Najbolji način da se povrće sačuva na duže vrijeme je blanširanje, odnosno kratko prokuhavanje povrća vodi prije smrzavanja
Mali trikovi koji će sačuvati novac i svježinu namirnica
Ako povrće samo stavite u plastičnoj vrećici u hladnjak, ono je osuđeno na propast. Najbolji način da se povrće sačuva na duže vrijeme je blanširanje, odnosno prokuhavanje povrća na nekoliko minuta u vreloj vodi. Drugi praktičan način je nasjeckati povrće na komadiće. Tako zamrznuto povrće može poslužiti za umak ili juhu. Celer možete dugo sačuvati u hladnjaku ako ga prije sasjeckate na komadiće i posušite desetak sekundi u mikrovalnoj. Povrće koje je uvenulo možete spasiti ako ga natopite u dvije litre vode i dodate žličicu limunova soka.
Celeru i brokuli odrežite dno stabljike. Pustite da se namače oko pola sata, a zatim ga pripremite. Jabuke, banane, marelice, breskve, avokado ili borovnice nikako ne stavljajte pokraj krumpira. To voće emitira plin etilen, zbog kojeg krumpir brže počinje klijati.
Krumpir ne stavljajte u hladnjak, dulje će trajati na mračnom i svježemu mjestu. Uz nekoliko trikova povrće će i ljeti dulje ostati svježe umjesto da propadne u hladnjaku prije nego li ste ga uspjeli pripremiti, te ćete smanjiti troškove zbog propalih namirnica.
>>> Imate li višak rajčice, najlakše ju je sačuvati zamrzavanjem. Praktično je zamrznuti cijelu rajčicu te ju netom prije kuhanja jela naribati u umak ili juhu.
>>> Nasjeckajte banane na komadiće i odložite na papirnati ručnik. Stavite ih u plastičnoj vrećici u hladnjak. Tako nasjeckane mogu poslužiti za voćne salate ili sladoledne delicije.
>>> Kako bi šparoge održali svježima, odrežite im dno stabljike i umotajte u mokre papirnate ručnike koji će zadržati svježinu.
>>> Gljive su izuzetno osjetljive. Trajat će dulje ako ih odmah nakon što dođete doma izvadite iz plastičnog pakiranja. Umjesto plastične, stavite ih u kartonsku vrećicu i spremite u hladnjak.
>>> Paprika obiluje vitaminom C koji se ne gubi zamrzavanjem. Operite je i očistite od koštica te stavite u vruću vodu i spremite u zamrzivač. Prethodno je možete i usitniti.