Meksička gastrofiesta počinje brzim i lakim šalšama za tortille, a različitim vrstama umaka putuje se od egzotičnih otoka do oktoberfesta, uz pomoć piva i badema
Meksička kuhinja: Uz umake i čips postaje kulinarska delicija
Bez obzira na to je li na televiziji važna utakmica, u posjet dolaze prijatelji koji su se “na vrijeme” najavili ili se jednostavno želite opustiti nakon napornog dana, tortilla-čips sa šalšom uvijek je dobitna kombinacija. Uz malo mašte u vrlo kratkom vremenu možete kreirati praktične, ali prije svega “uzbudljive” zalogaje. Eksperimentiranje s nebrojenim kombinacijama najbolje je početi jednostavnim umakom od jaja i majoneze.
Na komade izrežite osam tvrdo kuhanih jaja i pomiješajte s četvrtinom šalice majoneze. Dodajte žlicu senfa i narezani krastavac. Prema želji nadopunite tabascom, crvenom paprikom i paprom te ukrasite listovima peršina. I blagi umak od sira s ružmarinom gotov je u trenu. Zgnječite češanj češnjaka te pomiješajte s četvrtinom šalice maslinova ulja. Dodajte zeleni papar i žlicu nasjeckanog ružmarina. Na kraju umiješajte i 40 dag svježega kravljeg sira te prelijte s još maslinova ulja i uživajte u pikantnom okusu. Umak se može napraviti i od špinata.
Skuhajte špinat i nasjeckajte ga na komadiće s češnjem češnjaka. Dodajte jogurt i četvrt čaše usitnjenih oraha te žličicu estragona, kopra i korijandra. Kako bi sve bilo ukusnije, dodajte žlicu crvenog papra i dobro posolite. Tako ćete dobiti neobičnu kombinaciju neutralnog špinata i oraha s vrlo snažnim začinima.
Mediteranska šalša
SASTOJCI: šalica crnih maslina, 3 inćuna, 2 žlice maslinova ulja, kapari, žlica limunova ulja (ili maslinova), žlica peršina, žlica majčine dušice, češanj češnjaka
Masline i inćune stavite u blender. Dodajte maslinovo i limunovo ulje te češnjak. Nakon što ste sve izmiksali, dodajte nasjeckanog peršina i majčine dušice. Ovaj jednostavan umak pružit će vam bogatstvo mediteranskih okusa.
Umak s metvicom
SASTOJCI: 2 rajčice, ljutika, češanj češnjaka, žlica svježe metvice, žlica soli
Pirjajte rajčice sve dok ne omekšaju i nakon toga ih ostavite da se ohlade. Dodajte im nasjeckanog češnjaka, ljutike, metvice i soli.
Morski tortilla-umak
SASTOJCI: 25 dag dagnji, žlica nasjeckanog peršina, 1/2 šalice svježegA kravljeg sira i majoneze, 1/2 češnja nasjeckanog češnjaka, žlica kurkume, 1/2 žlice soli, žlica papra, žlica limunova soka
Usitnite dagnje te ih pomiješajte sa sirom i majonezom. Dodajte češnjak i limunov sok. Nakon toga sve začinite kurkumom, solju i paprom.
Guacamole
SASTOJCI: 3 avokada, 1/2 šalice češnjaka, 2 čili paprike, rajčica, korijandar, žlica limetina soka, žlica soli
Pomiješajte tri avokada s nasjeckanim češnjakom. Dodajte čili papriku narezanu na komade i rajčicu. U smjesu ulijte limetin sok, posolite i sve dobro promiješajte. Ovaj klasični meksički umak izaziva osjećaj punine u ustima i istodobno iznenađuje svojim neobično snažnim aromama.
Oprezno!
Ljudi se lako zaborave i “počiste” sve sa stola. No tortilla-čips s umacima je kaloričan i zahtijeva umjerenost.
Duša partyja
Pikantan okus šalše poboljšava raspoloženje, a istodobno je praktičan za zabave jer nema pranja posuđa.
I šalša je bolja uz bademe, pivo ili kikiriki
Jedna od klasičnih šalši priprema se od četiriju narezane rajčice kojima se doda narezani crveni luk i nasjeckani češanj češnjaka. Posolite i umiješajte usitnjeni korijandar. Tropska varijanta ove šalše uključuje kao dodatak tri šalice narezanog ananasa i mango umjesto rajčice te komade đumbira umjesto češnjaka. Svemu se doda malo ruma i zelenog papra. Tropska šalša iznenadit će vas izuzetno neobičnim i pomalo ekscentričnim kombinacijama okusa.
Obožavatelji piva sigurno neće propustiti probati sljedeći posebni umak. Na ulju propržite tri žlice nasjeckanog češnjaka te nakon toga dodajte žlicu zelenog čilija, dvije žlice brašna i 1/3 čaše piva. U tavu još narežite 15 dag sira cheddara i malo korijandra. Kuhajte sve dok se sir ne istopi i nakon toga poslužite. Ovaj umak će vas oduševiti posebnim pivskim okusom.
Slatko-ljuti umak
SASTOJCI: limenka kokosova mlijeka, 1/3 šalice maslaca od kikirikija, žlica nasjeckanog ružmarina, 2 žlice crvenog curryja, 2 žlice smeđeg šećera, žlica sojina umaka, žlica limunova soka
Kokosovo ulje pomiješajte s maslacem od kikirikija. Dodajte ružmarin, curry i smeđi šećer. Začinite sojinim umakom i limunovim sokom. Ovaj slatko-ljuti umak ima razbuđujući učinak i sve koji ga probaju pokreće na akciju.
Šalša s inćunima
SASTOJCI: šalica peršina, šalica bosiljka, žlica zelenog papra, 2 žlice kapara, 3 žlice vinskog octa, 2 inćuna, 2 češnja češnjaka, 1/3 šalice maslinova ulja, žlica soli
Pomiješajte nasjeckani peršin i bosiljak s inćunima te dodajte papra. U smjesu stavite maslinovo ulje, vinski ocat i nasjeckani češnjak. Posolite i od svega napravite ukusni pire.
Pilći umak s grahom
SASTOJCI: 1/2 luka, 2 češnja češnjaka, 2 žlice kumina, 2 žlice maslinova ulja, 2 limenke meksičkoga graha, žlica soli
U tavi prepržite nasjeckani luk i češnjak na maslinovu ulju. Dodajte kumina, meksičkoga graha i soli. Ovu smjesu miješajte dodajući pileći temeljac sve dok ne dobije kremasti izgled.
Pikantni pire od rajčica i crvene paprike
SASTOJCI: 1/2 šalice badema, 2 crvene paprike, 2 rajčice, češanj češnjaka, žlica dimljene paprike, 2 žlice vinskog octa, 1/4 šalice maslinova ulja
Bademe namočite u vodi i ogulite, narežite na komade i pomiješate s pečenim crvenim paprikama. Dodajte komadiće rajčice i nasjeckani češnjak. Začinite maslinovim uljem, paprikom i octom. Od ove smjese napravite pire i servirajte s tortilla-čipsom.