Voće i povrće bogato likopenom pomaže spriječiti štetne poslijedice sunčanja te obnoviti kožu nakon njega, a tu su još i crne te zeleni čaj, riba...
Lubenice, jagode i rajčice štite kožu od UV zračenja
Previše sunca može oštetiti biljke kao i ljude. Dok se ljudi štite suncobranima, biljke koriste boju. Što je imaju više, bolje se štite od UV zraka, a od njih brane i ljude. Pogotovo crvene biljke, jer sadrže za zdravlje važni likopen. Zato je dobro jesti što više rajčica, bilo da su svježe, u obliku juhe ili kečapa. Likopena u dovoljnim količinama ima i u lubenicama te crvenom grejpu. U borbi s UV zrakama pomažu i jagode, brusnice, a ne treba zaboraviti ni crveni papar. Hrana bogata antioksidantima pomoći će u reduciranju slobodnih radikala i zaštititi kožu od posljedica sunčanja. Slobodni radikali glavni su uzrok opeklina, preranog starenja i raka kože. Za njihovo otklanjanje nije dovoljna samo krema s velikim zaštitnim faktorom.
Poput antioksidanta, omega-3 kiseline iz ribe ublažavaju upale i pomažu stanicama da se obrane
od štetnih posljedica sunčanja
Ljudi koji piju dvije ili više šalica crnog ili zelenog čaja na dan izloženi su 30 posto manjem riziku od raka jer čaj uklanja slobodne radikale