Pijenje više od pola litre mlijeka na dan smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara za jednu petinu, a ujedno štiti od nastanka dijabetesa
Mlijeko i sir čuvaju srce od infarkta i jačaju zdravlje
Pijenje više od pola litre mlijeka na dan smanjuje mogućnost srčanog i moždanog udara za jednu petinu, pokazalo je britansko istraživanje. Uz to, smanjuje i mogućnost nastanka dijabetesa i raka debelog crijeva. Ova su otkrića suprotna raširenu mišljenju kako je pijenje previše mlijeka loše za zdravlje. Znanstvenici sa sveučilišta u Readingu analizirali su više od 324 studije provedene na svijetu koje su obuhvatile tisuće ljudi. Ustanovili su kako pijenje mlijeka znatno smanuje pojavu srčanih bolesti. Profesor Ian Givens sa sveučilišta u Readingu i suautor studije kaže kako se korisni učinak mlijeka vjerojatno može pripisati bjelančevinama iz mlijeka koje snizuju krvni tlak, što smanjuje opterećenje srca i krvnih žila.
- To pokazuje da je mlijeko nezasluženo dobilo lošu reputaciju. I druge studije potvrdile su kako je mlijeko dobro za zdravlje - rekao je prof. Givens.
Znanstvenici smatraju da su ova otkrića vrlo važna jer ljudi piju sve manje mlijeka. Procjenjuje se kako 20 posto djevojčica u pubertetu i deset posto dječaka ne dobiva dovoljno kalcija, a mlijeko je jedan od najvažnijih izvora tog minerala.
Američko istraživanje pokazalo je da žene koje unose više kalcija rjeđe obolijevaju od bolesti zubnog mesa. Žene koje su unosile više od 800 mg kalcija na dan imale su najzdravije zube, a žene s dnevnim unosom kalcija nižim od 500 mg imale su 54 posto viši rizik.
Kalcij može smanjiti tjelesnu masu vežući masti iz probavnog sustava i povećavajući njihovo izbacivanje iz tijela, pokazalo je istraživanje danskih znanstvenika. Za gubitak kilograma najkorisniji su mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom masti.
Djeca koja piju manje mlijeka češće pate od lomova kostiju, pokazalo je istraživanje iz časopisa Journal of American Dietetic Association. Djeci koja piju više mlijeka gustoća kostiju je veća. Naviku pijenja mlijeka djeca najčešće dobivaju gledajući roditelje.
Iako kaloričan, sir je još bogatiji kalcijem od mlijeka. Također sadrži fosfor, cink, vitamin A i vitamin B12, zbog čega je prilično zdrava namirnica