Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Mislite da znate napraviti jaja? Evo u čemu većina ljudi griješi

Mislite da znate napraviti jaja? Evo u čemu većina ljudi griješi
1

Mnogi bez pravog razloga počnu miješati jaja na oko i premještati ih s jedne strane tave na drugu što ih uništi, samo ih pustite da se peku - kaže chef Frank Proto, i začinite samo s malo soli i papra

Priprema jaja na bilo koji način vjerojatno zvuči kao najlakše što u kuhinji možete napraviti, no većina bi se iznenadila da zna koliko čestih greški ljudi ponavljaju, a zbog kojih im jaja nikad ne ispadnu kako bi htjeli. Zato je par profesionalnih kuhara podijelilo svoja znanja i savjete o spremanju jaja na razne načine - i o najčešćim greškama.

- Bez obzira na to na koji način želite spremiti jaja, ključno je baratati s pravom temperaturom, a to možete samo ako shvaćate koji biste krajnji rezultat htjeli postići - rekao je Nick Korbee iz Egg Shopa.

Čak i ako usred pečenja shvatite da je npr. tava prevruća, uvijek je možete na kratko maknuti s vatre pa opet vratiti. 

Jaja na oko:

Pogreške s jajem 'na oko': Pretjerano skuhan žumanjak, premalo obrađen bjelanjak i prečesto miješanje jaja dok se peku.

Rješenje: Pecite jaja na malo dulje na niskoj temperaturi i po potrebi na kratko poklopite tavu.

Kulinarski ekspert sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Frank Proto jaja peče na nižoj temperaturi da se bjelanjak ispeče, a žumanjak ostane tekući. Prvo počinje na srednje jakoj vatri s uljem ili maslacem u tavi, čak i ako se jaja ne lijepe za tavu, jer će im to dati dodatni okus. 

Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med
Gdje šta ide? Kečap ne treba stajati u hladnjaku, kao ni med

- Razbijte jaja nad tavom i jednostavno ih pustite da se peku. Mnogi ih bez pravog razloga počnu miješati i premještati s jedne strane na drugu što ih uništi, samo ih pustite da se peku - kaže Proto koji tako spremljena jaja najradije začini samo s malo soli i papra.

Kuhar kaže i kako mnogi dok rade jaja na oko predugo na tavi ostave poklopac zbog čega se i žumanjak skuha, a ne bi trebao.

- Žumanjak bi trebao biti mekan, pa ostavite da se peku dok bjelanjak nije gotov, bez da poklapate što samo dodaje paru - objasnio je za Huff Post.

Kajgana

Pogreške: Prekuhavanje i krivi način miješanja.

Rješenja: Maknite jaja s peći dok su još 'vlažna' a tijekom kuhanja stalno miješajte velikim pokretima i okrećite.

- Mekanu je kajganu najlakše dobiti na laganoj vatri uz stalno miješanje i prevrtanje -  kaže Proto i dodaje da ju nikad ne pečete na jakoj vatri i da ne zaboravite miješati. Također preporučuje da pričekate da je kajgana gotova, a onda dodate sol.

Tri znaka da ste talentirani za razvijanje novih poslova i ideja
Tri znaka da ste talentirani za razvijanje novih poslova i ideja

- Sol će izvući vlagu iz jaja tijekom procesa kuhanja, što će uništiti teksturu kajgane - kaže.

(Tvrdo) kuhana jaja

Pogreške: Pucanje jaja kad se stavljaju u lonac, prekuhavanje i nespretno guljenje.

Rješenja: Jaja odmah stavite u vruću vodu, a kad su gotova stavite ih odmah u 'hladnu kupku'.

soft boiled egg in cup on white plate

Pristupi se ovdje poprilično razlikuju od jednog do drugog kuhara, no svi su se složili da bez obzira da li ih stavljate u hladnu ili u proključalu vodu, nakon kuhanja ih treba potopiti u jako hladnoj vodi da im se ljuska kod guljenja lako odvaja, bez pucanja.

Autorica i stilistica za hranu Andrea Slonecker podijelila je svoju isprobanu metodu:

- Sve što trebate je pustiti da voda proključa, smanjiti vatru na lagano, ubaciti jaja, a onda ih kuhati 12-13 minuta, ovisno o tome koliko ih imate u loncu - rekla je Slonecker .

Omlet

Pogreške: Prekuhavanje i dodavanje sirovih punjenja.

Rješenja: Omlet izvadite iz tave dok je unutrašnjost još vlažna, a prethodno pripremite nadjev, npr. gljive i luk.

Ham and chives omlette

Iako se možete 'izvući' s komadom sira koji se topi u sredini, kuhari napominju da bilo kakvo punjenje koje želite dodati omletu da se još malo skupa prepeče, treba biti prije toga do pola obrađeno. 

5 rješenja za lomljive nokte: Idealna ulja, hrana, pilinzi i gel
5 rješenja za lomljive nokte: Idealna ulja, hrana, pilinzi i gel

Kao i obično s jajima, i kod omleta je prekuhavanje uobičajena zamka.

- Treba ga prestati peći dok su jaja još malo vlažna jer će se i nakon što maknete sa tave ona još 'peći' - kaže Slonecker i dodaje kako joj je 'zanimljivo da gotovo svi prepreku jaja na oko i omlet. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:51
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14
Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog: Vagu čeka slavlje, a Ribe neka paze kako troše...

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 21. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje