Najopasnije mjesto u hladnjaku je ladica s povrćem, pogotovo ako se ne čisti redovito, a povrće u njoj gnjije, zbog čega se bakterije množe u vrlo velikom broju
Ladica za povrće u hladnjaku je najveći rasadnik bakterija
Polica za povrće u hladnjaku sadrži i do 750 puta više bakterija nego što je sigurno, upozoravaju britanski znanstvenici. U njima su pronašli bakterije poput E. coli, uzročnike salmonele i listerioze, a brisevi uzeti iz 30 različitih hladnjaka otkrili su da na polici za povrće u prosjeku ima 7850 cfu-a (colony forming units) tj., jedinica koje tvore kolonije bakterija po kvadratnom centimetru.
U nekim su uzorcima pronašli čak 129.000 cfu-a po kvadratnom centimetru, a preporuka Europske Komisije za sigurnu pripremu hrane iznosi do 10 cfu jedinica po cm2.
- Svrha hladnjaka je da osigura hranu i onemogući razvoj bakterija na njoj, no problem se javlja ako ljudi nisu svjesni koliko bakterija može biti u hladnjaku i ne peru ga redovito - izjavio je voditelj studije, Paul McDonell.
Čišćenje hladnjaka
Hladnjak bi trebalo detaljno očistiti barem svaka dva mjeseca, na način da se izvadi sva stakla i police. Pere se u toploj vodi s deterdžentom za suđe ili sredstvom za odmašćivanje ukoliko su police jako prljave ili masne. Nakon pranja svaki se dio briše dezinfekcijskim sredstvom, a može poslužiti i običan ocat u otopini vode.
Stručnjaci savjetuju i češće brisanje polica, pogotovo onih na koje se stavlja svježa hrana poput voća i povrća. Svakako dobro obrišite hladnjak suhom krpom nakon pranja.