Peciva od ječmenog i pirovog brašna bit će ukusnija dodate li u tijesto začinsko, a uz prstohvat, dva kurkume tradicionalna uskrsna pogača ima ljepšu boju
Kućna pekarnica: Fine i zdrave delicije od domaćeg brašna
Uzmite bilo koju cjelovitu žitaricu organske kvalitete, sameljite je i za nekoliko trenutaka dobit ćete brašno, savjetuje Maja Kefeček, učiteljica prirodne prehrane. Autorica kuharica “Kruh i peciva” te “Slano i slatko od brašna” u svojim receptima priprema delicije od brašna pšenice, pira, prosa, ječma, kukuruza, raži te “nešto egzotičnijeg” brašna od riže, slanutka, soje, amaranta, kvinoje, badema, heljde...
- Ako vam je vodeni mlin nedostupan, a ono što industrija nudi možda nije vaš prvi izbor, možete nabaviti kućni mlin za brašno ili iskoristiti mlinac za kavu za manje količine - kaže Kefeček. Za pripremu kruha preporučuje integralna brašna koja sadrže vlakna, vitamine skupine B, minerale, bjelančevine, fitokemikalije, kao i vitamin E. Ekološka bijela brašna jednako tako se mogu upotrebljavati, samo što su nutritivno manje vrijedna.
- Prerađena brašna donose i manje nutritivne vrijednosti. Neka bijela brašna su i izbijeljena raznim kemikalijama ili sadrže umjetne dodatke prehrani - upozorava Maja te dodaje:
- Oni koji imaju celijakiju, kao i intoleranciju na gluten, mogu rabiti kukuruzno, amarantovo, proseno, heljdino, rižino i brašno slatke riže. Sva ostala sadrže gluten: pšenično bijelo, polubijelo, integralno, graham, brašno durum pšenice, ječmeno, raženo, pirovo i kamutovo.
Proseno brašno je hranjivo i rabi se samo ili u kombinaciji s kukuruznim ili rižinim brašnom. Kukuruzna krupica ima fini slatkasti okus te se koristi za izradu kruha, peciva i biskvitnih tijesta (torta, muffina...). Ima fini slatkasti okus. Heljdino ima intenzivnu aromu koja daje finu aromu jelima kao što su palačinke, a za manje izražen okus u drugim slasticama i kruhu preporučuje se kombiniranje s brašnom neutralnijeg okusa: pšeničnim, pirovim, prosenim i sl.
- Heljdino brašno ima visoku nutritivnu vrijednost jer sadrži proteine, željezo, vitamine i minerale. Rižino brašno ima gorkastu notu tako da s njim ne bi trebalo pretjerivati - kaže Maja.
Focaccia
Sastojci: 600 g pšenice ili prosa, suhi kvasac, žličica soli, 3-4 žlice maslinova ulja, oko 450 ml mlake vode, 6-7 sušenih rajčica i ružmarin ili 20 maslina i origano
Priprema: Sameljite pšenicu ili proso pa ga prosijte. Pomiješajte brašno, kvasac i sol te dodajte ulje i vodu. Zamijesite kuhačom jer je mekano i pustite da se diže oko dva sata. Nakon sat vremena smjesu možete premijesiti. Ako focacciu pripremate s rajčicama, onda ih na kraju umiješajte u tijesto. Rastegnite tijesto na nauljenu pliticu za pečenje - ako su u tijestu sušene rajčice, pospite ga ružmarinom. Ako je tijesto bez rajčica, ukrasite ga maslinama i origanom ili drugom kombinacijom. Prelijte maslinovim uljem i, prema želji, pospite s malo krupne soli. Pecite na 200°C dok ne poprimi zlatnu boju (25-30 minuta).
Brzi krekeri sa sjemenkama
Sastojci: 200 g integralnoga pirovog ili pšeničnog brašna, 100 g polubijelog brašna, 100 g palente, žličica praška za pecivo, žlica soli, 50 g sezama, 50 g suncokreta, 20-30 g crnog sezama, 2 dl mineralne vode, dl hladno prešanog suncokretova ulja
Priprema: Sve suhe sastojke pomiješajte pa im dodajte vodu i ulje. Polagano zamijesite namirnice da se povežu. U lim stavite papir za pečenje pa dodajte smjesu i valjkom za tijesto razvucite što jednoličnije. Ako se lijepi, stavite između papir za pečenje. Narežite na oblike koje želite nožem (kocke, rombovi) i pecite 15-20 minuta na 200 stupnjeva dok ne porumene.
Varaždinski klipići
Sastojci: suhi kvasac, oko 250 ml sojina mlijeka, žlica agavina sirupa, 300 g polubijelog brašna, 200 g integralnoga pirovog brašna, žličica soli, dl suncokretova ulja za prženje + oko 1 dl za mazanje i valjanje sjemenki prema želji
Priprema: Pomiješajte kvasac s mlakim sojinim mlijekom, agavinim sirupom i dvije-tri žlice brašna. Izmiješajte brašno sa soli pa dodajte kvasac i ulje. Smjesu ostavite da se diže oko sat, dva, odnosno dok se ne udvostruči. Nauljite radnu plohu i podijelite tijesto na približno 20 kuglica koje također treba nauljiti. Ostavite ih da stoje oko 15 minuta. Kad su odstajale, razvaljajte kuglice u krug, prerežite na pola, prema želji pospite solju i sezamom (ili lanom, kimom, sirom i sl.) te zarolajte. Slažite ih na papir za pečenje kojim ste prethodno obložili pliticu za pečenje. Pecite ih na 200°C oko deset minuta.
Pikantni zavijuci
Sastojci: 350 g polubijeloga pirovog ili pšeničnog brašna, 150 g ječmenog brašna, suhi kvasac, žlica soli, 2 žlice maslinova ulja, oko 300 ml mlake vode, 50 g margarina s maslinovim uljem, nekoliko žlica medvjeđeg luka u maslinovu ulju, krupna sol za posipanje prema želji
Priprema: Pomiješajte suhe sastojke te polako umiješajte ulje i vodu. Zamijesite kompaktno tijesto i ostavite ga da se diže oko sat vremena. Pomiješajte margarin s nekoliko žlica medvjeđeg luka u maslinovu ulju. Ako nemate unaprijed pripremljen medvjeđi luk u maslinovu ulju, napravite ga tako da medvjeđi luk sameljete u multipraktiku uz dodatak maslinova ulja i soli. Razvaljajte tijesto pa ga premažite dijelom smjese margarina i medvjeđeg luka u ulju. Preklopite i lagano razvaljajte. Premažite. Ponovite još jedanput. Prerežite tijesto na pola, narežite na štapiće te ih nekoliko puta savinite i izdužite. Zagrijte pećnicu na 220°C. Poslažite zavijutke na papir za pečenje. Ostavite ih da se dižu još 15-20 minuta. Prema želji, pospite ih solju. Pecite oko 25 minuta.
Pinca
Sastojci: 500 g polubijeloga pirovog ili pšeničnog brašna, vrećica suhoga kvasca, 1/2 žličice kurkume (za boju), prstohvat soli, 100 g biomargarina, 6-7 žlica agavina sirupa, 2-3 kapi eteričnog ulja naranče, naribana kora limuna, 200 ml zobenog ili sojinog mlijeka, 2 žlice domaće rakije, ruma ili mirina, šaka grožđica (prethodno namakanih u vodi) prema želji, mješavina javorova sirupa i vode za završno premazivanje
Priprema: Prema želji, prosijte brašno pa dodajte suhi kvasac, kurkumu i sol. Otopite na vatri margarin pa dodajte mlijeko, agavin sirup, limunovu koru, eterično ulje naranče i rakiju. Umiješajte mješavinu u brašno i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže oko dva sata. U međuvremenu namočite grožđice. Premijesite tijesto nakon što se diglo i umiješajte namočene grožđice. Oblikujte dvije pince, stavite ih u pliticu za pečenje obloženu papirom za pečenje, prekrijte krpom i ostavite da se dižu 30 minuta. Zarežite nožem pince i pecite na 180°C oko 30 minuta. Kad su gotove, premažite ih mješavinom vode i javorova sirupa.