Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Mocha, Cortado, Latte - znate li razliku između svih vrsta kave?

Mocha, Cortado, Latte - znate li razliku između svih vrsta kave?

Kava doista nudi nevjerojatno bogatstvo okusa i stilova, a mi donosimo vodič o svim vrstama. Omiljeni napitak s godinama je dobio pravu paletu okusa, svaki dan možemo isprobati nešto novo

VIDEO

Nekada je kava bila samo crna, no danas imamo čitavu paletu okusa i mirisa. Kako biste uživali u onome što želite, treba prvo znati naručiti pravu kavu, odnosno znati što se u kojoj nalazi te kako se radi.

Klasične vrste kave

Espresso

Temelj svih drugih vrsta kave, espresso je kratak i intenzivan napitak spravljen pod visokim tlakom od svježe mljevene kave. Njegova snaga i bogatstvo čine ga savršenom bazom za brojne druge napitke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Jesenski napitci u Kavanaturi 01:34

Macchiato

Ta riječ znači 'mrlja' na talijanskom, macchiato je espresso s kapljicom mlijeka. Njegova kombinacija jakog espressa i nježne mliječne note stvara blag, ali izrazito zadovoljavajući okus.

Americano

Idealan za one koji preferiraju blaži okus kave. Americano se dobiva dodavanjem vode u espresso, čime se zadržava karakteristični okus kave uz smanjenu jačinu.

Cappuccino

Omiljen među ljubiteljima kave, cappuccino se sastoji od trećine espressa, trećine vrućeg mlijeka i trećine mliječne pjene. Ova savršeno uravnotežena kombinacija donosi bogat i kremast doživljaj.

Evo zašto ne biste trebali piti kavu prije odlaska u kupovinu
Evo zašto ne biste trebali piti kavu prije odlaska u kupovinu

Latte

Latte je pravi klasik za ljubitelje kremastih napitaka. Riječ je o espressu pomiješanom s obilnom količinom vrućeg mlijeka, a karakterističan je po svojoj glatkoj i blagoj teksturi.

Egzotične arome

Ako ste skloni eksperimentiranju, egzotične arome pružaju priliku za istraživanje novih i uzbudljivih okusa.

Mocha

Savršen izbor za ljubitelje čokolade, mocha spaja espresso, vruću čokoladu i mlijeko. Rezultat je bogat, sladak napitak koji zadovoljava i želju za kavom i čokoladom.

Flat White

Popularan u Australiji i Novom Zelandu, flat white kombinira espresso s baršunasto glatkim mlijekom, pružajući kremast napitak koji i dalje ističe okus kave.

Cortado

Cortado je jednostavan, ali snažan napitak od espressa i malo vrućeg mlijeka, idealan za one koji žele uživati u čistoći okusa kave uz blagi dodatak mlijeka.

storyeditor/2024-04-02/kavaa.jpg

Hladne varijante

Za vruće dane ili trenutke kada želite nešto drugačije, hladne varijante kave nude osvježenje i užitak.

Ledena kava

Ovaj ljetni favorit kombinira ohlađeni espresso ili običnu kavu s ledom, često uz dodatke poput sirupa, šlaga ili sladoleda po želji. Savršeno osvježenje za tople dane.

U Zagrebu se 1905. godine pržila kava za cijelu regiju, a imali smo i tvornicu likera
U Zagrebu se 1905. godine pržila kava za cijelu regiju, a imali smo i tvornicu likera

Frappe

Osvježavajući napitak od instant kave, mlijeka i leda, frappe je pjenasta i slatka poslastica koja se često preferira tijekom ljeta, a omiljena je i među mlađim ljubiteljima kave.

Cold Brew

Cold brew je poseban način pripreme koji zahtijeva dugotrajno natapanje mljevene kave u hladnoj vodi. Rezultat je izuzetno glatka kava s niskom razinom kiselosti, savršena za one koji traže blaži okus.

Bez obzira na to volite li klasične ili egzotične napitke, kava nudi za svakoga ponešto, od jačih aroma do blagih i neutralnih okusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso
PRIPREMITE GA KAO CHEF

Kulinarski trikovi za savršeno kuhano, pečeno ili pohano meso

Pripremanje mesa delikatan je posao. Srećom, postoji nekoliko kulinarskih savjeta i pravila kako bi vaš komad bio savršeno ukusan. Transformirajte vaš obrok u neodoljiv zalogaj
Ovo je idealna dob za oženiti se
KAŽE ZNANOST

Ovo je idealna dob za oženiti se

Sklapanje braka je veliki korak, a vrijeme kada se odlučiti za taj korak često izaziva najviše polemika. Ipak, znanost i o tome ima 'mišljenje', pa ako se ne možete sami odlučiti...