S pranjem mesa moramo biti vrlo oprezni jer može doći do zaraze. Važno je dobro ga termički obraditi kako biste bili sigurni od mikrobiološkog onečišćenja
Mnogi ne znaju odgovor: Treba li oprati piletinu prije pečenja?
Službena je preporuka da se meso ne pere prije termičke obrade, ali da se temeljito skuha ili ispeče, odgovorila je na to pitanje dr. Andrea Barišin, znanstvena ekologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za Pun Kufer.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Na mesu ne smije biti krvavih dijelova, a u najdebljem dijelu termički obrađene piletine temperatura mora biti od 75 Celzijevih stupnjeva naviše. Naime, pranje mesa ne uklanja bakterije s površine piletine, već to čini kvalitetna termička obrada, naglasila je, dodavši da se meso može oprati pod tekućim mlazom, ali nakon toga 'treba dobro očistiti radnu površinu i kuhinjski pribor na koji je možda kapnula voda od pranja jer se u njoj nalaze mikrobiološka onečišćenja koja mogu uzrokovati zarazu'.
- Najgore je ako meso stavite u vodu i pustite da se u njoj namače. U toploj vodi, a posebno tijekom ljeta, bakterije će se vrlo brzo razmnožiti i učiniti meso mikrobiološki onečišćenim, odnosno potencijalnim uzrokom probavnih tegoba nakon konzumacije, upozorava dr. Barišin.