Mame li vas krafne ili druge nezdrave namirnice, najbolje je odgoditi jedenje za poslije, savjetuju stručnjaci koji su otkrili da se na taj način najmanje pojede
Mantra 'jest ću poslije' odgađa užitak, ali sprečava prejedanje
Odgađanje uživanja u nezdravoj hrani, poput čokolade, čipsa ili kolača, način je izgradnje samokontrole, otkrili su portugalski znanstvenici sa Sveučilišta Ekonomije u Lisabonu za Daily Mail. Fokusiranje na kasnije ispunjenje želja, djelotvornija je strategija od potpunog uskraćivanja, a pomaže u prevladavanju intenzivne želje i jača im karakter.
- Odgoda stvarno pomaže u odolijevanju napasti - zaključila je voditeljica studije, psihologinja Nicole Mead.
U eksperimentu su pred tri skupine dobrovoljaca stavili zdjele prepune čokoladnih bombona, prvoj grupi su rekli da se slobodno posluže bombonima čim zažele, drugoj su grupi rekli da uopće ne jedu bombone, dok su trećoj rekli da pričekaju, pa će ih poslije jesti.
Oni kojima su rekli da uopće neće jesti, ali su im to naposljetku dozvolili, u eksperimentu su pojeli oko 9,81 gram, a oni koji su jeli čim su željeli pojeli su 5,19 grama. Najmanje je pojela grupa koju su zamolili da kasnije jedu - u prosjeku pojeli 5,08 grama bombona.
Tehnika odgađanja ima i dugotrajniji učinak. Ona mijenja stav ljudi prema hrani i prejedanju, a i manje žude za određenim namirnicama. Važno je da se vrhunac žudnje za nečime prebrodi, pa se onda kasnije jede, objasnili su znanstvenici.