Rasplamsajte strasti maštovitim poslasticama prepunim afrodizijaka, poput čokolade, meda, badema, ljutih papričica, kamenica, rikule ili avokada te poslužiti dobru bocu vina
Ljubavna kuharica: Fina slatka i slana jela vaš su dar od srca
Iz zafrkancije sam jedne godine kuhao gol za suprugu i naravno da sam se opekao. To nije bilo najzabavnije Valentinovo, rekao je slavni britanski chef Jamie Oliver. Za romantičnu večer najvažnije je da vam ništa ne zagori - dovoljno je rasplamsati strasti maštovitim poslasticama prepunim afrodizijaka, poput čokolade, meda, badema, ljutih papričica, kamenica, rikule ili avokada te poslužiti dobru bocu vina.
- Naravno da vjerujem u afrodizijake. Prihvaćam pomoć iz kojeg god smjera ona došla – uz smijeh će Jamie te dodaje kako su crostini sa smokvama, simbolom ljubavi, metvicom i pršutom jedno od jela koja voli pripremati za Valentinovo. Kriške kruha prepecite na grill tavi, zatim prelijte s malo maslinova ulja, stavite krišku pršuta, smokvu prerezanu na četvrtine, te opet prelijte s malo meda, maslinova ulja i balzamičnog octa.
Ako niste ljubitelj smokvi, posegnite za avokadom koji su Maje koristile kako bi povećali želju za seksom. U zdjelu s rikulom umiješajte kriške grejpa, tanko narezan koromač i avokado. Pažljivo promiješajte, prelijte maslinovim uljem i octom od bijelog vina te pospite parmezanom. Američki chef Bobby Flay suprugu je oborio s nogu pikantnom piletinom.
- Piletinu marinirajte u mlaćenici s mljevenom ljutom papričicom. Zatim je pecite u pećnici dok ne bude skoro gotova, uvaljajte je u brašno sa solju i paprom te ispecite u ulju – objašnjava Flay. U kamenice se kune američki chef Damon Wise.
- Ne možete pogriješiti s kamenicama, tartufima i čokoladom. Ti sastojci naprave nešto u našem mozgu da se dobro osjećamo, ali još bolje kad smo s nekim koga volimo – uvjeren je Wise.
Zagrijte tri žlice vode s tekućinom iz četiri kamenice pa dodajte maslac i tanko narezan korijen celera te kuhajte dok ne omekša. Ubacite meso kamenica i poširajte dok se ne zagriju. Servirajte ih uz tanko narezanu jabuku. Za mnoge ne postoji ništa senzualnije od topljene čokolade. Osim što opušta, ona stvara i osjećaj sreće i zaljubljenosti, pa pripremite mousse s čilijem.
Otopite 300 g čokolade, dodajte ljutu papričicu te maknite s vatre i pustite da se ohladi. Istucite 300 ml slatkog vrhnja i umiješajte čokoladu. Ulijte u posudice i stavite u hladnjak. Svoju dozu čokolade britanska kuharica Nigella Lawson za Valentinovo je potražila u samosama. Koru za savijače prerežite na četiri trake. Premažite ih vodom i na donji desni kut stavite kocku čokolade te presavijte u trokut.
Trokut savijajte dok ne potrošite koru. Pecite ih 10 minuta na 200°C na jednoj strani, pa ih okrenite i pecite isto toliko na drugoj. U međuvremenu pripremite ganache. Otopite 80 grama čokolade u 60 ml slatkog vrhnja, dobro promiješajte te prelijte samose i pospite ih sjeckanim pistacijem. Afrodizijaci, vanilija i bademi savršen su par za romantičan izlazak u kino.
Tostirajte blanširane bademe dok ne postanu zlatne boje. U tavi otopite 120 grama fino mljevenog šećera, žličicu ekstrakta vanilije, prstohvat soli i 60 ml vode. Kad smjesa zakipi, kuhajte još minutu i umiješajte bademe. Miješajte dok tekućina ne ispari i bademi se karameliziraju. Maknite s vatre i ohladite.
Neodoljivi gulaš slomljenoga srca
Sastojci: 300 g hrenovki ili pečenica, luk, češanj češnjaka, 2 mrkve, 2 celera, paprika, 1 i 1/2 dl sjeckane rajčice, 4 krumpira, žlica brašna, lovor, prstohvat majčine dušice, mast, sol, papar, peršin
Priprema: Mrkvu, celer, krumpir i paprike narežite na manje komade, a hrenovke na kolutove. Na jednoj hrenovki izrežite ukoso krajeve i učvrstite ih štapićem u oblik srca. Na masti popržite sjeckani luk i češnjak, dodajte mrkvu, celer i paprike, lovorov list, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri 25 minuta.
Brašno razmutite u soku od rajčice, pospite majčinom dušicom, začinite solju i paprom, ubacite hrenovke te sve kratko prokuhajte.
Pizza s povrćem i začinima
Sastojci: 200 g brašna, 10 g kvasca, 1⁄2 žličice šećera, 3 žlice maslinova ulja, žličica soli, 1 dl mlakog mlijeka, 2 žlice kečapa i pasirane rajčice, svježa rajčica, 60 g gljiva, paprika, 150 g edamer sira, 100 g salame, 1 i 1⁄2 žličice origana, 3 žlice maslinova ulja, šaka crnih maslina, listići bosiljka
Priprema: Kalup za torte u obliku srca premažite maslinovim uljem. Pripremite kvas. Dodajte mu maslinovo ulje i sol pa s preostalim brašnom zamijesite tijesto. Rastanjite ga i stavite u kalup pa premažite kečapom i pasiranom rajčicom. Pokrijte i ostavite 20 minuta na toplome.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Spustite rajčicu u kipuću vodu, izvadite, ogulite i narežite na ploške. Naribani sir rasporedite po umaku, posložite ploške rajčica, salamu, gljive, kolutove paprika i masline. Pospite usitnjenim origanom i poškropite uljem. Pecite oko 25 minuta i gotovu pizzu pospite bosiljkom.
Crvene loptice
Sastojci: 130 g brašna, 160 g šećera, 2 jaja, 60 g maslaca, 100 g mlaćenice žličica praška za pecivo, žličica sode bikarbone, 30 g crvene boje za biskvit, žličica jabučnog octa, žličica ekstrakta vanilije, 1/2 žličice kakaa u prahu, 50 g otopljenog maslaca, 3 žlice likera od višnje; glazura: 200 g čokolade sa 70% kakaa, 100 g maslaca
Priprema: Umutite maslac i šećer te dodajte jaja miješajući mikserom. U mlaćenici razmutite boju i dodajte žličicu octa. Pomiješajte suhe sastojke i dodajte umućenome maslacu. Miksajući dodajte i obojenu mlaćenicu. Izlijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite oko 20 minuta na 180°C.
Biskvit lagano ohladite, izmrvite, pa umiješajte otopljeni maslac i liker od višnje. Kompaktnu smjesu ohladite i oblikujte od nje loptice. Prelijte ih čokoladom i maslacem otopljenim na pari. Stavite u hladnjak dok se glazura ne stisne.
Red velvet muffini
Sastojci: 60 g maslaca, 150 g šećera, jaje, 2 i 1/2 žličice kakaa u prahu, crvena jestiva boja u gelu, 2 žličice ekstrakta vanilije, 120 ml mlaćenice, 150 g brašna, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice soda bikarbone, žlica bijelog octa; krema: 100 g maslaca, 100 g krem sira, 200 g šećera u prahu, žličica ekstrakta vanilije, 3 žlice šećera, prehrambena crvena boja
Priprema: U kalup za muffine posložite papirnate košarice i zagrijte pećnicu na 170°C. Pjenasto umutite maslac i šećer pa dodajte jaje. Izmiksajte dok se svi sastojci ne sjedine. U drugoj posudi pomiješajte kakao, boju i ekstrakt vanilije. Dobivenu pastu dodajte smjesi od jaja i maslaca te dobro izmiješajte. Naizmjence dodajte brašno i mlaćenicu.
U smjesu dodajte sol, soda bikarbonu i ocat. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalupe i pecite oko 20 minuta. Ostavite muffine 10 minuta u kalupima neka se hlade i prebacite na rešetku. Dobro izmiksajte sir i maslac, postupno dodajte šećer u prahu i na kraju umiješajte ekstrakt vanilije. Pomoću slastičarske vrećice nadjenite kremom muffine i pospite šećerom, koji ste izmiksali u blenderu s crvenom bojom.
Lisnata srca
Sastojci: 300 g brašna, 250 g maslaca, žumanjak, prstohvat soli, 1 dl vode, sladoled od vanilije ili manga, šećer u prahu
Priprema: Sladoled lagano odmrznite, izmiješajte i izlijte u četvrtastu veću posudu ili kalup obložen plastičnom folijom u sloju ne debljem od 2 cm te vratite u zamrzivač. Umijesite tijesto od 220 g glatkog brašna, žumanjka, malo soli i vode. Dobro ga izradite i ostavite neka miruje 15 minuta.
Maslac i drugi dio brašna izmiješajte i stavite na sredinu rastanjenog tijesta. Presavijte ga sa svih strana i stavite na hladno mjesto oko 10 minuta. Razvaljajte ga još dva puta, presavijte i svaki put ostavite na hladnome još 10 minuta.
Od razvaljanog tijesta kalupom izrežite srca i položite na hladan okrenuti lim. Pecite na 220°C dok ne porumene. Od zamrznutog sladoleda oblikujte kalupom srca i posložite ih između srca od lisnatog tijesta. Pospite šećerom u prahu i stavite u zamrzivač do posluživanja.
Savjet: Kolačići će biti efektniji ako u sladoled umiješate crveno obojene slatke mrvice, nasjeckane ušećerene korice naranče ili limuna te sušeno voće, poput brusnica. Umjesto sladoleda od vanilije možete iskorititi i onaj od maline ili jagode.
Romantični desert koji se ne peče
Sastojci: veći avokado 4 banane (oguljene i zamrznute), 4 velike žlice kakao praha, 2 datulje, 1/4 žličice cimeta, 500 ml punomasnog ohlađenog kokosova mlijeka, 1/2 žličice ekstrakta od vanilije, žlica javorova sirupa, 200 g višanja
Priprema: Avokado, banane, 4 žlice kakaa, datulje i cimet izmiksajte u blenderu dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, poput moussea. Kokosovo mlijeko izmiksajte električnim mikserom u šlag, dodajte javorov sirup i vaniliju te miksajte još nekoliko minuta.
U čašu poslažite u slojevima smjesu s avokadom i bananama, pa sloj višanja, pa šlag od kokosova mlijeka i tako nekoliko slojeva dok se sastojci ne potroše. Smjesa je dovoljna za dvije čaše, ali možete je poslužiti u jednoj većoj i jesti s nekom dragom osobom.
Cake pops: Čokoladne lizalice od biskvita sa šarenim mrvicama
Sastojci: 100 g čokolade za kuhanje, žlica čokoladnog namaza, 120 g maslaca, 200 g šećera u prahu, biskvit: 2 jaja, 200 g brašna, 50 g kakaa, 120 g maslaca, 100 g šećera, žličica ekstrakta vanilije, 2 praška za pecivo, prstohvat soli i soda bikarbone; glazura: 100 g čokolade, 60 g maslaca
Priprema: Umutite maslac, sol i šećer, dodajte umućena jaja i vaniliju. Umutite suhe sastojke i ulijte kakao koji ste izmiješali s 2 i 1/2 dl prokuhale vode. Pecite 45 minuta na 180°C. Ohlađeni biskvit izmrvite, maslac umutite sa šećerom pa dodajte otopljenu čokoladu i namaz. Izmiješajte i ostavite u hladnjaku oko 45 minuta, pa oblikujte loptice i hladite 90 minuta.
Na pari rastopite čokoladu i maslac te umočite ohlađene kuglice. Ukrasite ih mrvicama, a drvene štapiće umočite u malo rastopljene čokolade pa utisnite po jedan u svaku kuglicu.
Ljubavni napitak s narančom
U shaker pun leda ulijte 0,3 dl votke, 0,3 dl amaretta, 0,3 dl likera od breskve, 0,3 dl soka od naranče i brusnice. Dobro protresite i procijedite u čašu. Ukrasite korom od limete.