Pri kupnji maslinova ulja pazite na kiselost, rok trajanja i datum prešanja jer se na policama trgovina često kriju ulja sumnjive kvalitete
Kupnja dobra maslinova ulja traži malo vještine
Ulja na kojima nije naveden rok trajanja ili datum prešanja najčešće dugo ostaju na policama, što im kvari okus. Stoga pokušajte izbjeći svako maslinovo ulje starije od godine dana. Kupovanje maslinova ulja može biti vrlo problematično jer se uz vrlo kvalitetna ulja na policama kriju i ona sumnjive kvalitete.
BIRAJTE MANJE UZGAJIVAČE
Ulje proizvedeno od strane manjih uzgajivača u pravilu je veće kvalitete od onih masovno produciranih. Većina boca na sebi ima datum prešanja maslina, što će vam omogućiti da odredite starost onoga što kupujete. U pravilu, pokušajte izbjeći svako maslinovo ulje starije od godinu dana.
ČUVAJTE GA NA HLADNOM
Najveći neprijatelji maslinovog ulja su kisik, toplina i svjetlost, jer oni uzrokuju gubitak okusa i brže kvarenje. Potražite maslinovo ulje koje u što tamnijim staklenim bocama i nakon toga ga spremite na neko hladnije mjesto daleko od izvora svjetlosti.
PAŽLJIVO ČITAJTE ETIKETE
Osim naših domaćih ulja, najkvalitetnija maslinova ulja dolaze iz Italije. Zato ukoliko kupujete neko talijansko ulje, provjerite na etiketi je li ono tamo uistinu i proizvedeno. Ponekad se može dogoditi da se pod etiketom „talijanskog ulja“ krije ulje iz Španjolske ili Izraela.
EKSTRA DJEVIČANSKO NIJE DOVOLJNO
Da bi neko maslinovo ulje moglo dobiti naziv ekstra djevičansko ono mora imati kiselost manju od 0.8 posto. Kiselost označava u kojoj su mjeri masline bile stare i uništene. No, tu granicu od 0.8 posto nije teško doseći, pa se pod ekstra djevičanskim uljem mogu prodavati i maslinova ulja prilično lošeg kvaliteta. Pri odabiru se usmjerite na ulja koja imaju kiselost manju od 0.5 posto. Tek tako ćete biti sigurni da su masline prešane neposredno nakon branja.