Prije pečenja na roštilju kukuruz možete zajedno s ljuskama nekoliko sati močiti u vodi. Tako će biti sočniji i ukusniji nakon što se ispeče na roštilju
Kukuruz daje slast malim palačinkama, ali i juhama
Kukuruz u klipu možete ispeći u pećnici tako da ljuske odvojite, ali ne otkinete, namažete klip maslacom pa ljuske vratite na mjesto. Nakon 10 minuta na 220 stupnjeva kukuruz će se ispeći. Još brži način pripreme je da kukuruz u ljusci ubacite u mikrovalnu pećnicu, na otprilike tri minute po klipu. Nakon nekoliko minuta, kukuruz pažljivo izvadite kuhinjskim rukavicama, oljuštite i po želji premažite maslacem. Okus kukuruza iz mikrovalne pećnice vrlo je sličan onom kuhanog. Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, koji je potreban za dizanje tijesta, pa ga se mora miješati s drugim vrstama brašna. Odličan kruh dobit ćete kombinacijom kukuruznog i pšeničnog brašna u omjeru 30:70. Zrna kukuruza možete umiješati i u gusto tijesto za palačinke. Od njega možete ispeći male kukurzne palačinke koje odlično pristaju uz pečenu piletinu, prženu slaninu ili uz pikantnu šalšu od rajčice.
ZALOGAJČIĆI OD PALENTE I KUKURUZA
Sastojci: šalica instant-palente, 3 šalice vode, 1/2 žličice maslaca, 1/2 žličice soli šalica kuhanoga kukuruza u zrnu, 1/2 šalice ribanog sira 1/2 šalice umaka od rajčice, 2 stručka mladog luka, šalica kiselog vrhnja
Priprema: Zakuhajte vodu i sol te dodajte palentu. Kuhajte uz miješanje 3 minute. Skinite s vatre i umiješajte maslac. Stavite palentu u namašćen lim, poravnajte i ostavite da se ohladi. Tvrdu palentu izvadite iz lima i narežite na oblike po želji. Stavite u čisti lim za pečenje, na vrh stavite kukuruz i sir. Kratko zapecite u pećnici da se sir rastopi. Izvadite i ukrasite kiselim vrhnjem, umakom od rajčice i narezanim lukom.
SALATA OD KUKURUZA
Sastojci: 200 g kukuruza u zrnu, 2 nasjeckane rajčice, 1/2 glavice luka narezane na kolutiće, 300 g svježega kravljeg sira,
malo limunova soka, maslinovo ulje, sol, papar, 300 g kuhane ili piletine narezane na manje komadiće, nekoliko listova zelene salate, izgnječeni režanj češnjaka
Priprema: U posudici načinite preljev za salatu: pomiješajte svježi sir, maslinovo ulje, limunov sok, izgnječeni češnjak, sol i papar. Pečenu piletinu narežite na komadiće, salatu natrgajte. Dodajte nasjeckane rajčice i luk te sve dobro izmiješajte sa salatnim preljevom. Za ovo jelo možete iskoristiti ostatke pečenog pileta, a ako želite manje kalorično jelo, stavite kuhano meso.
VARIVO OD KUKURUZA
Sastojci: šalica sitno nasjeckanog luka, 2 režnja izgnječenog češnjaka, paprika roga narezana na komadiće, 1/4 žličice soli, 3 šalice povrtnog temeljca, 2 žličice mljevenog kumina, krumpir srednje veličine, 3 šalice svježeg ili smrznutog zrnja kukurza
Priprema: Lagano kuhajte luk, češnjak i sol u 2dl temeljca oko 10 minuta ili dok luk ne omekša. U posudici napravite gustu kremu od kima i žličice temeljca, umiješajte u lonac i lagano kuhajte 1-2 minute. Dodajte nasjeckani krumpir i preostali temeljac te kuhajte 15 minuta. Dodajte papriku i kukuruz i kuhajte još 10 minuta. Polovicu variva izmiksajte u mikseru, vratite i podgrijte.