Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Miriše na dim: Neki sirevi su dimljeni, a nisu dima ni vidjeli

Miriše na dim: Neki sirevi su dimljeni, a nisu dima ni vidjeli

PRAVO I UMJETNO Bez obzira na to koju vrstu arome imaju, dimljene sireve ne bi trebalo jesti prečesto. Arome dima povezuju se s nastankom pojedinih vrsta raka

Sir se dobiva koagulacijom različitih vrsta mlijeka. To može biti kravlje, kozje, ovčje i mlijeko drugih životinja, a prema vrsti masti može se koristiti punomasno, djelomično obrano i obrano mlijeko.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pravilno korisiti ribež):

Pokretanje videa...

Ribanje sira 00:52

Razlikujemo tvrde, polutvrde i meke, odnosno svježe sireve. Analizirali smo deklaracije polutvrdih sireva, dimljenih ili s aromom dima. Pa tako na deklaracijama nekih piše da su dimljeni ili da su s aromom dima.

Tuga nema kraja: Njihovu 'kćer čudo' dadilja zaboravila u autu
Tuga nema kraja: Njihovu 'kćer čudo' dadilja zaboravila u autu

Dimljeni sirevi dobivaju se tako da se u procesu proizvodnje sirevi dime u pušnicama, pa bismo mogli reći kako imaju “pravu” aromu dima. To su sirevi Zdenka, Dimek te Bluedino. Ostalima je dodana aroma dima. Ovakva aroma dodana je proizvodu naknadno, ali obje “vrste” su štetne te se prekomjerna konzumacija dimljene hrane povezuje s većim rizikom od razvoja pojedinih vrsta karcinoma. Dimljene proizvode trebali biste jesti što rjeđe.

Liječe pretilost: U Varaždinu kreću operacije za mršavljenje
Liječe pretilost: U Varaždinu kreću operacije za mršavljenje

Osim karakteristične arome dima, ovi sirevi su na bazi mlijeka. Mlijeko je prije koagulacije pasterizirano, što znači da su uništeni štetni mikroorganizmi. Procesom pasterizacije također se uništavaju vitamini osjetljiviji na povišene temperature.

Svi sirevi koje smo analizirali, osim Goat farm, su polutvrdi te punomasni sirevi, koji sadrže visoke količine mliječne masti. Ova mast obiluje zasićenim masnim kiselinama, koje štete zdravlju srca ako ih konzumiramo u prekomjernim količinama. Narezani su na listiće, ali se razlikuju od topljenih sireva u listićima. Kvalitetniji su jer su “pravi” sirevi. A Goat farm sir je jedini topljeni sir koji smo analizirali. Da je topljeni, piše otraga na deklaraciji, a ne u naslovu na prednjoj strani, pa se zato našao među “pravim” sirevima. Topljeni sirevi se dobivaju topljenjem i miješanjem različitih vrsta sireva. To mogu biti i ostaci koji se dobivaju u proizvodnji sira, pa su manje kvalitetni.

Mamurluk je bolest - proglasio je njemački sud u novoj parnici
Mamurluk je bolest  - proglasio je njemački sud u novoj parnici

Osim mlijeka sirevi sadrže sirilo, enzime koji se dobivaju iz želuca mladih životinja, poput teladi. Sirilo je zaslužno za koagulaciju, odnosno zgušnjavanje sira. Isto tako, sirevima je dodan kalcijev klorid, koji utječe na formiranje gruša. Sirevi imaju i umjerenu količinu soli, pa treba paziti na količinu koju se pojede. Nekima od sireva dodana je žuta boja annatto. To je ekstrakt vanjskog sloja sjemenki tropskoga gram bixa, a smatra se bezopasnim.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL '24 PITANJA' IVANOM VUKUŠIĆEM:

Pokretanje videa...

05:13
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica
MANJE POZNATO

Osam činjenica o nevjeri: Tko, zašto i kako postaje varalica

Preljubnici su najčešće zadovoljni svojim odnosom, ako žena vara to je češće kraj odnosa, a većina varalica će uslijed afere sve češće voditi ljubav i s partnerom