Jabučni ocat iskoristite za marinade te pranje voća i povrća jer ‘ubija’ pesticide i bakterije, a vinski ocat nemojte koristiti za zimnicu jer ju može previše zakiseliti
Kućni trikovi: U domaći ocat odlično idu čili, celer i đumbir
Male i oštećene jabuke poslužit će za pripremu domaćeg octa. Očistite ih i odrežite natučene dijelove te sameljite.
Rabite li manju količinu, možete ih i naribati. Stavite ih u posudu i čvrsto stisnite te držite na toplom. Nakon tri dana ulijte malo mlake vode. Prekrijte posudu gazom i neka odstoji 20 dana. Procijedite ocat i ulijte u boce te čvrsto zatvorite. Možete ga aromatizirati češnjakom, lukom, đumbirom, metvicom, začiniti ljutim čili papričicama, bosiljkom ili celerom, pa i voćem poput malina, kupina, borovnica ili ananasa.
Jabučni ocat “ubija” bakterije i pesticide s povrća i voća pa prije no što ih iskoristite za salatu ili druga jela, operite ih ili namočite u mješavini vode i octa. Dodate li žlicu octa u vodu u kojoj kuhate povrće, ono će zadržati lijepu boju, a dodajte ga i marinadama jer omekšava meso.
Nije za zimnicu
Kiselost domaćeg octa varira, stoga ga se ne preporučuje upotrebljavati za zimnicu.
Bistar ocat
Zgnječene ili naribane jabuke najprije procijedite kroz gazu kako bi ocat bio bistar.
Vinski ocat
Octenu maticu možete sačuvati u malo octa te je dodati u procijeđeni sok, crno ili bijelo vino te napraviti vinski ocat.