Čičoka i batat: Otkrijte nova zimska jela od superzdravih i slasnih plodova zemlje te pripremite zdravi čips, narančasti pire ili pak domaći kruh od batata
Kulinarske delicije za zimske dane: Divlji i slatki krumpir
Nepravedno zanemarena čičoka obiluje probiotikom inulinom, mineralima i vitaminima, a priprema se poput krumpira. Odlična je u složencima, varivima i gustim juhama te jelima s mesom. Čičoka, odnosno divlji krumpir, može se jesti i sirova, u salatama, što stručnjaci i preporučuju jer čisti organizam od toksina. S obzirom na glikemijski indeks jednak nuli, odlična je namirnica za dijabetičare.
Nepravilne gomolje čičoke najlakše je očistiti ako ih dobro istrljate grubom stranom spužvice. I batat je riznica zdravih tvari. Od slatkoga krumpira lako je napraviti zdrave grickalice: čips ili pomfrit, a sjajan je i za pripremu tijesta za njoke te pirea. Batat je ukusan i u gulašima, ali pripazite da ga ne kuhate predugo kako se ne bi raspao. Od naribanoga krumpira možete raditi popečke koje poslužite uz umake od vrhnja ili svježeg sira.
Narančasti pire
Skuhajte batat i bundevu, propasirajte ih s maslacem i začinite. Poslužite uz odreske ili pečenu piletinu.
Domaći kruh
Kuhani batat propasirajte te pomiješajte s brašnom i vodom u kojoj se kuhao. Zamijesite tijesto, ostavite da se digne pa ispecite kruh.
Zdravi čips od batata
Sastojci: 1-2 batata, 2 žlice maslinova ulja, žličica mljevene paprike, žličica soli, 1/2 žličice svježe mljevenog papra
Priprema: Ugrijte pećnicu na 220°C. Obložite lim papirom za pečenje. Operite i posušite krumpire pa ih ogulite i narežite na ploške. Prelijte ih uljem te začinite. U jednom sloju poredajte krumpir po limu za pečenje i pecite desetak minuta.