Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Lubenica, fini afrodizijak kao salata, sladoled ili pak sok...

Lubenica, fini afrodizijak kao salata, sladoled ili pak sok...
5

Ljetni napici, maštovite salate i sladoledi nude zdravlje i vraćaju seksualni apetit, a pečene i oguljene sjemenke lubenice mogu se jesti kao grickalice ili dodavati kruhu

Lubenica je idealno ljetno voće - osim što je bogata vitaminima i mineralima, sadrži i citrulin, koji djeluje kao prirodna viagra. Najbolje ju je jesti s košticama jer one sadrže i cink te esencijalne kiseline koje potiču potenciju i plodnost. Od lubenice se najčešće spravljaju osvježavajući napici, a odlična je i u salatama te kombinaciji s drugim sezonskim voćem poput borovnica, marelica ili dinja. 

Salata će biti osobito atraktivna ako je poslužite u izdubljenoj lubenici, koja uz malo truda i mašte može poprimiti oblik košarice, ježa ili praščića. Od lubenice možete pripremiti i osvježavajuću gustu juhu. Dovoljno je izmiksati kocke lubenice, sok od jabuke, limete, malo metvice i med. 

Prije posluživanja umiješajte i žličicu jogurta. Tajlandska hladna juha od lubenice priprema se od pirea lubenice s dodatkom popečene ljutike, češnjaka i đumbira u koju se umiješaju fino narezana čili papričica i sok od limete, a poslužuje se s kuhanim mesom račića i listićima korijandra. Sladoledi i sorbeti od lubenice odlični su uz dodatak čokolade ili malo cimeta i limunova soka.

Lubenica s borovnicama

Sastojci: četvrtina manje lubenice, 1/3 šalice vode, 1/2 šalice ruma, 1/3 šalice šećera, 1/3 šalice limete, žličica  naribane kore limete, šlag, pola šalice borovnica

Priprema: U proključalu vodu ubacite šećer i kuhajte tri minute. Ulijte rum pa kuhajte još dvije minute. Kad se ohladi, ulijte sok od limete i naribanu koricu. Žličicom za sladoled izdubite kuglice od lubenice pa ih ubacite u šalice. Prelijte ih sirupom od limete i ruma pa pomiješajte s borovnicama i ukrasite šlagom.

Osvježavajući ljetni sladoled od lubenice, limete i metvice

Sastojci: kg očišćene lubenice, 150 g šećera, dvije limete ili tri limuna, listići svježe metvice, 2 dl vode, metvica

Priprema: Lubenicu očistite, narežite na veće komade, dodajte sok od limete, nekoliko listića metvice pa dobro izmiksajte. Na vatri zagrijte izmiksanu lubenicu s metvicom, vodu i šećer te ohladite. Izlijte u metalni kalup i stavite u zamrzivač. Čim se stvrdne, zabodite štapiće i ostavite u zamrzivaču dok se ne dobije zaleđena poslastica.

Na salatu, kao pekmez, sok, sorbet...

Lubenica se u salatama izvrsno slaže i s povrćem poput zelene salate, rajčice, krastavaca i luka. Takva salata može biti potpuni obrok dodate li joj feta-sir ili malo pečene piletine, a okus će joj poboljšati i prženi pinjoli ili pistacije. Od začinskog bilja najbolje joj pristaje svježa metvica. Iako je nama najpoznatija upotreba sočnoga središnjeg dijela lubenice, a kora i sjemenke se najčešće odbacuju, svi dijelovi lubenice su jestivi, pa čak i ljekoviti. Stoga se u nekim južnoameričkim kuhinjama kora lubenice marinira, kiseli ili kandira. 

Od lubenice možete u sokovniku ili električnoj sjeckalici pripremiti zdravi sok, koji možete kombinirati s drugim voćnim sokovima ili likerima te poslužiti u bačvi od lubenice. Pri kupnji cijele lubenice odaberite onu čija težina odgovara njezinoj veličini, a kora je glatka i ne previše sjajna. Udarite li po njoj prstima, zvuk ne bi smio biti šupalj. Strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji pri sazrijevanju mora biti žućkaste boje, a nikako bijele ili zelene jer to znači da nije zrela. 

Načinite bačvu od lubenice

Operite lubenicu. Na dasci joj prerežite vrhove s obiju strana. Nalijepite tanke trake tako da izgledaju kao obruči. Izdubite lubenicu sve do mjesta gdje ćete utaknuti pipu. Rupu za pipu napravite nožem za dubljenje jabuka pa je stavite u lubenicu.

Pekmez od lubenica s limunom

Sastojci: 2 kg očišćene lubenice, 2 kg šećera, 5 limuna

Priprema: Narežite lubenicu na kockice, pospite šećerom i natopite limunovim sokom. Dobro opranu limunovu koru naribajte i dodajte smjesi. Neka tako odleži nekoliko sati, kuhajte najmanje sat vremena i podijelite u sterilizirane staklenke.

Slatko-slana salata od lubenice i feta-sira

Sastojci: 6 šalica pomiješanog matovilca i zelene salate, 3 šalice kockica lubenice, 1/2 narezanog luka, žlica maslinova ulja, 1/3 šalice razmrvljene fete, papar, peršin, suncokretove sjemenke prema želji

Priprema: Pomiješajte salatu, lubenicu, luk i fetu, pospite paprom pa prelijte maslinovim uljem. Peršin sitno nasjeckajte i pospite salatu te dodajte suncokretove sjemenke. Poslužite s lepinjama ili popečenim kruhom.

Lubenica sa snježno-čokoladnim pokrivačem

Sastojci: pola čokolade za kuhanje, 8 kockica lubenice; krema: 3 bjelanjka, 1/2 žličice soli, 60 ml vode, 280 g šećera, žlica arome vanilije

Priprema: Za kremu manji lonac do pola napunite vodom i zagrijte do vrenja. U drugoj zdjeli pjenjačom izmiješajte bjelanjke, sol, vodu i šećer. Stavite je kuhati na paru i mutite pet minuta da se šećer otopi. Maknite s pare i premjestite u zdjelu za miksanje. Nastavite miksati deset minuta. Na kraju dodajte vaniliju i miksajte još minutu, dvije. Kockice lubenice posložite po tanjuru, stavite na njih bijelu kremu i pospite ribanom čokoladom.

Sočni sorbet od lubenice

Sastojci: lubenica, voće prema želji (borovnice, grožđe, kivi ili marelice)

Priprema: Lubenicu izrežite na komadiće te u blenderu ili procesoru napravite glatku smjesu. Ulijte je u kalupe i umetnite štapiće te zamrznite. Prema želji, u kalup možete ubaciti i komadiće voća - borovnice, grožđe ili kivi. Ako nemate kalupe, masu možete uliti i u papirnate čaše koje potom prekrijte folijom te kroz nju ubodite štapić. Sladolednu smjesu možete zalediti u plastičnoj posudi, a zatim žlicom za sladoled oblikovati kuglice i poslužiti u zdjelici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 59
Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića
EVO NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU

Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića

Važno je da kupite Božićnu zvijezdu koja nije bila izložena propuhu ili neadekvatnim uvjetima, jer će u protivnom po dolasku kući početi gubiti lišće, savjetuje osječki cvjećar Slaven Pavlović