Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Mali priručnik: Saznajte koji umak ide uz koju tjesteninu

Mali priručnik: Saznajte koji umak ide uz koju tjesteninu
1

Kako bi stvorili vrhunsko jelo potrebno je znati koja vrsta tjestenina najbolje ide uz određeni umak. Kako pravi oblik tjestenine može napraviti dobar umak još boljim, pogrešan oblik može uništiti obrok

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kuhali 60 sati u paru: Oborili smo rekord i pomogli dječici

U talijanskoj kuhinji postoji stotine lijepo izrađenih oblika tjestenine, a kako bi stvorili vrhunsko jelo potrebno je znati koja vrsta tjestenina najbolje ide uz određeni umak. 

POGLEDAJTE VIDEO: vrste tjestenina i umaci i dodaci koji idu uz njih

Pokretanje videa...

tjestenina 01:12

No iako pravi oblik tjestenine može napraviti dobar umak još boljim, pogrešan oblik može uništiti obrok, piše Daily Mail.

Talijanski stručnjak za hranu, Guido Pedrelli, osnivač Nonna Box-a, dao je za FEMAIL svoj stručni savjet za najbolje kombinacije umaka i tjestenine koje možete isprobati kod kuće.

1. Špageti 

Najbolje idu uz: Umak od rajčice, bolonjez ili bez umaka

Špageti su međunarodno jelo sreće koje svi vole. Njih je najbolje poslužiti s laganim umakom od rajčice ili bez umaka - samo sa malo naribanog sira i s paprom. 

Špageti s cjelovitim zrnom zbog svoje teksture dobro se slažu s malo 'težim' umacima, dok se tanji špageti mogu raspasti ako se prekuhaju, stoga kod posluživanja ne smijete zaboraviti na maslinovo ulje. 

Tradicionalni bolognese uvijek je pobjednik sa špagetima, jer se bogati umak od rajčice dobro uklapa pa je sve puno okusa.

Kad se pitate koliko umaka dodati u tjesteninu, bitno je da se tjestenina 'natopi' u umaku, ne previše, a ni premalo.  

2. Penne

Najbolje ide s gušćim, težim i umacima s komadićima mesa ili nečeg sličnog.

Penne rigate ima rebrastu površinu dok je penne lisce glatka, ali unatoč njihovim razlikama u teksturi, trebali biste se odlučiti za gušće bazne umake s puno sastojaka, kako bi se 'zalijepili' za tjesteninu.

Penne je također sjajan i sa bolonjezom, a ovu tjesteninu još možete koristiti i s umacima od mesa ili od sira, primjerice 4 vrste sira umak ili slično.

Uz to, ova vrsta tjestenina može se i zapeći pa možete napraviti sjajnu zapečenu tjesteninu sa sirom.

3. Farfalle

Najbolje pašu uz lagane umake s kremastom podlogom i svježe povrće.  

One se izrezuje na kvadrate, a zatim ih se 'stisne' u sredini kako bi se dobio karakteristični oblik leptir kravate.

Ova vrsta tjestenina super je za blage umake, što znači da joj možete dodati vrhnje za kuhanje sa začinima ili sa sezonskim povrćem i maslinovim uljem.

Teški umaci mogli bi ovakvu vrstu tjestenine preopteretiti pa okus i ne bi bio nešto najbolji.  Kremaste osnove djeluju bolje od rajčice, jer je tjestenina bez težine.

4. Tagliatelle (široki rezanci)

Najbolje idu uz ukusan umak s mesom, odnosno ovakvoj vrsti tjestenine pristaju bogati i teški umaci 

Umaci s komadićima mesa, bolonjez, čak i umaci s kremastom podlogom, ali s nekim dodatkom savršeno će pristajati uz zelene široke rezance. Ova tjestenina savršeno će se uklopiti i sa pestom.

Dreamstime

No zašto se spaja s bogatim i teškim umacima? Zato jer široki rezanci skupljaju i upijaju okus bez da postanu previše ljepljivi.

Ova je tjestenina vrlo svestrana i dobro se slaže s većinom umaka, ali samo pripazite da ste je skuhali do savršenog zalogaja, tako da tjestenina djeluje zajedno s umakom.

5. FUSILLI

Najbolje se slaže s pesto umakom

Ove tjestenine imaju 'kovrčavi oblik'. Najbolje su kada se upare s malo težim umacima koji se 'zarobe' u ovakvoj tjestenini. Savršeni umak je pesto, umak od rajčice s dodatkom povrća ili čak bolonjez.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Uz nekoliko savjeta vaše voće i povrće će ostati duže zrelije

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3