U njemu ima mliječnih bjelančevina, ali ne i mlijeka. Puno je šećera, biljnih masti, emulgatora i raznih bojila. Boju prašcima daju karoteni iz listova, plodova i cvjetova voća...
'Mlijeko za kavu' u prahu nema ni kapi mlijeka... Puno je šećera
Bjelila za kavu zapravo su prašci na bazi biljnih masti koji ne sadrže mlijeko nego samo mliječne bjelančevine. Često se smatraju “boljim” izborom od mlijeka te za njima često posežu ljudi koji paze na unos kalorija ili koji izbjegavaju mlijeko. Ipak, bjelila koja smo analizirali obiluju šećerom, biljnim mastima i raznim dodacima, kao što su emulgatori, zgušnjivači, bojila i tvari protiv zgrudavanja.
Jednu žličica praška sadrže oko 40 kalorija, a to je poprilična količina za malu količinu praška koji se dodaje u kavu ili čaj. Glukozni sirup, jeftinija zamjena za šećer, prisutan je u svakom analiziranom bjelilu, i to na prvome mjestu na popisu sastojaka. Doda li se kavi još i šećer, samo jednom šalicom ovog napitka u organizam se može unijeti prilično velika količina šećera.
Osim šećera, bjelila sadrže i hidrogenirane biljne masti koje se dobivaju procesom hidrogenacije iz biljnih ulja. No ovim procesom nastaju trans masne kiseline koje se smatraju štetnima za zdravlje. Osim što su u pitanju hidrogenirane biljne masti, mast u analiziranim bjelilima je kokosova.
Količina zasićenih masti u ovim bjelilima prilično je velika, a najviše ih sadrze Clever, Cafeteria i Anamaria, po 36 g na 100 g praška. Bjelila ne sadrže mlijeko, ali su im dodane mliječne bjelančevine. Sadrže još i razne aditive. Kalijevi fosfati ili E340 emulgatori reguliraju kiselost i mogu omesti resorpciju kalcija. Bjelila sadrže i E433, polisorbat 80, koji može pridonijeti povećanoj resorpciji štetnih tvari, a zgušnjivač karagenan može omesti normalnu funkciju probavnog sustava.
Bjelila sadrže i silicijev dioksid koji se dodaje kao sredstvo protiv zgrudavanja, a smatra se bezopasnim. Bojaju ih karoteni koji se dobivaju iz listova, plodova te cvjetova voća i povrća, ali i iz žumanjka jajeta.
Ima najviše zasićenih masti...
Glukoznog sirupa ima najviše. Potpuno hidrogenirane kokosove masti ima 36%. Zasićenih masti ima najviše u odnosu na druga bjelila. Boje ga prirodni karoteni.
cijena 6,89 kn (200 g)
Sadrži umjerenu količinu soli
Glukoznog sirupa i kokosove masti ima najviše. Uz zgušnjivač karagenan, sadrži i fosfate koji čestim i prekomjernim konzumiranjem mogu naštetiti zdravlju kostiju.
cijena 6,89 kn (200 g)
Ima tvar koja može omesti probavu...
Isto kao i u ostalih, najviše je glukoznog sirupa. Biljna mast je očvrsnuta, ali ne piše o kojoj masti se radi. Najviše je zasićenih masnih kiselina, a dodane su i mliječne bjelančevine.
cijena 8,99 kn (200 g)
Sadrži masti koje podižu kolesterol
Sadrži potpuno hidrogeniranu kokosovu mast te najviše zasićenih masnih kiselina, 36 g na 100 g. Sadrži aditive, kao i ostala bjelila, a ima i manju količinu soli.
cijena 7,99 kn (150 g)
Sadrži 2,5 g soli na 100 g proizvoda
Glukozni sirup i hidrogenirana kokosova mast prve su na popisu sastojaka po količini. Ima fosfata i raznih emulgatora. Nema štetnog polisorbata 80, a soli ima više od drugih.
cijena 6,89 kn (200 g)