U većim trgovinama kupci mogu kupiti raznovrsna biljna mlijeka kao alternativu kravljem ili kozjem mlijeku. Osim uobičajenih sojinog ili bademovog mlijeka, postoji niz drugih vrsta
Mlijeko od indijskih oraščića je vrlo jednostavno napraviti
Tako možete kupiti i zobeno, rižino ili kokosovo mlijeko. Svaki od brendova ima svoje različitosti koje utječu na okus finalnog proizvoda, no u konačnici je i dalje riječ o procesiranom proizvodu koji bi morao glumiti životinjsko mlijeko, piše TheTakeout.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto mlijeko ne treba čuvati u vratima hladnjaka
Pokretanje videa...
No rijetki su svjesni da kupovna biljna mlijeka mogu izraditi sami kod kuće, a za to im tek treba običan blender, voda i osnovni sastojak. Za izradu mlijeka od indijskih oraščića, koji imaju relativno neutralan okus, ne trebaju vam nikakvi skupi dodaci ni uređaji.
Šaku oraščića namočite u vodi. Nakon nekoliko sati oni postaju dovoljno mekani da ih možete samljeti u bilo kojem blenderu. Domaće mlijeko od indijskih oraščića ima svilenkastu glatku teksturu i nenametljiv okusni profil koji funkcionira jednako dobro kao dodatak kavi, žitaricama ili u milkshakeu.
Dodatno, možete izraditi i vrhnje. Tako Isa Chandra Moskowitz u veganskoj kuharici Isa Does It navodi da sameljete dio sirovih namočenih oraha u jednom ili dva dijela vode. No umjesto omjera 1 : 2, za izradu najukusnijeg mlijeka možete koristiti omjer 1 : 4 kako bi smjesa nalikovala viskoznosti obranog mlijeka.
Rezultat je daleko bolji od bilo kojeg kupovnog mlijeka. Okus je sladak i bogat, ali nije agresivan kao što je kod nekih zobenih ili sojinih mlijeka.
Mlijeko koristite odmah nakon što ste ga izradili jer sadrži dozu prozračnosti koju nećete osjetiti u proizvodu iz tetrapaka. Također, ne sadrži konzervanse, agente za geliranje niti vam treba pasterizacija pa imate punoću arome. Samo sirovi indijski oraščić, voda i možda kapljica javorovog sirupa.
Recept za izradu mlijeka od indijskih oraščića
Sastojci su dovoljni za četiri šalice
- 1 šalica sirovih indijskih oraščića
- 4 šalice vode
- 1 žlica javorovog sirupa po želji
- prstohvat soli, po želji
Umočite oraščiće u vodu i ostaviti najmanje dva sata, a idealno je ostaviti ih preko noći. Ako nemate vremena ili ste ih zaboravili namočiti, možete ih skuhati u kipućoj vodi 10 - 15 minuta dok ne omekšaju. Iscijedite ih, a potom ih prebacite u blender dodajući svježu vodu i ostale sastojke ako ih koristite.
Blendajte na najvećoj brzini oko dvije minute. Možda su na dnu preostali neki veći komadići, pa u tom slučaju promiješajte tekućinu i blendajte još 30 sekundi. Ako vam komadići mogu zasmetati, procijedite mlijeko kroz sito. U hladnjaku može stajati do tjedan dana.