Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Ljeto nije slasno bez punjenih paprika, patlidžana i tikvica...

Ljeto nije slasno bez punjenih paprika, patlidžana i tikvica...
4

Od punjenog luka, lađica od patlidžana, rolica od tikvica i nadjevenih šampinjona - iskoristite sezonu i uživajte u slasnim delicijama od raznog punjenog povrća

Punjeni luk u košuljici od pancete

Sastojci:  5 glavica luka, 5 ploški pancete, ružmarin, žličica češnjaka u prahu, 3 žlice maslinova ulja, 80 g parmezana, 1 dl kiselog vrhnja, sol, papar, majčina dušica, 2 ukiseljene lučice

Priprema: korak 1: Luk očistite od ljuske i stavite kuhati glavice. Kad voda zavrije, kuhajte ga 10-ak minuta. Izvadite ga šupljikavom žlicom i ostavite da se malo ohladi. 

korak 2: Nožem odrežite vrhove. Sredinu izdubite pazeći da vrhovi ostanu neoštećeni. Omotajte svaku glavicu ploškom pancete, učvrstite čačkalicama i složite u lim obložen papirom za pečenje. 

korak 3: Nasjeckajte ukiseljene lučice, unutrašnjost i vrhove luka. Zagrijte u dubljoj tavi malo ulja i prepržite sjeckani luk 2-3 minute. Maknite s vatre. Umiješajte lučice, kiselo vrhnje, majčinu dušicu, sol i papar. Smjesom nadjenite svaku glavicu luka. Pospite ih ribanim parmezanom i položite preko svake grančicu ružmarina. Pecite ih 20-ak minuta na 200°C.

Lađice od patlidžana s povrćem i gljivama

Sastojci: 3 manja patlidžana, ulje za prženje, 200 g mini rajčica, 1/2 glavice luka, 100 g šampinjona, manji vrganj, češanj češnjaka, sol, papar, list celera, sjeckani peršin, 3 žlice riže, žlica krušnih mrvica, maslinovo ulje

Priprema: korak 1: Patlidžane kuhajte 20 minuta u vodi. Rižu skuhajte, a gljive i luk nasjeckajte. U tavi na maslinovu ulju propirjajte luk, dodajte zgnječeni češnjak, a zatim gljive. Pirjajte sve pet minuta, maknite s vatre i umiješajte ocijeđenu rižu. 

korak 2: Začinite solju i paprom, sjeckanim listom peršina i celera. Izvadite kuhane patlidžane i ostavite neka se ocijede i ohlade. Prerežite ih po dužini na pola. Veći dio izdubite žlicom. Izvađenu unutrašnjost patlidžana sitno nasjeckajte i pomiješajte s pripremljenom smjesom od gljiva i riže. 

korak 3: Zdjelu za pečenje premažite uljem i složite u nju nadjevene patlidžane. Posložite po smjesi mini rajčice i pospite krušnim mrvicama. Poprskajte ih s malo ulja, ulijte malo vode po dnu zdjele i pecite 15 minuta na 220°C.

Nadjeveni šampinjoni

Sastojci: 400 većih šampinjona, 2 šalice kuhane riže, 2 rajčice, žuta paprika, 3 fileta srdela, 3 žlice naribanog parmezana, žlica sjeckanog peršina, žlica sjeckanog kopra, 150 g pancete, maslinovo ulje, sol, papar, 150 g sira 

Priprema: korak 1: Šampinjone očistite, odvojite stapke od klobuka. Stapke sitno nasjeckajte, a klobuke složite na lim obložen papirom za pečenje. 

korak 2: Što sitnije nasjeckajte rajčicu, papriku, slane srdele i pancetu. Sve pomiješajte i dodajte kuhanu rižu. Posipajte smjesu naribanim parmezanom, maslinovim uljem, začinite solju, paprom, peršinom i koprom. 

korak 3: Zagrijte pećnicu na 200°C. Nadjenite smjesom klobuke. Na svaki položite komadić sira. Stavite u pećnicu i pecite oko 20 minuta.

Punjene tikvice

Sastojci: 2 glavice luka, 2 veće tikvice, 1/2 kg miješanog mljevenog mesa, 3 žlice riže, jaje, 3 žličice mljevene crvene paprike, 2 žlice brašna, kopar, sol, papar, kocka za juhu ili 1/2 l juhe, ulje

Priprema: korak 1: Ogulite luk i sitno ga nasjeckajte. Popržite ga na ulju dok ne postane staklast. Dodajte meso i sve dobro izmiješajte. Pržite desetak minuta. 

korak 2: Rižu skuhajte u malo vode da ostane napola tvrda. Dodajte je poprženome mesu. Začinite žličicom crvene paprike, solju i paprom. Dobro izmiješajte i ostavite neka se smjesa ohladi. Tikvicama odrežite oba kraja i žlicom izdubite sredinu. U ohlađeno meso umiješajte jaje i napunite tikvice. Stavite ih u vatrostalnu zdjelu. 

korak 3: Brašno popržite na ulju, dodajte mljevenu crvenu papriku te dolijte juhe ili kocku rastopljenu u vodi. Umak prelijte preko tikvica i pecite poklopljeno u pećnici na 200°C oko 30 minuta. Začinite sitno sjeckanim koprom prije posluživanja. 

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15