Stop žarenju! Simptome će ublažiti gorke biljke poput potočarki i artičoka, a čak i čokolada može pogoršati osjećaj žarenja, a najbolja obrana su jogurt i kim
Malim obrocima pobijedite neugodne simptome žgaravice
Šaka badema kratkotrajno ublažava simptome žgaravice, a za neutralizaciju želučanih kiselina pomoći će i samo jedna banana na dan, tvrdi nutricionistica Sandra Marić Bulat. Neugodno žarenje, što se iz želuca širi prema prsima i vratu, izazvano je prekomjernim izlučivanjem želučanih kiselina, a namirnice koje se teže probavljaju lako mogu pogoršati simptome žgaravice.
Tako će problem pogoršati začinjena hrana (curry, čili, papar), paprena metvica, kava, alkohol, umak od rajčice, ukiseljeno povrće, ocat, senf i čokolada. Također, trebalo bi izbjegavati citrusno voće te sokove od naranče. Muči li vas žgaravica, izbjegavajte salate od sirovog povrća (krastavac, luk, rotkvica, paprika), a ako ih pripremate, umjesto octa upotrebljavajte limun. Valja pripaziti i s masnom te prženom hranom, koja potiče izlučivanje kiselina i zadržava hranu u želucu.
- Patite li od čestih žgaravica, nastojte izbjegavati obilne i teške obroke, osobito prije spavanja. Radije jedite pomalo, više puta na dan, te izbjegavajte ležanje nakon jela - savjetuje S. Marić Bulat. Prije obroka popijte vodu s peršinom, čičkom ili maslačkom s dodatkom hmelja i matičnjaka ili bez.
Sirevi i nezrelo voće otežavaju probavu
Kava i jaki čajevi, kao i alkohol, nadražuju želudac te ometaju probavu, posebno ako se piju uz obrok, ističe S. Marić Bulat. Gazirana pića uzrokuju vjetrove, a nezrelo voće otežava probavu.
- Sirevi, osobito oni masniji, zbog visokog udjela masnoća usporavaju probavu, pa ih se ne preporučuje jesti kasno navečer - napominje.
Lakše je uz koromač i kim
Za smanjenje simptoma tijekom dana pijte mješavinu 1 i 1/2 l vode te nekoliko žlica kima. Uz anis i komorač djelovat će još bolje. Koromač i kim čak je poželjno žvakati nakon obroka, ističe S. Marić.
Minerali u borbi protiv žgaravice
Kalcij neutralizira želučanu kiselinu, pa je preporučljivo piti jogurte, koji sadrže i korisne bakterije nužne za pravilnu probavu. I magnezij uklanja višak kiseline, a vrlo je bitan i unos cinka, tvrdi Sandra Marić.
Olakšanje uz jabuke i zelje
Odlična je kombinacija klinčića, cimeta i đumbira s vodom. Pije se triput na dan. Žgaravicu će uspješno smiriti i ružmarin, kadulja, metvica, kopar, estragon, jabuke, zelje, mrkva, maslinovo ulje, jaja te peršin.
Anis i med za manju kiselost
Čajevi se preporučuju piti mlaki. Vrući će pogoršati simptome. Žgaravicu će ublažiti bosiljak, kao i kućna mješavina od šalice vode, žlice anisa te žlice meda. Kako bi se smanjila kiselost, preporučuje se piti triput na dan.