Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga nadopunjuju ribom u umaku s grožđicama, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi rajčica i govedinom
Kus-kus: Svestrana namirnica za različite okuse i kombinacije
Kus-kus je tradicionalno berbersko jelo od pšenične krupice koje se kuha na pari. kus-kus je zapravo vrlo sitna tjestenina pripremljena od navlažene pšenične krupice uvaljane u glatko brašno. Ovo jelo potječe iz Sjeverne Afrike gdje se poslužuje u svečanim prigodama, obično uz povrtne gulaše ili divljač.
Zrnca kus-kusa široka su oko milimetra, a kuhanom se obujam poveća čak tri puta. Tradicionalni kus-kus, koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na pari, teže je nabaviti, no široko je dostupna instant-varijanta koju je dovoljno kratko prokuhati i ostaviti da odstoji. Kus-kus nema izražen okus te lako upija arome druge hrane. Dok pripremate kus-kus, za porciju odvojite po šalicu suhog kus-kusa.
Varivo daje aromu
Pravilno pripremljen, trebao bi biti lagan i pahuljast, a ne gumast ili slijepljen. Može se pripremati i na pari, primjerice iznad posude u kojoj se kuha gulaš ili varivo - tako će biti mnogo bogatijeg okusa. Kuhani kus-kus u hladnjaku će se održati do tri dana. Dobro ohlađen, odličan je dodatak raznovrsnim salatama.
Odličan kao prilog
Kuhani kus-kus bit će mnogo ukusniji ako ga začinite maslinovim uljem i dodate mu malo maslaca. Tako pripremljenog možete ga jesti kao prilog, primjerice umjesto riže ili krumpira.
U smočnici traje godinu dana
Kus-kus je najbolje držati u zatvorenoj posudi, na tamnome mjestu. Tako ćete ga moći sačuvati i dulje od godine dana. Dobro mu je dodati list lovora koji odbija nametnike od žitarica i tjestenine.
Tradicionalni recepti
Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga katkad nadopunjuju ribom u slatkom umaku s grožđicama i karameliziranim lukom, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi rajčica i govedinom ili janjetinom. No kus-kus je i čest prilog jelima od različitih morskih plodova, primjerice račića, lignje i ribe. Slatka verzija kus-kusa s orašastim plodovima, datuljama i začinima često se jede za doručak. Kus-kus se probio i u europske kuhinje, osobito francusku.
Maštovite kombinacije
Budući da je kus-kus svestrana namirnica čiji okus odgovara slatkim i slanim jelima, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci. Primjerice, u omiljenom receptu za rižot, umjesto riže možete upotrijebiti kus-kus. No ne zaboravite da se on kuha puno kraće i da je gotov za nekoliko minuta.