Za pripremu ukusnih kolača i slastica tijekom vrućih ljetnih dana nije potrebno uključivati pećnicu. Pripremljenu smjesu dovoljno je rashladiti
Ljetni deserti mogu se pripremiti i bez pečenja
Za pripremu ukusnih kolača i slastica tijekom vrućih ljetnih dana nije potrebno uključivati pećnicu. Pripremljenu smjesu dovoljno je rashladiti u hladnjaku ili zamrzivaču te poslužiti. Takvi kolači ne zahtijevaju mnogo truda, a osobito su prikladni za početnike u pripremi slastica jer se smjesa tijekom pripreme može probati i prema želji doraditi okus. Gotovi sastojci poput različitih vrsta keksa (slatki krekeri, piškote, petit keksi), sladoleda i biskvitnih podloga služe kao osnova, pa ih je uvijek dobro imati pri ruci. Pudinge možete kuhati ili kupiti gotove. Sastojci poput preljeva različitih okusa također se često koriste u jednostavnim kolačima koji se pripremaju bez pečenja. Smjesa od zaslađenih, umućenih i pečenih bjelanjaka može se nabaviti u slastičarnama, a ambiciozniji je mogu unaprijed pripremiti sami te prema potrebi izvaditi iz hladnjaka. Može se upotrebljavati poput kora za kolače ili zdrobiti te njome posuti gotove slastice. Svježe voće odlično je u kombinacijama sa sladoledom, a gotovi voćni kompoti idealni su za recepte koji uključuju podlogu od biskvita i keksa koji se mogu natopiti slatkim sokom iz kompota. Ili kekse prije “pečenja” kolača nekoliko sekundi namočite u mlijeku. Tako će kolač biti sočniji i ukusniji. To je savršena podloga za ukusne keks-torte, za koje postoji mnoštvo recepata.
Najjednostavniji je onaj u kojemu se redovi namočenih keksa i pudinga omiljenog okusa naizmjenično redaju u oblik za kolač.
KOLAČ OD ČOKOLADE I KIKIRIKIJA
SASTOJCI: 1/2 šalice maslaca ili margarina, 1 i 1/2 šalice šećera u prahu, 1 i 1/2 šalice zobenih pahuljica (ili razmrvljenih zobenih keksa), 1 šalica MASLACA OD kikirikiJa, 150 g čokolade za kuhanje
Nauljite četvrtastu posudu ili je obložite masnim papirom, tako da viri preko rubova. Ostavite maslac ili margarin na sobnoj temperaturi da se rastopi. Potom pomiješajte maslac ili margarin šećer, zobene pahuljice i maslac od kikirikija. Nemate li pri ruci šećera u prahu, poslužit će običan šećer samljeven u mlinčiću za kavu, a umjesto zobenih pahuljica možete upotrijebiti integralne ili neke druge kekse. Prije upotrebe ih dobro usitnite. Miješajte ručno ili u kuhinjskom stroju da se sastojci dobro prožmu i povežu. Rastopite čokoladu s malo maslaca, malo ohladite pa prelijte preko smjese za kolač. Stavite u hladnjak na dva do tri sata da se kolač i čokoladna glazura dobro stvrdnu. Narežite na kockice veličine zalogaja. Kolač se može održati svježim nekoliko dana u hladnjaku.