Ovi starinski kolači se rade s masti, ukusni su i podsjećaju na Božiće koje smo proveli s bakama. Nisu teški za napraviti, a bit će ukusna različitost na vašem stolu
RECEPT JE JEDNOSTAVAN
Medvjeđe šapice - preukusni blagdanski kolači kakve su pripremale i naše prabake
Sastojci:
- limeni kalupi za kolačiće (u obliku medvjeđih šapa)
- 3 šalice brašna
- 1/4 vrećice praška za pecivo
- 1 šalica šećera
- 2 šalice mljevenih oraha
- 1 šalica svinjske masti
- 1 jaje
- 1-2 žlice meda
- vanilija
- šećer u prahu
Priprema:
Kod pripreme ovih kolačića potrebno je uzeti šalicu iz koje se na primjer pije kakao ili bijela kava.
Brašno pomiješajte s mljevenim orasima, praškom za pecivo i šećerom. U sredini smjese treba napraviti udubljenje u koje se stavlja jaje, med, razmekšana mast i vanilin šećer. Umijesite sve sastojke zajedno te ih ostavite jedno pola sata u hladnjaku da odstoje.
Namažite limene kalupe svinjskom masti, pospite brašnom i napunite tijestom, ali ne do vrha, pa lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izraženiji.
Pecite na temperaturi od 220°C oko 20 minuta, dok ne porumene. Vadite ih vruće iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu.
Odaberi temu koju želiš pratiti
Primaj sve nove vijesti o temi i budi u tijeku