Maslačak je dar s neba: Odličan za olakšavanje tegoba, ali i za održavanje mladolikog izgleda
U stara vremena maslačak je bio propisivan za svaku bolest. Na primjer, bradavice su liječili sokom koji se pojavi kad prelomite stabljiku. I dan danas herbalisti cijene ovaj cvijet kao savršeni biljni lijek
Za maslačak kažu da je jedini cvijet koji predstavlja tri nebeska tijela - Sunce, Mjesec i zvijezde. Žuti cvijet nalikuje Suncu, kuglica sa sjemenjem na Mjesecu, a sjemenke, koje lete zrakom do čak osam kilometara, podsjećaju na zvijezde. Ova biljka ima jednu od najdužih sezona cvatnje od svih ostalih.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Njegove blagodati bile su dobro poznate drevnim Egipćanima, Grcima i Rimljanima, a u kineskoj tradicionalnoj medicini koristi se od davnina. Tisućljećima se tonik maslačka koristio za pomoć jetri u uklanjanju toksina iz krvotoka.
Inače, maslačak je vrlo korisna i zdrava biljka koja se cijela, zajedno s korijenom, može iskoristiti za jelo i ublažavanje nekih tegoba. Ljudi su nekada na svojim zemljištima ciljano pravili mjesta za korisne 'korove' poput maslačka, kamilice, ptičje trave i crnog sljeza.
U stara vremena maslačak je bio propisivan za svaku bolest - od bradavica do kuge. Na primjer, bradavice su liječili sokom koji se pojavi kad prelomite stabljiku. I dan danas herbalisti cijene ovaj cvijet kao savršeni biljni lijek. Maslačak je, kažu, nježni diuretik koji osigurava hranjive sastojke i pomaže probavnom sustavu u maksimalnoj učinkovitosti.
Također, maslačak ima više vitamina A od špinata, više vitamina C od rajčice i puno željeza, kalcija, kalija... Možete ga jesti sirovog, kuhanog ili kao salatu, ali i dodati u zdrave sokove ili smoothije.
Njegov sušeni korijen prodaje kao zamjena za kavu bez kofeina, a možete to napraviti i sami - korijenje operite, razrežite i ispecite u pećnici. Potom ga sameljite u mlincu za kavu i skuhajte kao kavu.
Korijen je odličan i kao čaj koji se posebno preporučuje kod bubrežnih tegoba, zadržavanja vode u tijelu, celulita i pretilosti. Uz to, maslačak pomaže jetri da iz tijela izbaci toksine nakon pretjerivanja s alkoholom, a koji su glavni uzroci mamurluka, prenosi mofga.org.
Odličan je i za ljepotu, što su žene znale od davnina
- Posebno mjesto u borbi protiv starenja oduvijek zauzimaju maslačak i koromač. Iako dame prije nekoliko stotina godina nisu znale kemijski sastav bilja, grickale su koromač i pile čaj od korijena maslačka kako bi im tijelo i bedra dulje bila meka i ravna. Danas pouzdano znamo da navedene biljke sadrže djelatne tvari koje djeluju kao pročišćivači krvi i pomažu pri redukciji celulita. Bila je to tajna mladosti koju su slijedile generacije i koja je do danas ostala očuvana - pojasnila je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita, u svojoj knjizi 'Najbolje od dijetetike'.
Anti age smoothie
Sastojci: 1 dcl čaja od ružmarina, 0,5 dcl soka od maline ili kupine, 50 g mladog špinata, 1 struk mladog koromača, 1 struk mladog maslačka, 1 suha smokva ili 1 jušna žlica grožđica, 1 jušna žlica mljevenih oraha, 1 kruška, 1 naranča, 1 rajčica
Priprema: Nasjeckati sve sastojke i energično usitniti u blenderu uz 1 dcl ohlađenog čaja od ružmarina.
Za uklanjanje celulita
Sastojci: 25 g listova maslačka, 25 g listova koprive, 25 g korijena maslačka i 25 g korijena čička.
Priprema: Najprije u lončić stavite korijenje, dodajte šalicu vode pa kuhajte nekih 20 minuta i maknite s vatre. Potom u to stavite listove, poklopite i ostavite deset minuta. Procijedite i popijte dvije do tri šalice takvog napitka na dan.
Čaj od maslačka
U šalicu stavite dvije žličice korijena pa to prelijte s 250 ml vrele vode. Neka stoji pokriveno desetak minuta, a potom čaj procijedite i popijte. Najbolje ga je popiti pola sata prije obroka, ujutro i navečer.
Med od maslačka
Sastojci: 500 cvjetova, 4 limuna, litra vode, 5 kg šećera
Priprema: Cvjetovi moraju biti svježi tijekom pripreme pa ih odmah nakon branja prelijte hladnom vodom, ubacite limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na tamnom i hladnijem mjestu 24sata. Potom zgnječite cvjetove i procijedite. Dodajte šećer.
Tekućinu koju ste dobili polako zagrijavajte uz miješanje i kuhajte dok se med ne zgusne. Spremite u čiste staklenke.
Sirup od maslačka
Sastojci: 250 cvjetova, litra i pol vode, 2 limuna, 1 kg šećera
Priprema: Prelijte svježe ubrane cvjetove vodom, dodajte limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na odstoji 24sata pa procijedite i dodajte šećer. Smjesu kuhajte sat i pol na laganoj vatri pa ulijte u čiste zagrijane staklenke i zatvorite.
Liker od maslačka
Sastojci: 50 cvjetova, 60 g meda, 1 kg šećera, limun, litra domaće rakije ili votke.
Priprema: Cvjetove stavite u veću staklenku, dodajte med, šećer, limun narezan na tanke kolutove pa sve prelijte rakijom ili votkom. Ostavite na tamnom, toplom mjestu dva tjedna, procijedite i spremite u staklene boce.