Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Krpelji postaju opasniji za zdravlje što dulje piju krv

Krpelji postaju opasniji za zdravlje što dulje piju krv
1

Nakon šetanja prirodom valja dobro pregledati cijelo tijelo kako bi se krpelj odmah skinuo i izbjegla oboljenja koja se javljaju nakon uboda

VIDEO

U ovo doba godine krpelji su aktivni, a glavna sezona traje im do jako vrućih ljetnih dana, kaže dr. Borislav Aleraj, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
- Za hladnog vremena krpelji su nepokretni jer nemaju vlastitu toplinu, a postaju aktivni čim zatopli iznad 10 stupnjeva. Čim šuma olista, to je pouzdan znak da su se krpelji pojavili. Čovjek ih može pokupiti u šumi, grmlju, prirodi. Ubod krpelja ne boli i ne peče nekoliko dana pa se nakon svakog izleta treba dobro pregledati, osobito na mjestima gdje je koža najnježnija, primjerice iza uha, na vratu, pod pauzuhom, među nogama, na donjem trbuhu i sa stražnje strane koljena gdje se krpelji vole smjestiti - objašnjava dr. Aleraj. Napominje da nema smisla paničariti i zbog krpelja izbjegavati odlaske u prirodu:
- Krpelji mogu biti prijenosnici virusnog meningocefalitisa, no rizik je zapravo vrlo malen, odnosno jedan naprema više tisuća. Od tisuću krpelja tek je nekoliko zaraženo, a čak ni ubod zaraženog krpelja ne znači da će čovjek oboljeti. Ako se krpelj isti dan skine, rizik je potpuno uklonjen. Dok pije krv, krpelj cijelo vrijeme unaša infekciju u ubodnu ranicu, a ako ga se pritom ne ometa, može ostati na tijelu 5-6 dana, ili dulje, te narasti do veličine graška. Rizk od zaraze tada je najveći. Postoji učinkovito cjepivo protiv ove bolesti, no potrebno mu je tri tjedna do mjesec dana da počne djelovati. Cijepljenje je preporučljivo onima koji često borave u prirodi, bilo profesionalno, bilo da voze bicikl ili skupljaju šumsko bilje - kaže dr. Borislav Aleraj.
- Nešto češća bolest je Lyme borelioza, koja se uspješno liječi antibioticima, osobito ako se reagira na vrijeme. Njezini simptomi su crveni krugovi na koži koji se mogu pojaviti čak i mjesec dana nakon uboda. Primijetimo li crveni kolobar na koži koji se do sljedećeg dana nije smanjio i napreduje po rubu koji je crveniji od sredine, to je znak da treba posjetiti liječnika - kaže dr. Aleraj.

>>> Krpelji prenose piroplazmozu, koja može biti smrtonosna za psa. Stoga ga treba zaštititi posebnim sprejem, ampulom ili ogrlicom. Mačke imaju svoje preparate, a pseći im škode. Ljubimci na dlaci mogu unijeti krpelje u stan, gdje mogu prijeći na čovjeka.

>>> Krpelje treba skinuti pincetom dezinficiranom alkoholom ili opaljenim plamenom, opreznim, smirenim potezanjem u raznim smjerovima hvatajući krpelja što bliže glavi. Na njega ne treba ništa stavljati, jer ga to može samo potaknuti da luči štetne tvari.

>>> Cijepljenje protiv krpeljnog meningoencefalitisa moguće je obaviti kod svog liječnika, u županijskom ili gradskom zavodu za javno zdravstvo. Baš zbog cijepljenja, sve je manje oboljelih. Cjepivo učinkovito štiti od bolesti tijekom tri do pet godina.

>>> Krpelji najčešće vrebaju u grmlju na visini od 1 do 1,5 metara, tako da maloj djeci najčešće skaču na glavu. Stoga je poslije svakog odlaska u prirodu potrebno dobro pregledati dijete, osobito iza ušiju i na tjemenu, pa čak i ispod kose.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Dnevni horoskop za petak 18. listopada: Djevicu navečer čeka flert, Rak rješava zaostatke...
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za petak 18. listopada: Djevicu navečer čeka flert, Rak rješava zaostatke...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 18. listopada i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'
PROMIJENILA TIJELO

'Milijarder je platio tisuće eura da me pretvori u svoju ženu iz snova, a onda je - nestao'

Upoznala je gospodina X četiri godine ranije, nakon što joj je poslao e-mail u kojem je rekao da je želi rezervirati na sat vremena. Iako više nisu u kontaktu, jako mu je zahvalna