestane. Nakon toga dodajte pola količine temeljca koji vam je ostao i nastavite kuhati uz češće miješanje. Kad ponestane tekućine, ulijte preostali temeljac, promiješajte i pirjajte dok riža ne bude kuhana i pomalo kremasta.
Maknite s vatre i dodajte nasjeckani losos, mascarpone, peršin i koricu limuna. Ubacite i malo svježe mljevenog papra, ali nemojte dodavati sol jer bi losos trebao biti dosta slan.
Ostavite jelo da odstoji pet minuta, a potom ga kušajte i po želji dodajte malo limunovog soka. Na tanjur stavite rižoto, na to komade lososa u malo rukole.
Pašticada s njokima
Ukoliko više volite meso, tad se potrudite i napravite pravu dalmatinsku pašticadu. Imajte na umu da je kod ovog recepta potrebno ostaviti meso u začinima i octu preko noći.
Najbolje ju je skuhati dan prije Valentinova pa podgrijati dio prije posluživanja, jer ne želite pola tog dana provesti u kuhinji. Obzirom da su njoke gotove za nekoliko minuta, ako se radi o kupovnim, njih skuhajte neposredno prije jela.
- 750 g goveđeg buta
- nekoliko klinčića
- 5 češnja češnjaka
- slanina
- 500 ml vinskog octa
- 750 g luka
- 100 g masti
- korijen celera
- sol i papar
- muškatni oraščić
- 1/2 čaše prošeka ili crnog vina
- 1 žličica koncentrata od rajčica
- 2 žličice šećera
- vode po potrebi
Priprema:
U goveđi but napikajte klinčiće, sušenu slaninu, duguljasto narezani češnjak. Podlijte octom i ostavite neka stoji preko noći. Drugi dan ga izvadite iz octa i u loncu prepržite sa svih strana, izvadite pa u lonac stavite nasjeckani luk, celer, dodajte sol, papar, muškatni oraščić.
Malo propržite pa vratite meso, podlijte s prošekom u kojemu ste prethodno rastvorili koncentrat od rajčice i šećer. Ostavite neka se krčka na laganoj vatri poklopljeno 3 do 4 sata i povremeno dolijevajte vode.
Na kraju meso izvadite i izrežite na ploške, a umak u kojemu se dinstalo protisnite i kuhajte još pola sata. Ubacite komade mesa pa poslužite uz njoke.
Ljubavni kolačići
Ovaj recept je zgodan jer od istog tijesta možete napraviti nekoliko različitih kolačića, a da su svi skroz romantični. Kad završite sa pripremom i dobro se ohlade, rasporedite ih u lijepu metalnu kutiju i na kraju glavnog obroka ih stavite pred djevojku ili ženu na stol, bit će oduševljena.
Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g maslaca, isjeckanog na šnite
- 7 čaša brašna (čaša od 1 dl), pola glatko, pola oštro
- 6 žlica šećera
- 5 žlica mlijeka
- 2 žumanjka
- 1 žličica soda bikarbone
- naribana korica jednog limuna
POGLEDAJTE VIDEO Hrana koja jača libido:
Pokretanje videa...
Priprema:
Prvo pomiješajte sve suhe sastojke pa dodajte ostale. Zamijesite da dobijete čvrsto tijesto. Ukoliko vam se čini da ne možete dobiti kompaktnu masu, dodajte još malo mlijeka. Kad je tijesto gotovo, podijelite ga na dva dijela, omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
Potom izvadite jednu polovicu, razvaljajte tanko i radite oblike srca. Kalup potreban za to imate za kupiti posvuda, posebno u ovo doba godine. Srca slažite na protvan na koji ste prethodno stavili masni papir. Neka bude malo razmaka između svakog kako se ne bi zalijepila.
Stavite peći u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 170 do 180 stupnjeva. Pecite ih 7 do 10 minuta, ovisno o jačini pećnice. Znat ćete da su gotovi kad su odozgo i dalje blijedi, ali dno je dobilo laganu zlatnu boju. Odmah ih pažljivo uklonite s protvana kako se ne bi nastavili dalje peći. Isto ponovite i s drugim komadom tijesta.
Kad ste sva srca ispekli, ostavite ih da se dobro ohlade pa ih premazujte s pekmezom ili čokoladnim namazom i lijepite jedno za drugo. Na kraju keksiće obilato pospite šećerom u prahu, a možete i čokoladnom glazurom - u tom slučaju na glazuru dok se još nije stvrdnula stavite jestivu dekoraciju u obliku minijaturnih šarenih srca, cvjetića, zlatnih komadića...
Čak nije loša ideja napraviti dio keksića punjenih pekmezom i posutih šećerom, a dio sa čokoladnim namazom i glazurom po kojoj su posuti razni slatki oblici. Postoje i jestive boje pa partnerici možete i napisati ili nacrtati nešto na keksićima.
Recept za čokoladnu glazuru:
Vrlo je jednostavno. Pravilo je, koliko stavite maslaca, toliko ide i crne čokolade ili čokolade za kuhanje. Za ovu količinu keksića dovoljno vam je 50 g čokolade i isto toliko maslaca. Otopite maslac u lončiću, a kad provrije, uklonite ga s vatre i natrgajte čokoladu (više ne vraćajte na štednjak).
Polako miješajte dok se čokolada ne otopi. Pričekajte nekoliko minuta pa krenite s dekoracijom keksića. Ne morate cijelu površinu premazati glazurom, možete keksiće samo prošarati tako da visoko dignete žličicu i pustite vrlo tanki mlaz po njima.
Ukoliko želite šarenilo boja i oblika na tanjuru ili, još bolje, u lijepoj metalnoj kutiji, za svoju dragu, od jednog dijela tijesta izradite okrugle keksiće s rupom u obliku srca s gornje strane kroz koju će provirivati crvenkasti pekmez.
Od ovog tijesta možete raditi i kiflice. U tom slučaju razvaljajte ga pa režite na trokutiće, napunite pekmezom, čokoladom, orasima ili čime želite, zarolajte i stavite u pećnicu. Ovisno o veličini, peku se između 10 i 15 minuta. Pečene su kad dno kiflice lagano porumeni.
Kuhano vino s paprom
Sastojci:
- litra crnog vina
- nekoliko zrna crnog papra
- 8 klinčića
- paketić kore od cimeta
- 1,5 dl vode
- 6 žlica šećera
- korica od naranče
Priprema:
Stavite vodu u lonac i u nju sve začine pa prokuhajte dok voda malo ne ispari. Dodajte vino i malo prokuhajte. Prije serviranja u svaku šalicu ubacite krišku naranče, to će kuhanom vinu dati još posebniji okus.