Neka su djeca od malih nogu zainteresirana za kuhanje, dok drugima treba malo više nagovaranja i upornosti. Stručnjaci otkrivaju kako pobuditi interes i što ih naučiti u kuhinji
Kulinarske vještine koje možete prenijeti djeci ovisno o uzrastu
Australska voditeljica restorana Thomasina Miers kaže da je za učenje kuhanja potrebno strpljenje, i to u većim količinama, piše The Guardian.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako djeci prilagoditi prehrani tijekom zime
Pokretanje videa...
- To može biti prilično spori proces. Razgovaram s djecom o tome koja im je hrana ukusna i zašto uvijek stavljam maslinovo ulje, limun i začine na stol kako bi ih sami mogli dodati svojim jelima - kaže Miers.
Darina Allen vodi poznatu kulinarsku školu Ballymaloe Cookery School u Irskoj i kaže da se jako maloj djeci može pružiti iskustvo miješanja hrana. Strategija može rezultirati neredom, no na to se jednostavno morate pripremiti.
- To će vam otežati život, ali morate mališane uključiti u sve što se zbiva u kuhinji - savjetuje Bill Granger, autor knjige Australian Food.
Allen potom govori i o vještini baratanja noževima.
- Mnogi roditelji nisu sretni s tom idejom, no dijete od tri i pol do četiri godine već može spretno držati nož u ruci. Važno je pokazati im kako ga koristiti na siguran način, kako čuvati vrhove prstiju od mogućih ozljeda te im objasniti da, ukoliko koriste vrh noža, na njega obavezno polože kažiprst - kazala je.
Pritom iskoristite i moć mita, a Miers sugerira da će svakog petogodišnjaka u kuhinju prizvati mirisni kruh od banane i čokolade ili vilinski muffin za djevojčice.
- To su slatki i zabavni recepti koji će se svidjeti djeci. Recimo, kod pečenja palačinki djeca mogu staviti tijesto na tavu, gledati kako se peče, okrenuti ga i poslije uživati u slatkom zalogaju - kaže Miers.
Osnivačica londonskog restorana Lily Vanilly, Lily Jones, kaže da djeci prepušta dekoraciju muffina i kolačića.
- Njihov entuzijazam može brzo splasnuti, pa pokušavam što prije napraviti dosadne zadatke - savjetovala je Jones.
U dobi od osam godina djeca se već mogu baviti hranom koja zahtijeva procesiranje.
- Izrada tijesta za pizzu je odlična. Obično koristim tri šalice brašna, šalicu vode i nekoliko žličica kvasca, a djeca mogu mijesiti te stavljati sastojke na pizzu - kaže Granger.
- S njima možete raditi i brze umake poput hummusa, a mališani mogu rezati celer ili krastavce te naribati mrkvu - savjetuje Allen.
Miers se nadovezuje kako djeca tog uzrasta mogu samostalno pripremiti jednostavna jela.
- Omlet sa sirom i začinima je sjajan obrok i dobro ga je znati spremiti. Djeca mogu ribati sir ili rezati škarama začine ako još nisu toliko vješti s nožem - savjetuje Miers.
U dobi od 12 godina Miers kaže da mališani već mogu izrađivati domaću tjesteninu, a ostali sugovornici smatraju da su dovoljno zreli i za izradu domaćih njoka uz kuhanje umaka od rajčice te s dodatkom mozzarelle. Crumble pite su odlične za svaki uzrast, a Jones savjetuje i da mališane naučite kako izraditi glazure ili preljeve za kolače.
- Uzmite žlicu kako biste razmazali čokoladu po kolaču ili muffinu, a zatim poleđinom žlice napravite valve i raširite preljev - kaže ona.
Kad dosegnu tinejdžerske godine, vrijeme je za eksperimentiranje.
- Otkrijte koja je njihova omiljena hrana i nabavite im kuharicu koja će im omogućiti da kuhaju s prijateljima. U konačnici, djeca se vole hvaliti postignućima - zaključuje Granger.