IZVRSNOST: Dva od pet najboljih restorana na svijetu su u Kataloniji, a samo u Barceloni nalaze se 22 restorana koja se ponosno diče Michelinovom zvjezdicom
Krune španjolske i katalonske kuhinje: Šarena paella i tapas
Katalonska kuhinja dio je mediteranske obitelji što je najočitije u namirnicama koje se koriste poput svježeg voća i povrća, rajčica, crvenih paprika, patlidžana, artičoka, češnjaka te morskih plodova, sira, vina i maslinova ulja, ali i sočne svinjetine, ovčetine i janjetine.
Koliko je katalonska hrana izvrsna svjedoči i činjenica da su dva od pet najboljih restorana na svijetu upravo u Kataloniji, a samo u Barceloni nalaze se 22 restorana koja ponosno nose jednu ili više Michelinovih zvjezdica. Zbog toga je 'Barca' dospjela na listu deset najboljih gastronomskih gradova na svijetu.
Jedno od najpoznatijih jela katalonske kuhinje je aromatična paella. Postoji više verzija ovog jela no svima je zajednička riža, maslinovo ulje i svježe povrće, a ovisno o izboru, glavni dio jela mogu biti plodovi mora ili meso, uglavnom piletina ili zečetina ili pak kombinacija jednog i drugog. Od začina paellom dominiraju šafran i ružmarin, a šarenilu i bogatstvu okusa pridonose i gljive, grah, artičoke ili pak puževi.
Još jedna karakteristika ne samo katalonske, već španjolske kuhinje su jela zvana tapas. Radi se o jelima koja se uglavnom poslužuju kao užina ili međuobrok, a načinom posluživanja su prilagođena jednom zalogaju. Tapas korijene vuče iz mediteranske kulture druženja i hrana je tako dizajnirana da ne odvlači pažnju s razgovora, ipak, tapasi su tako primamljivi da je nemoguće ne primijetiti sklad kojim su uređeni. Gotovo sve namirnice mogu postati dio tapasa, a jedino ograničenje je kuharova mašta. Mnogi restorani i ugostiteljski lokali u Španjolskoj su u svoju ponudu uvrstili i tapase koje nerijetko gostima daju i besplatno uz piće.
Saznajte više o direktnim letovima za Barcelonu iz Zagreba, Dubrovnika, Splita, Zadra i Pule.