Grčka salata, domaći humus, kus-kus, gazpacho, Cezarova salata, Rižot s limunom, Mađarska rolada ili čokoladna bomba jednostavna su jela idealna za ljeto
Ljeto bez nakuhavanja: Malo sjeckanja, miješanja i gotovo je
Kako biste se “rashladili” te pritom utažili glad, pripremite gazpacho - hladnu španjolsku juhu od devet vrsta povrća. Za pripremu je potrebno: četiri zrele rajčice, litra soka od rajčice, dva mlada luka, svježi krastavac, crvena paprika, lukovica koromača, mrkva, luk, papričica jalapeno, češanj češnjaka, limunov i limetin sok, žlica maslinova ulja, dvije žličice kima, dvije žličice soli, po žličica šećera, tabasco-umaka i papra te pola šalice korijandra ili peršina. Nasjeckajte sve veće sastojke (osim korijandra) pa ih izmiješajte u loncu.
Juhu ostavite u hladnjaku najmanje jedan, a najviše šest sati, a prije posluživanja začinite je korijandrom ili peršinom. Gazpacho možete poslužiti uz kruh i sir, dinju i pršut ili ohlađeno vino. Za vrućih ljetnih večeri glad će utažiti osvježavajuća grčka, cezarova ili waldorfska salata. Za pripremu ukusne waldorfske salate treba vam 50 g rikule, zelena jabuka, 250 g celerova korijena, dvije žlice limunova soka te 40 g nasjeckanih oraha. Za preljev pomiješajte po dvije žlice majoneze i jogurta, pola žličice senfa, sol, papar te dvije žličice limunova soka. Poslužite uz prepečeni kruh ili tost. (ic)
Cezarova salata
Sastojci: Žličica senfa dijon, limunov sok, češanj češnjaka, 1/2 žličice Worchestera, žličica namaza od inćuna, sol, papar, 1/3 šalice maslinova ulja, zelena salata, 1/2 šalice parmezana, kockice prepečena kruha
Priprema: U blenderu izmiješajte senf, limunov sok, češnjak, worchester, namaz od inćuna, sol i papar. Dok blender radi, polako dolijevajte maslinovo ulje. Listove salate minutu, dvije pržite na grill-tavi, prebacite na tanjur te začinite načinjenim preljevom, parmezanom i prepečenim kruhom.
Čokoladna bomba
Sastojci: 600 ml sladoleda od čokolade, 600 ml sladoleda od vanilije, 150 ml šlaga, žlica konjaka, 125 g usitnjene podloge od snijega bjelanjaka
Priprema: Ohladite kalup pa ga premažite sladoledom od vanilije te ostavite da se stvrdne u zamrzivaču. Zatim nanesite sladoled od čokolade i vratite kolač u zamrzivač. Umutite šlag i konjak pa dodajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte u kalup, poravnajte lopaticom za kreme i ostavite u zamrzivaču do osam sati.
Mađarska rolada
Biskvit: 500 g mljevenih keksa, 2 žlice kakaa, 100 g šećera, 300 ml kave; krema: 150 g maslaca, 2 žumanjka, 50 ml ruma, 150 g šećera u prahu
Priprema: Izmiješajte sastojke za kremu. U zdjeli rukama izradite sastojke za biskvit te ga valjkom razvaljajte na nauljenoj podlozi. Nadjenite biskvit kremom i smotajte u roladu. Ohladite barem sat vremena prije posluživanja.
Rižot s limunom
Sastojci: 6 šalica pilećeg temeljca, 2 žlice maslaca, žlica maslinova ulja, luk, 2 šalice riže, 1/2 šalice suhoga bijelog vina, 1/2 šalice parmezana, 2 žlice limunova soka, 2 žličice naribane limunove kore, 2 žlice nasjeckane svježe metvice
Priprema: Nakon što temeljac zaključa, ostavite da krčka na slaboj vatri. U tavi zagrijte žličicu maslaca i ulje, dodajte luk i pirjajte dvije minute. Dodajte rižu, a zatim vino. Kuhajte dok vino ne ispari. Miješajući, šalicu po šalicu dodajte temeljac. Kad riža omekša, maknite tavu s vatre pa dodajte žličicu maslaca, parmezan, limunov sok i koru. Ukrasite metvicom.
Izmješaj i posluži
Klasični recept za grčku salatu “razigrat” će mirisni začini te žitarice, kus-kus ili kvinoja. Pripremite šalicu i pol kus-kusa, tri žlice maslinova ulja, žličicu soli, četvrtinu šalice limunova soka, dva mlada luka, crvenu papriku, pola krastavca, pola luka, papričicu jalapeno, češanj češnjaka, po pola šalice peršina i listića metvice, dvije žličice naribane limunove kore, žličicu tabasco-umaka, po žličicu kima i papra, pola šalice feta-sira, crne masline, limenku slanutka te 1 i 1/2 šalicu vode.
Nakon što voda, dvije žličice maslinova ulja i sol zaključaju, isključite vatru te dodajte limunov sok i kus-kus. Kad žitarica upije tekućinu, izmiješajte je s drugim sastojcima i žlicom maslinova ulja te ukrasite maslinama. Goste možete iznenaditi i kreativnom salatom od riže. Skuhajte i ohladite rižu pa je premjestite na pladanj. Nasjeckajte četiri rajčice, četiri mlada luka i 50 g suhih marelica te ih rasprostrite po riži. Dodajte po 30 g pinjola, bučinih sjemenki i grožđica te šačicu začina (bosiljak, metvicu i peršin).
Začinite preljevom od triju žlica maslinova ulja (s dodatkom češnjaka), dvije žličice vinskog octa, limunova soka, žličice meda, soli i papra. Izmiješajte, ohladite i poslužite.
Klasična grčka salata
Sastojci: 1 i 1/2 šalice maslinova ulja, 2 žličice origana, 1/2 šalice vinskog octa, žličica soli, 1/2 žličice papra, 2 krastavca, 6-8 rajčica, 2 šalice zelene salate, 1/2 glavice luka, 3/4 šalice feta-sira, 1 i 1/3 šalice crnih maslina
Priprema: Kratko zagrijte maslinovo ulje i listiće origana te ostavite da se ohladi. U maloj staklenci izmiješajte ocat, sol i papar te dodajte mješavinu ulja i origana. Zatvorite i dobro protresite da dobijete finu emulziju. Izmiješajte nasjeckane krastavce i rajčice te ih začinite solju i paprom. Dodajte listove zelene salate, luk, fetu nasjeckanu na kockice i masline. Salatu začinite 1/4 šalice preljeva. Dobro ohladite prije posluživanja.
Domaći humus
Sastojci: 2 konzerve slanutka, 1/3 šalice limunova soka, 1/2 šalice tahinija (namaza od sezama), 2 sjeckana češnja češnjaka, 1/8 žličice kajenske papričice, 1/4 žličice soli
Priprema: Isperite i ocijedite slanutak, no sačuvajte pola šalice tekućine iz konzerve. U blenderu izmiješajte slanutak i tekućinu, zatim dodajte limunov sok, tahini, češnjak, kajensku papriku i sol. Sve dobro izmiksajte. Namaz poslužite uz pita kruh.
Gazpacho od lubenice
Sastojci: 8 šalica lubenice, krastavac, 1/2 crvene paprike, 1/4 šalice svježeg bosiljka, 3 žlice vinskog octa, 2 žlice luka kozjaka, 2 žlice ekstra djevičanskoga maslinova ulja, 3/4 žlice morske soli, pola avokada
Priprema: Izmiješajte nasjeckanu lubenicu, krastavac, papriku, bosiljak, vinski ocat, luk, ulje i sol. Odvojite tri šalice izdvojenih sastojaka, izmiksajte ih u blenderu ili štapnim mikserom. Dobro ohladite i ukrasite kockicama avokada.