Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

'Moj falafel i humus odvest će vas okusom ravno do Libanona'

'Moj falafel i humus odvest će vas okusom ravno do Libanona'

Raznolikost je čar libanonske kuhinje, kaže Farah Khalil, vlasnica restorana Habibi u Zagrebu. Libanonska kuhinja zadovoljava sve ukuse pa jednako uživaju i mesoljupci i vegetarijanci

U restoranu Habibi ne radi se samo o hrani. Ljudi kroz nju upoznaju libanonsku kulturu i tradiciju, kaže simpatična vlasnica Farah Khalil, čije ime znači “sreća”, a jednako tako unosi toplinu i u restoran. Počela je kuhati prije 12 godina i otvorila restoran u Libanonu, a prije tri godine upoznala je supruga libanonskih korijena koji živi u Hrvatskoj. Ljubav ju je dovela u Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:39

- U Hrvatskoj sam počela s Byblos cateringom i nedugo nakon toga otvorila restoran Habibi. Uskoro planiram i Habibi nazvati Byblos, prema svom rodnom gradu, jednom od najstarijih gradova u Libanonu. Libanonska kuhinja je kao granica između istoka i zapada. Prirodna je i zadovoljava sve ukuse. Vrlo je raznolika. Primjerice, svaki namaz je drukčiji. U Libanonu možete svaki dan naručiti drugo jelo i cijelu godinu nećete ponoviti isto jelo, toliko je raznoliko. Zanimljivo je i to što većina jela paše u kombinaciji - objašnjava Farah, koja inzistira na kvaliteti, zbog čega je svako njezino jelo posebno. Uz to, samo ime Habibi znači ljubav, a u ovom restoranu sve se trude činiti upravo s velikom ljubavlju.

Za kuhanje bez muke: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya
Za kuhanje bez muke: Najbolji trikovi chefa Gordona Ramsaya

- U Hrvatskoj su od naših jela najpopularniji falafel i humus, jela od slanutka. Imamo puno vegetarijanskih i veganskih varijanti jela, pregršt predjela, koja se zovu mezze, puno salata, kao što su fattoush i tabouleh – kaže Farah.

Fattoush se pravi od kupusa, rajčice, krastavaca, svježe mente, luka, rotkvice, ruja i prepečenog arapskog kruha, a začini limunovim sokom i maslinovim uljem, dok je tabbouleh salata od sitno sjeckane rajčice, peršina, luka i burgula, također začinjena maslinovim uljem i limunovim sokom. U libanonskoj kuhinji koriste i puno šipka, koji je odlična dekoracija za salate.

Mezze su pak veličinom maleni, topli i hladni zalogajčići, no pružaju najbolji pregled orijentalne kuhinje. Pitate li u restoranu kako isprobati što je više moguće novih okusa, preporučit će vam upravo mezze. Kako su mezze ipak predjelo, grickajte pomalo, jer nakon njih slijedi glavno jelo. Budući da je posebnost libanonske kuhinje i u mogućnosti kombiniranja, odnosno većina jela paše jedno s drugim, odličan trik koji preporučuju u Habibiju je sačuvati dio mezze kao prilog glavnom jelu.

- Budući da Hrvati jako vole meso, popularno jelo je i shawarma, koja uključuje pečene tanke kriške marinirane vrhunske janjetine ili piletine - objašnjava Farah, čiji je sinčić Hrvat, zbog čega joj je još veća želja da se Hrvati upoznaju s njezinom kulturom kroz vrhunsku, raznoliku ponudu jela.

I libanonski je roštilj raj za mesoljupce. Možete uživati u mariniranim kockama janjetine i piletine, janjećim kotletima, šiš ćevapima od mljevenog janjećeg mesa. A kao šećer na kraju nezaobilazna je baklava s neodoljivom libanonskom kremom. 

Libanon ima i poznati miks sedam začina. U njega stavljaju crni i bijeli papar te malo cimeta, a ostali su tajna koju svaka obitelj čuva. U drugim libanonskim restoranima imaju drukčiji miks, svatko se ponosi svojim, kaže Farah. U ovaj miks može se dodati još, primjerice, kumin, korijander, klinčić, muškatni oraščić, đumbir, kardamom...

'Gyros i musaka kod mene se pripremaju baš kao u Grčkoj'
'Gyros i musaka kod mene se pripremaju baš kao u Grčkoj'

Osim jelima, libanonska se kuhinja ponosi i aromatičnim napicima. U Habibiju možete kušati fantastičnu limunadu zelenkaste boje kojoj posebnu čar daje menta te opojnu kavu s kardamomom. Kako kaže Farah, nakon takve kave nitko vam satima ne može pokvariti raspoloženje. Svojim zaraznim veseljem uvjerila nas je da je to istina, iako, doduše, uz njezine vrhunske specijalitete nitko niti ne može biti loše volje.

LIBANONSKI FALAFEL

SASTOJCI: 1 šalica slanutka, 1 šalica boba, 3 češnja češnjaka, pola luka, žličica korijandera,  1/2 žličice kumina, sol, crni papar, svježi peršin po želji

Priprema: Slanutak i bob ostavite 24sata u vodi. Nakon toga ih stavite u stroj za mljevenje mesa, a može i u blender. Dodajte narezani češnjak i luk, korijander, kumin, sol i papar. Po želji dodajte malo svježeg peršina za boju, zdrobite sve skupa i ostavite pola sata u hladnjaku. Nakon toga dodajte malo sode bikarbone, prstohvat, s vodom. Opet sve izmiješajte i stavite na ulje, na srednju temperaturu, oko 180°C. Ispecite sa svake strane po želji, savjetuje kuharica  Farah Khalil. Dodaje da je tajna dobrog falafela i u dodacima. Važno je dodati tartar i puno povrća. Od toga možete složiti sendvič.

HUMUS

Za slasni humus slanutak ostavite 24 sata u vodi pa ga kuhajte dva sata. Kad se ohladi, stavite ga u blender s nekoliko kockica leda. Začinite solju, limunom, sezamovim uljem i tahinijem po želji te s malo kumina, savjetuje Farah. Humus je odličan kao namaz s libanonskim kruhom, ali i kao prilog, primjerice uz roštilj. 

LJUDI SU JAKO ZABRINUTI ZA KRALJICU ZBOG OVE SLIKE: 'Što joj se dogodilo? Ozbiljno je bolesna?'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Dnevni horoskop za četvrtak 19. prosinca: Strijelac bi putovao, Vaga se zaljubljuje u prijatelja
ZVIJEZDE ZNAJU...

Dnevni horoskop za četvrtak 19. prosinca: Strijelac bi putovao, Vaga se zaljubljuje u prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 19. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje