Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Lijepa i ljekovita biljka: Moćna pasiflora umiruje i relaksira

Lijepa i ljekovita biljka: Moćna pasiflora umiruje i relaksira
1

Od čaja ili tinkture bolje se spava jer opušta sve mišiće i ‘liječi’ stres. Tradicionalno se primjenjuje kod nervoze, lošeg raspoloženja, ali i želučanih tegoba...

Pasiflora je ljekovita ljepotica koja nudi mnogobrojne benefite za naše zdravlje. Bilo da se borite s anksioznošću, stresom ili nesanicom, ova biljka može biti vaš prirodni saveznik da pronađete mir u svakodnevnom životu, govori nam aromaterapeutkinja Jasminka Grbelja. Djeluje sedativno, anksiolitički i spazmolitički. Tradicionalno se primjenjuje kod nervoze, lošeg raspoloženja, ali i želučanih tegoba.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

SPECKA RUTINA MAME ZA DJECU 01:15

Pasiflora je poznata i kao "Gospodinova kruna" te izvorno potječe iz Brazila i Perua, ali danas je možete pronaći diljem svijeta. Ova biljka, koja može narasti do 10 metara visine, izgledom podsjeća na grm. Njen plod ima kiselkast okus i aromatičan miris, zbog čega se koristi i kao eterično ulje. Kao ukrasna biljka, pasiflora se sadi po cijelom svijetu, a cijeli nadzemni dio biljke ima ljekovita svojstva. Pasiflora je poznata još od davnina, a u Europu ju je 1569. godine donio španjolski liječnik Aldonso Monardes, dokumentirajući njenu ljekovitu uporabu. Od tada je poznata kao učinkovita i sigurna biljka, koja se u mnogim zemljama koristi i u pedijatriji.

8 biljaka za spavaću sobu koje će vam znatno poboljšati san
8 biljaka za spavaću sobu koje će vam znatno poboljšati san

- Pasiflora je jedna od najučinkovitijih biljaka za liječenje stresa, anksioznosti, tjeskobe, nesanice i hiperaktivnosti. Glavni sastojci pasiflore su alkaloidi i flavonoidi, a kad se koristi cijela biljka, djeluje kao sedativ koji umiruje središnji živčani sustav. Osim toga, pasiflora pomaže kod želučanih grčeva i grčenja mišića, smanjenja osjećaja bola i crvenila, menopauze, ženama sklonima depresiji i tjeskobi. No pomaže i kod problema s muskulaturom glatkih mišića, Parkinsonove bolesti, glavobolja, upalnih stanja mokraćnih organa ili kože, ali i kod astme i hemoroida - objašnjava nam aromaterapeutkinja Grbelja.

Pasiflora je, dodaje, iznimno sigurna i netoksična biljka. Kad je riječ o uzimanju pasiflore, ne postoje ograničenja i upozorenja za njenu uporabu te nema negativnih nuspojava. Uporaba pasiflore ne izaziva ovisnost niti toleranciju, a može pomoći i kod odvikavanja od nekih lakših ovisnosti. Ipak, ne bi je smjele uzimati trudnice jer može izazvati grčenje maternice, dojilje, ali ni djeca mlađa od pet godina. Može uspavati i vozače, pa i tu treba biti na oprezu.

U svega 15 minuta: Besplatno se napunite energijom i svijet počnite doživljavati pozitivnije
U svega 15 minuta: Besplatno se napunite energijom i svijet počnite doživljavati pozitivnije

- Pasiflora se najčešće pije kao čaj, no danas postoji i kao eterično ulje i tinktura. Za pripremu čaja uzmite jednu žličicu osušenog cvijeta pasiflore i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite da odstoji pola sata, zatim procijedite i pijte tri šalice na dan - kaže Grbelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života