Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kus-kus: Sitna tjestenina odlično zamjenjuje rižu

Kus-kus: Sitna tjestenina odlično zamjenjuje rižu
1

Najmanja tjestenina na svijetu podrijetlom iz Sjeverne Afrike polako osvaja gastronomski svijet, a može se pripremiti na najrazličitije načine

Iako podsjeća na žitaricu, kus-kus je zapravo vrlo sitna tjestenina pripremljena od navlažene pšenične krupice uvaljane u glatko brašno. Ovo jelo potječe iz Sjeverne Afrike gdje se poslužuje u svečanim prigodama, obično uz povrtne gulaše ili divljač. Zrnca kus-kusa široka su oko milimetra, a kuhanom se obujam poveća čak tri puta. Tradicionalni kus-kus, koji se priprema dugotrajnim namakanjem i kuhanjem na pari, teže je nabaviti, no široko je dostupna instant-varijanta koju je dovoljno kratko prokuhati i ostaviti da odstoji. Kus-kus nema izražen okus te lako upija arome druge hrane. Dok pripremate kus-kus, za porciju odvojite po šalicu suhog kus-kusa.

VARIVO DAJE AROMU
Pravilno pripremljen, trebao bi biti lagan i pahuljast, a ne gumast ili slijepljen. Može se pripremati i na pari, primjerice iznad posude u kojoj se kuha gulaš ili varivo - tako će biti mnogo bogatijeg okusa. Kuhani kus-kus u hladnjaku će se održati do tri dana. Dobro ohlađen, odličan je dodatak raznovrnsnim salatama.

ODLIČAN KAO PRILOG
Kuhani kus-kus bit će mnogo ukusniji ako ga začinite maslinovim uljem i dodate mu malo maslaca. Tako pripremljenog možete ga jesti kao prilog, primjerice umjesto riže ili krumpira.

U SMOČNICI TRAJE GODINU DANA
Kus-kus je najbolje držati u zatvorenoj posudi, na tamnome mjestu. Tako ćete ga moći sačuvati i dulje od godine dana. Dobro mu je dodati list lovora koji odbija nametnike od žitarica i tjestenine.

TRADICIONALNI RECEPTI
Kus-kus se obično poslužuje s povrćem i mesom. U Maroku ga katkad nadopunjuju ribom u slatkom umaku s grožđicama i karameliziranim lukom, dok se u Tunisu najčešće poslužuje s umakom na bazi rajčica i govedinom ili janjetinom. No kus-kus je i čest prilog jelima od različitih morskih plodova, primjerice račića, lignje i ribe. Slatka verzija kus-kusa s orašastim plodovima, datuljama i začinima često se jede za doručak. Kus-kus se probio i u europske kuhinje, osobito francusku.

MAŠTOVITE KOMBINACIJE
Budući da je kus-kus svestrana namirnica čiji okus odgovara slatkim i slanim jelima, slobodno eksperimentirajte i kombinirajte ga sa svime što vam je pri ruci. Primjerice, u omiljenom receptu za rižot, umjesto riže možete upotrijebiti kus-kus. No ne zaboravite da se on kuha puno kraće i da je gotov za nekoliko minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču