Ne morate biti virtuoz u kuhinji da biste svoju partnericu dočekali s ukusnim i slasnim jelom. Tu su recepti za četiri glavna jela i desert koji će bez problema napraviti i najveći amateri
Momci, iznenadite ženu finim jelom: 5 jednostavnih recepata
Njoki s rajčicom, parmezanom i pancetom
Sastojci: 500 g njoki, 200 ml pasirane rajčice, 100 g pancete, 1 glavica luka, 50ml bijelog vina, sol, papar, maslinovo ulje, parmezan
Priprema: Nasjeckajte luk na sitne komadiće i popržite pet minuta na zagrijanom ulju uz stalno miješanje dok ne poprimi zlatnu boju. Potom dodajte pancetu narezanu na sitne komadiće i nju popržite minutu do dvije. U to umiješajte rajčicu i vino.
Dodajte prstohvat soli, papra i bosiljka te ostavite da se lagano kuha uz povremeno miješanje. Nakon pet minuta dodajte parmezan te miješate dok se lagano ne zgusne. U lonac pripremite vodu za njoke, dodajte prstohvat soli i malo ulja.
Nakon što voda zavrije dodajte njoke te promiješajte kuhačom kako se njoke ne bi zalijepila te kuhajte prema uputama. Potom pomiješajte njoke i umak te pospite parmezanom.
Hladna salata od piletine
Sastojci: 40 dkg pilećih prsa, glavica zelene salate, 30 dkg rajčica, 20 dkg feta sira, kukuruz, limunov sok, maslinovo ulje, sol, papar
Priprema: Na tavi s uljem popržite piletinu tanko narezanu na trake dok ne poprimi jednoliku boju sa svih strana. Feta sir narežite na kockice, rajčice na ploške, a zelenu salatu narežite na manje komade.
Pomiješate piletinu i sve sastojke salate i začinite maslinovim uljem te sokom limuna. Poslužite uz kruh ili pečeni toast.
Tjestenina s tunom i maslinama
Sastojci: 2 konzerve tune u komadima, 500 g tjestenine, cherry rajčice, maslinovo ulje, aceto blasamico, zelene masline bez koštica, bosiljak, sol, papar
Priprema: Tjesteninu skuhajte prema uputama te isperite hladnom vodom i ocijedite. U nju umiješate tunu u komadima te masline i cherry rajčice koje ste narezali na polovice. Posolite i poparite, začinite maslinovim uljem i acetom balsamicom te ukrasite bosiljkom.
Zapečeni grah s kobasicama
Sastojci: 400 g bijelog graha iz konzerve, 4 mesne kobasice, 2 glavice luka, 100 g slanine, žličica mljevene crvene paprike, žličica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, žlica brašna, 2 suha feferona, 1,5 dl ulja, peršin
Priprema: Na tavi na vrućem ulju pržimo nasjeckani luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša. Dodamo mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajčice, nasjeckani češnjak i brašno, promiješamo te umiješamo grah tekućinom iz konzerve i nasjeckani feferon.
Tako pripremljen grah premjestimo u vatrostalnu posudu, a odozgo utisnemo kobasice. Sve zajedno pospemo nasjeckanim peršinom, prelijemo s malo ulja i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 220 °C po prilici 25 min.
Kolač s jogurtom i višnjama na šalice
Sastojci: 1 šalica šećera, 1 šalica jogurta, 1/2 šalice ulja, 2 šalice glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 1 jaje, višnje iz kompota, šećer u prahu
Priprema: U plastičnoj posudi mikserom izmiješate jaje i šećer dvije do tri minute te potom dodajte brašno, ulje i prašak za pecivo te miksajte pet minuta.
Lim za pečenje namažite margarinom te po njemu posipajte brašna. Izlijte smjesu u lim te na vrh stavite ocijeđene višnje iz kompota. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 30 minuta. Nakon što je kolač pečen, pospite šećerom u prahu.