Takav limun ne može npr. stajati u frižideru dulje od dva do tri tjedna, a ne može ni dugo putovati jer bi propao, kaže Micaela Pallini i dodaje da ako ju prerežete, vidite kako ulje curi iz kore
Limoncello: 'Svaka obitelj koja radi liker ima i drugačiji recept'
Limoncello je jedan od najpopularnijih talijanskih likera a njegove su najbitnije značajke žućkasta boja limuna i garancija da se proizvodi na jugu Italije, i to samo na područjima koja nude savršeno tlo i vremenske uvjete za uzgoj limuna - na sunčanoj Siciliji, u Napuljskom zaljevu ili na obali Amalfi.
Villa Divina u gradu Vietri smještena je na raskošnoj talijanskoj obali Amalfi, a njeni se stanovnici bave uzgojem i isporukom limuna tvrtki Pallini, specijaliziranoj za talijanske likere.

Proizvodnja njihovog Pallini Limoncella počela je 90-ih godina prošlog stoljeća, a danas Pallini proizvode većinu tog limunskog likera.
- Limoncello je vrlo tradicionalni talijanski liker; a većina talijanskih obitelji proizvodi ga kod kuće - rekla je za Insider izvršna direktorica obiteljske tvrtke Pallini Micaela Pallini.
Ona kaže da su za njihov Limoncello najbitniji kvalitetni sastojci i procedura, a njena je obitelj - kao i druge talijanske obitelji koje se ga proizvode - imala i vlastiti obiteljski recept za liker. Ipak, krajem 90-ih stvari su se promijenile: Limoncello je postao pravi hit, a njegova je skromna obiteljska proizvodnja prerasla u industrijsku.

Tad je obitelj Pallini, priča Micaela, svoj recept morala prilagoditi novonastalom tržištu (dijelom i jer je prvobitni imao previše alkohola) i 'izbalansirati ga' tako da u okusu ne prevladavaju ni slatkoća ni trpkost.
Za izradu Pallini Limoncella koristi se 'Sfusato Amalfitano' limun poznat i kao Amalfi, a štiti ga Europska oznaka PGI koja jamči da se limun proizvodi samo na Amalfiji i nigdje drugdje. Godišnje se tamo na 400.000 četvornih metara obale dobije oko 100.000 tona limuna čiju kvalitetu sigurno odlikuje i činjenica da se uzgaja bez imalo pesticida.

- Takav limun ne može npr. stajati u frižideru dulje od dva do tri tjedna, a ne može ni dugo putovati jer bi propao - rekla je Micaela koja dodaje da, 'ako udubite nokat u njegovu koru, možete vidjeti kako iz nje curi limunovo ulje što je, kaže, samo jedan od razloga 'posebnog i drugačijeg okusa njihovog Limoncella'.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...
