Tunel je dug oko 30 metara i bio je zaboravljen od 2. svjetskog rata. Sada u njemu na nekoliko etaža rastu razni začini, salate, rotkvice, grašak, minijaturno povrće...
Na prvoj podzemnoj farmi pod Londonom raste mini-povrće
Poznati kuhar Michel Roux Jr. udružio se sa dva poduzetnika i pokrenuo brend "'Growing Underground" što u prijevodu znači podzemni uzgoj. Gradonačelnik Londona je podržao tu ideju, a na realizaciju su potrošili oko osam milijuna kuna.
Tunel je dugačak oko 30 metara i bio je zaboravljen od 2. svjetskog rata u londonskoj četvrti Clapham gdje je služio za skrivanje tijekom bombardiranja grada. Sada u njemu na nekoliko etaža rastu razni začini, salate, rotkvice, grašak minijaturno povrće....
Biljke rastu u svojevrsnim ladicama koje imaju podlogu od konoplje. Kroz ladice cirkulira voda obogaćena hranjivim tvarima.
Tunel se nalazi otprilike 12 katova ispod površine pa je temperatura stabilna na 16 stupnjeva Celzijevih
i rast biljaka ne ovisi o vanjskim utjecajima, nema bojazni od mraza ili suše.
Kuhar Michel Roux Jr. bio je sudac na BBC Masterchefu, a ovoj tvrtki se pridružio kao direktor i savjetnika za izbor usjeva i dizajn proizvoda.
- Kada sam prvi put susreo ove momke i njihovu ideju mislio sam da su totalno ludi. Ali, nakon posjeta tunelu i kušanja hrane koja tamo raste, bio sam oduševljen - kazao je Michael i dodaju kako planiraju usjeve imati na 2,5 hektara površine i zaposliti ukupno 20 ljudi.
Pogledajte kako je tunel uređivan:
- Jedva čekam napraviti prvo jelo od ovih namirnica koje su izrasle na ovoj podzemnoj urbanoj farmi, na manje od četiri kilometra od središta Londona - ispričao je kuhar.