Ovdje je recept za fine kolačiće koje možete vidjeti u slastičarnicama u raznim živahnim bojama i okusima. Jestivu boju možete mijenjati pa ćete i vi imati šarenilo na tanjuru
Macarons - prefina francuska slastica koja je osvojila svijet
Sastojci:
- 3 bjelanjka
- 110 g bademovog brašna
- 200 g šećera u prahu
- 30 g kristal šećera
- žličica narančaste jestive boje
Ganache:
- 150 g bijele čokolade
- dl slatkog vrhnja
- 1/2 žličice ekstrakta naranče
- žličica maslaca
Priprema:
Korak 1: Vrhnje zagrijte do vrenja. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu natrganu na kocke. Miješajte dok se čokolada ne rastopi, pa umiješajte ekstrakt i maslac. Pokrijte plastičnom folijom kako ne bi nastala korica. Stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.
Korak 2: Bademovo brašno pomiješajte sa šećerom u prahu i prosijte u zdjelu. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i postepeno dodajte kristal šećer, miješajući dok ne dobijete čvrst, glatki snijeg. Dok miksate, dodajte boju. Izmiješajte snijeg od bjelanjaka s prosijanim bademima i šećerom u prahu. Miješajte ih kuhinjskom lopaticom okrećući posudu svaki puta za pola kruga.
Korak 3: Dva lima obložite papirom za pečenje. Smjesu stavite u vrećicu za ukrašavanje i okruglim vrhom istiskujte krugove promjera 2 i 1⁄2 cm. Između makrona ostavite razmak od cm. Sušite ih na sobnoj temperaturi pola sata. Zagrijte pećnicu na 140°C i pecite 12 minuta. Ohlađenom kremom lijepite makrone i ostavite ih na rešetki da se osuše do kraja.