Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kućni vrt: Povrće i biljke koje možete uzgojiti zimi u stanu

Kućni vrt: Povrće i biljke koje možete uzgojiti zimi u stanu

Iako je vrijeme hladno, to ne znači da se moramo odreći uzgoja povrća, čak i u zatvorenim prostorima. Nekoliko tegli i sjemenja i spremni ste za zimski vrt i zdraviju prehranu

Uzgoj povrća u zatvorenom prostoru tijekom zime može biti jednostavan i zabavan, čak i za početnike. Donosimo popis i načine kako ćete uspješno uzgojiti povrće i zimi.

1. Mješavina salatnih listova

Špinat, rikola i listovi gorušice brzo rastu i idealni su za početnike. Brzo rastu te ne trebaju neki posebni tretman.

Kako uzgajati?

  •     Upotrijebite kvalitetnu mješavinu zemlje za povrće i začinsko bilje.
  •     Napunite plitku posudu s drenažnim rupama s 5–8 cm vlažne zemlje.
  •     Posijte gusto sjeme po cijeloj površini, prekrijte tankim slojem zemlje, zalijte i pokrijte plastičnim poklopcem dok sjeme ne proklije.
  •     Salatni listovi bit će spremni za berbu za 35–45 dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Salata od sardina sa slanutkom i skutom 01:32

Mikrozelje

Sunčokret, pšenična trava i klice odlične su opcije za mikrozelje.

Kako uzgajati?

  •     Posijte sjeme u plitku posudu i pokrijte utegom (npr. knjiga).
  •     Nakon 2–4 dana uklonite uteg, postavite posudu pod svjetlo i redovito prskajte vodom.
  •     Mikrozelje je spremno za berbu već za 10 dana.

Grašak i izdanci graška

Izdanci graška brzo rastu (40 dana), dok mahune graška trebaju 65–85 dana.

Kako uzgajati?

  •     Posijte grašak 2–3 cm duboko u kvalitetnu zemlju.
  •     Odaberite patuljaste sorte prilagođene uzgoju u posudama i osigurajte potporu za penjanje.
Namirnice pune antioksidansa
Namirnice pune antioksidansa

Brzo rastuće začinske biljke – kopar, korijander, bosiljak

Svježi začini poput kopra, korijandera i bosiljka obogatit će vaša zimska jela.

Kako uzgajati?

  •     Kopar i korijander najbolje rastu gusto posijani u plitkoj posudi.
  •     Bosiljak posadite pojedinačno kako bi se mogao razgranati.

Mrkva

Mrkve su idealne su za uzgoj u posudama raznih veličina, ne trebaju posebnu brigu, na kraju ih vadite iz zemlje.

Kako uzgajati?

  •     Upotrijebite posudu duboku najmanje 20 cm.
  •     Posijte sjeme gusto, prekrijte tankim slojem zemlje i redovito održavajte vlagu.
  •     Mrkve će proklijati za 10–12 dana i biti spremne za berbu za 60–75 dana.

Kelj

Kelj je otporna biljka koja daje kontinuirani prinos. Može se presaditi u vanjski vrt na proljeće.

Kako uzgajati?

  •     Posijte 1–2 sjemenke po ćeliji u početnoj posudi.
  •     Presadite u veće posude kada biljke narastu 10 cm.

Krastavci

Odaberite sorte prilagođene uzgoju u posudama, koje su manjih dimenzija.

Kako uzgajati?

  •     Upotrijebite grijaću podlogu i pokrijte posudu plastičnim poklopcem za brže klijanje.
  •     Posadite jednu sjemenku po ćeliji i osigurajte potporu za penjanje.
Evo savjeta kako dugo živjeti: Izbjegavajte 'pet otrovnih P'
Evo savjeta kako dugo živjeti: Izbjegavajte 'pet otrovnih P'

Brokula Rabe (Rapini)

Rapini brzo raste i kontinuirano daje nove izdanke.

Kako uzgajati?

    Posijte po jedno sjeme u svaku ćeliju.
    Presadite u veću posudu nakon 25–30 dana. Rapini će biti spreman za berbu za 45 dana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Radno vrijeme trgovina i šoping centara na Sveta tri kralja
DETALJAN VODIČ

Radno vrijeme trgovina i šoping centara na Sveta tri kralja

Zakon o trgovini izričito zabranjuje da trgovine rade na državne blagdane i praznike pa će tako gotovo sve trgovine i šoping centri biti zatvoreni na blagdan Sveta tri kralja
Prvi slučaj: Nevjerojatno, kirurg se 'zarazio' rakom od pacijenta
JEDINSTVENI DOGAĐAJ

Prvi slučaj: Nevjerojatno, kirurg se 'zarazio' rakom od pacijenta

Liječnik koji je operirao pacijenta s rakom slučajno je 'presadio' bolest u sebe, što je, kako se vjeruje, jedinstven događaj - stručne statistike o 'transplantiranom' raku uopće ne postoje