Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

'Med se slaže s tjesteninom i mesom, a dodaje se na kraju'

'Med se slaže s tjesteninom i mesom, a dodaje se na kraju'

Za slana je jela idealan med blažeg okusa, poput lipova i bagremova kojih se dodaje tek žličica, kaže chef Josip Janjić i otkriva recept za fantastična pačja prsa u umaku od meda

Med se odlično slaže s tjesteninom, ali i s mesnim jelima te morskim plodovima, tvrdi chef Josip Janjić iz konobe 2. peron.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:29

- Med i meso se vole, isto kao i med te domaća tjestenina s orasima. Med se može koristiti u nebrojeno slatkih i slanih recepata, a u kombinaciji s kozicama također pruža neodoljiv zalogaj - tvrdi chef.

Naglašava da je sve stvar osobnog ukusa, ali i doziranja meda kao slatkog motiva slanom jelu. Jedan od savjeta za pripremu delicija s medom uključuje i to da se koristi med blažeg okusa, poput bagremova ili onoga od lipe, a i livadski med ulazi u tu kombinaciju.

'Šećer' na kraju

- Med se uvijek dodaje na kraju pripreme jela, jer tad ne gubi svoja ljekovita svojstva, a hrana je ukusnija. Također je važno ne stavljati previše meda u slana jela, kako ne bi bila preslatka. Tek žlica–dvije dovoljne su za potpuni užitak za nepce. Osim toga, ako kuhate, primjerice, svježe ocijeđeni sok od naranče i jabuka te dodate u to malo meda, to postaje baza za brojna jela i sve je brže gotovo - rekao je chef povodom 3. dana mednih delicija, gastronomske ponude jela s pčelinjim proizvodima u ugostiteljskim objektima na području turističke zajednice središnje Istre.

Novi kulinarski trend: Kuhaju povrće i ribu u perilici za suđe
Novi kulinarski trend: Kuhaju povrće i ribu u perilici za suđe

Manifestacija traje sve do kraja ovoga mjeseca, a brojni ugostitelji nude razne delicije obogaćene pčelinjim proizvodima, sve u cilju jačanja gastronomske ponude središnje Istre te daljnjeg povezivanja OPG-ova, medara i ugostitelja u razdoblju predsezone.

Sezonska blaga

Osam konoba i agroturizama sudjeluje ove godine s brojnim kreativnim jelima na bazi meda, a među njima je i konoba 2. peron, smještena u Cerovlju kraj Pazina. Cerovlje svoj razvoj najviše duguje gradnji željezničke pruge, pa vlasnici kažu da je upravo od tuda i naziv 2. peron, sigurne stanice za nezaboravni gastronomski užitak.

Ono si što jedeš: Ljubitelji ljute hrane više se seksaju i putuju
Ono si što jedeš: Ljubitelji ljute hrane više se seksaju i putuju

- Naša kuhinja je prilagođena godišnjim dobima, a unutrašnjost Istre prepuna je domaćih namirnica - vrganja, šparoga, tartufa, domaćeg pršuta, sira, skute, maslinova ulja, a tu je upravo i domaći med iz Cerovlja - rekli su nam vlasnici tog obiteljskog restorana, Armando i Mariela Lušetić.

Pačja prsa u umaku od istarskog muškata, meda i naranče

SASTOJCI: 200 g pačjih prsa, 100 g krumpira, 50 g tikvica, 50 g meda, 0,5 dl muškata

SASTOJCI: Pačja prsa pecite u tavi tri minute sa svake strane. Izvadite sa strane i narežite na ploške. Za prilog skuhajte krumpir i tikvice, usitnite štapnim mikserom i zapecite 4-5 minuta u pećnici na 250 stupnjeva. Napravite umak od soka naranče, meda i muškata, reducirajte ga i njime prelijte pečena pačja prsa.

S NJIMA TREBA OPREZNO: Ovi horoskopski znakovi su najviše frustrirani, bolje im se nemojte zamjeriti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako
ŽIVOTNI ZAOKRET

Ana iz Duge Rese: Imala sam 107 kg pa skinula 44, evo kako

Ana Marčec iz Duge Rese, prije 15-ak godina borila se s viškom kg i nekoliko dijagnoza, potražila je pomoć u nutricionizmu i alternativnoj medicini, a danas joj je to i posao