Peciva s križem jedu se tradicionalno na Veliki petak u Velikoj Britaniji, a nisu komplicirana za napraviti. Najukusnija su kada su još topla i premazana maslacem...
Mali odmak od pince: Slatka uskrsna peciva Hot Cross Buns
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kuharica otkriva kako najbolje iskoristiti začine koje imate...
Tradicionalna engleska peciva, ukrašena simbolom križa koja se jedu u Engleskoj, ali i u nekim drugim zapadnim zemljama na Veliki petak vrlo su ukusna, a štih im daju začini - cimet, muškatni oraščić pa čak u nekim receptima i kardamom, ali i korica naranče i limuna, te malo ruma.
Od njih će zamirisati cijela kuća, a volite li grožđice u kolačima, nema boljeg odabira. Peciva se mogu jesti topla, sama ili premazana maslacem i idealna su za pokoji jutarnji zalogaj uz kavu ili čaj.
Hot Cross Buns
Sastojci:
- 1/2 šalice grožđica + šalica vruće vode
- 3/4 šalice vrlo toplog mlijeka podijeljeno u 1/2 šalice i 1/4 šalice (najbolje je punomasno mlijeko)
- 1/2 šalice šećera + 1/2 žlice šećera
- 1/4 šalice (ili 4 žlice) maslaca, omekšao 15 sekundi u mikrovalnoj
- 1/2 žličice soli
- 1 suhi kvasac
- 2 velika jaja
- 3 1/2 šalice višenamjenskog brašna
- 1/4 žlice mljevenog cimeta
- 1/8 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- Limunova i narančina korica
Za premaz:
- jaje dobro tučeno sa žličicom vode
Za glazuru:
- 1/2 šalice šećera u prahu
- 2 1/2 žlice mlijeka
Priprema:
U maloj zdjeli pomiješajte 1/2 šalice grožđica sa šalicom kipuće vode. Ostavite da 10 minuta, a zatim dobro ocijedite i stavite na stranu. U velikoj posudi pomiješajte 1/4 šalice toplog mlijeka s 1/2 žlice šećera i po vrhu pospite kvasac. Promiješajte i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči (10 minuta).
Mikserom pomiješajte 1/2 šalice vrlo toplog mlijeka s 1/2 šalice šećera, 4 žlice omekšanog maslaca i 1/2 žlice soli. Miješajte dok se maslac ne otopi. Dodajte 2 dobro razmućena jaja i umutite u smjesu s kvascem.
Umiješajte mljeveni cimet i prstohvat mljevenog muškatnog oraščića, a dodajte i malo limunove i narančine korice. Pomoću kuhače umiješajte brašno, i mijesite dok se ne formira mekano tijesto. Miješajte još malo mikserom s nastavcima za tijesto 8 - 12 minuta brzinom 2 ili dok ne postane glatko i elastično. Tijesto će se još malo zalijepiti za zdjelu, ali ne i za prste.
Dodajte ocijeđene grožđice pa prebacite u tijesto, izmiješajte pa ostavite da odmara pokriveno krpom. Neka se diže u toploj sobi bez propuha sat i pol ili dok se udvostruči volumen.
Izvadite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu, prerežite na pola, a zatim nastavite s rezanjem tijesta dok ne dobijete 12 jednakih komada. Razvaljajte tijesto u kuglice i stavite ih u u podmazanu tepsiju za pečenje. Pokrijte krpom i opet ostavite da odstoje u toploj sobi bez propuha 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C pa premažite jajem, te pecite 15-17 minuta ili dok vrhovi ne postanu zlatno smeđi. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohlade u tepsiji.
Nakon što su peciva topla, ne više vruća, promiješajte 1/2 šalice šećera u prahu i oko 2 1/2 žlice mlijeka. Možete dodati više šećera u prahu da ga po potrebi zgusnete. Prebacite glazuru u vrećicu kojoj odrežete vrh i nacrtajte križ preko svakog peciva.
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:
Pokretanje videa...