Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Mandarine u jelima: Hrani će dati fantastičan i egzotičan okus

Mandarine u jelima: Hrani će dati  fantastičan i egzotičan okus

Voćna kraljica jeseni - mandarina, poželjan je sastojak i u slanim jelima. Njen latko-kiseli okus mandarine sastavni je dio kineske kuhinje, Arapi je upotrebljavaju za marinade salate, a na Karibima je jedu s timijanom

Mandarine potječu iz Kine, gdje se umak s malo meda i sojinim umakom tradicionalno poslužuje uz pekinšku patku. U Europu su ih donijeli Arapi, koji ih obožavaju s kus-kusom. Meso marinirano u soku od mandarine i začina, osobito perad i riba na roštilju, dobiva slasnu, osvježavajuću aromu, što Marokanci dobro znaju. Stavljaju mandarine i u salate s govedinom, dodaju ih kus-kusu te ih i flambiraju. 

POGLEDAJTE VIDEO: Zanimljivosti o mandarinama

Pokretanje videa...

01:11

Glaziranje šunke, osobito u vrijeme Uskrsa, floridski je specijalitet. Mandarine se najprije zagrijavaju na maslacu i soku od mandarina uz malo cimeta, kadulje, smeđeg šećera te začina. Krčkaju se na slaboj vatri oko pola sata dok ne postane sirupasta. Zatim se premaže šunka i zapeče pola sata prije nego što je posve gotova. Poslužuje se s karameliziranom mrkvom i krumpirom iz pećnice. Mandarine sa svježim sirom i kivijem zdrava su i niskokalorična poslastica, a gurmanima koji ne bježe od kalorija kriške mandarina poslužit će za čokoladni fondue ili flambiranje.

Pri čišćenju mandarina nemojte baciti neprskanu koricu. Ostavite da se osuši na zraku i zatvorite je u staklenke. Možete je dodavati u umake, juhe ili gulaše od divljači. Prije uporabe namočite je u toploj vodi dok ne omekša.

Hrskava pileća prsa sa slatkom glazurom i kus-kusom 

Sastojci: nasjeckana korica i sok 3 mandarine, 2 žlice meda, 4 pileća prsa bez kože i kosti, 300 g instantnoga kus-kusa, 375 ml pilećeg temeljca, sol, papar, začini prema želji, zelena salata

10 ideja za savršene kremaste juhe - idealne za jesenske dane
10 ideja za savršene kremaste juhe - idealne za jesenske dane

U velikoj zdjeli pomiješajte sok od mandarina i med. Zarežite nožem kožu na piletini. Poprečnim urezima načinite uzorak romba, no pazite da ne zarežete meso. Stavite piletinu u smjesu naranče i meda. Pokrijte prianjajućom folijom (čvrsto nategnite) i na sat vremena stavite u hladnjak. Kus-kus stavite u srednje veliku zdjelu. Stavite u nju pileći temeljac i mandarininu koricu. Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite deset minuta da upije tekućinu. Ispržite piletinu na jakoj vatri i ostavite da se ohladi. Narežite meso i poslužite vruće na podlozi od kus-kusa. Poslužite sa zelenom salatom, koju nakapajte sokom od mandarine.

Riba u pestu s maslinama

SastojcI: 4 fileta (250 g) čvrste bijele ribe kao što su trlja, brancin, list, kolja, grdobina, škarpina ili brancin, 125 g pesta, 150 g rikule, 5 mandarina, 75 g crnih masina

Teflonsku tavu zagrijte na umjereno jakoj vatri. Četiri fileta bijele ribe premažite pestom i pržite oko tri minute na suncokretovu ulju sa svake strane dok se meso ne počne lagano listati. Operite salatu i ogulite mandarine. Razdvojite ih na kriške i uklonite koštice. U srednje velikoj posudi pomiješajte rikulu, kriške mandarine i crne masline. Salatu i ribu rasporedite na četiri tanjura. Prelijte s malo maslinova ulja. Poslužite vruće.

Kus-kus s Jamajke

Stockfood/Guliver

Na Jamajci je omiljen kus-kus s maslacem koji se kuha u soku od mandarina. Da bi bio raznovrsniji, dodaju se bademi i grožđice.

Korica kao pileći začin

Osušena mandarinina korica popularan je začin u kineskoj kuhinji. Piletina s mandarininom koricom tradicionalno je sečuansko jelo.

Veliki vodič: Kako prepoznati, ubrati i očistiti jestive gljive
Veliki vodič: Kako prepoznati, ubrati i očistiti jestive gljive

Na Karibima je vole s ribom

Mentolasta nota timijana odlično se nadopunjuje s kiselkastom mandarinom. Poslužuje se kao začin uz ribu na Karibima.

Slažu se i s maslinama

U Maroku piju koktele od mandarina te obožavaju salatu od mrkve, mandarine i maslina. Sok rabe i za karameliziranje slasnog pečenja.

Kremasta mandarina

Specijalitet mediteranske kuhinje je krema od mandarina. Žumanjcima se dodaju šećer u prahu i maslac te sok i toplo mlijeko.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 2. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?
SVECI I VJERA U ZAGROBNI ŽIVOT

Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?

Naši preci su velikim slavljem obilježavali blagdan Svih svetih, zbog čega je dobio naziv 'Mali Božić'. Uoči blagdana se postilo, na dan je bila gozba, a na groblje se išlo u sumrak