U 21. stoljeću meso za hamburger se više ne radi samo od mljevenog mesa. Velike tvrtke proizvode alternative poput zamjenske govedine napravljene od škroba, genetski modificiranog kvasca i pšenice
Krivotvorena hrana - evo kako ćete ju lako prepoznati i izbjeći
Krivotvorena hrana je vrlo profitabilan posao. Ukupna količina krivotvorene robe na današnjem tržištu procjenjuje se na više od 653 milijarde dolara godišnje, a to je samo u Sjedinjenim Državama.
Čak i najobičnija hrana može biti lažna i možda ćete biti iznenađeni kvalitetom onoga što nađete kad proizvod otvorite.
1. Grašak
Zeleni grašak je često krivotvoren. Lažni grašak je kombinacija soje,mahuna, umjetnih boja i natrijevog metabisulfita. Natrijev metabisulfit je zabranjen u mnogim zemljama jer je povezan s rizikom od razvoja raka i problema s metabolizmom.
Kako izbjeći kupnju lažnog graška?
Kupite zeleni grašak od proizvođača kojeg poznajete. Na pakiranju provjerite mjesto proizvodnje. Ako vam se čini da je boja graška prezelena, vrlo vjerojatno je u pitanju umjetna boja.
2. Jaja
Prema kineskom ministarstvu zdravstva, lažna jaja sadrže mnogo štetnih sastojaka kao što su benzojeva kiselina, natrijev alginat i mnogi drugi. Dakle, gotovo svaki dio jaja može biti lažni (ljuska, bjelanjak i žumanjak). Iako je ovaj problem uglavnom prisutan u azijskim zemljama, uvijek je dobro obratiti pozornost pri kupnji.
Kako izbjeći kupnju lažnog?
Lažna jaja imaju vrlo grube ljuske. Obično su puno veća od pravih jaja. Ako je ljuska u redu, onda obratite pozornost na žumanjak. Ako je previše žuta, jaje može biti lažno.
3. Kineski rezanci
U 2010. otkriveno je da se u Kini proizvode velike količine lažnih rezanaca. Proizvode se od trulih žitarica i otrovnih dodataka. Neki su čak napravljeni od plastike! Stvar je u tome da proizvođači i restorani brze hrane prikrivaju loš okus, ili nedostatak okusa, rezanaca finim i jakim umacima. Ako ste probali ove rezance bez umaka, vjerojatno ste uvidjeli da s njima nešto ne valja.
Kako izbjeći kupnju lažnih kineskih rezanca?
Očito izbjegavajte restorane brze hrane i gotove kineske rezance.
4. Jabuke
Iznenađujuće, čak i na jabukama se može varati. Pa, same jabuke su stvarne, ali aditivi ubrizgani u njih mogu biti opasni. Pri uzgoju im se dodaju kemikalije koje ih čine predobrim da bi bile istinite. Također, njihov vijek trajanja se produžava voskom.
Kako izbjeći kupnju lažnog?
Jabuke koje su presjajne, prezelene i preokrugle, najvjerojatnije su tretirane kemikalijama. Kupite jabuke koje ne izgledaju kao da su fotokopija jedna druge.
5. Bakalar
Istraživači sa Sveučilišta u Dublinu su otkrili da je 90 posto dimljene ribe pogrešno označeno i da je bila u pitanju potpuno druga vrsta ribe. Istraživači nemaju pojma kako i zašto do ove greške dolazi, te tko je za nju odgovoran, ali misle da je riba najvjerojatnije krivo identificirana kao bakalar još prilikom ulova.
Kako izbjeći kupnju lažnog?
Ne postoji pouzdani način da se procijeni je li bakalar pravi ili je u pitanju neka druga riba.
6. Cimet
Ono za što ste prije mislili da je cimet zapravo je cassia. Cassia je jeftina alternativa poznatom začinu koji se diljem svijeta lažno prodaje kao cimet. Ima drugačiji miris, i što je najvažnije, opasna je zdravlje (aroma može uzrokovati migrene). Da bi se proizveo pravi cimet, potrebno je rezati koru drveta koje raste samo u Šri Lanki i zapadnoj Indiji. Kasija se proizvodi od stabala koja rastu u Kini, Vijetnamu i Indoneziji.
Kako izbjeći kupnju cassije?
Većinu vremena, pravi cimet će na pakiranju imati napisano Cinnamomum verum, a cassia Cinnamomum aromaticum. Pravi cimet je vrlo lako slomiti, lagan je i izgleda kao pergament. Cassia je vrlo kruta i svijetlo smeđe boje.
7. Borovnice
Potrošački wellness centar u SAD-u proveo je istraživanje hrane koja je navodno sadržavala borovnice. Rezultati su bili prilično porazni. Većina tih namirnica nije sadržavala ni minimalno borovnica. U većini slučajeva je bilo u pitanju kombinacija škroba, bojila, arome i hidrogeniranog ulja. Postoji veliki broj lažnih proizvoda koji kažu da sadrže borovnice jer se smatraju superhranom, a potražnja za njima je izuzetno velika.
Kako izbjeći kupnju lažnog proizvoda s borovnicama?
Pročitajte sastojke. Ako vidite da proizvod sadrži indigo karmin (E132), to znači da nema borovnice.
8. Šlag
Neki su proizvođači toliko talentirani da ne trebaju ni kremu za izradu šlaga. Američki kemičar William Mitchell 1966. izumio je zamjenu za šlag koji se sastojao od kokosovog ulja, kukuruznog sirupa, prirodne arome i sredstva za zgušnjavanje. Da, sadržavao je mlijeko, ali vrlo malu količinu. Naravno, ovaj 'šlag' ima svoje prednosti: izgleda dobro i lako ga je napraviti. No stručnjaci će odmah uočiti razliku.
Kako izbjeći kupnju lažnog šlaga?
Sastojci ne smiju uključivati biljne masti i šećer.
9. Jakobove kapice
Jakobove kapice su izuzetno skupa poslastica i malo ljudi zna kako stvarno izgledaju. Zbog toga postoji mnogo nepoštenih proizvođača koji koriste mljevenu ribu, meso raže, morske konjiće, pa čak i meso morskog psa pri lažiranju Jakbovih kapica.
Kako izbjeći kupnju lažnog?
100 posto originalne Jakobove kapice mogu se kupiti samo u ljusci. Smrznute kapice bi trebale biti svijetlo ružičaste ili bež boje.
10. Kavijar
Kavijar je najviše lažirana hrana. Nepošteni proizvođači lažiraju različite vrste kavijara, na primjer capelinom, malom ribom iz Sjevernog Atlantika. Stručnjaci kažu da je jako teško uočiti razliku između pravog i lažnog kavijara samo po njihovom okusu. Trećina svih kavijara prodanih u Europi je lažna.
najčešće se lažira crveni kavijar. Lažni crveni kavijar je mješavina želatine, riblje juhe, ulja i boje. Ako u trgovini vidite jeftini crveni kavijar, vjerojatno su u pitanju mješavina algi i crvena boja.
Kako izbjeći kupnju lažnog?
Pravi crni kavijar nije savršen: svi komadi su različite veličine. Ako je crveni kavijar ljepljiv i jako miriše na ribu, nažalost, to znači da je lažan.
11. Mesno ljepilo
Većina proizvođača se ne voli rješavati otpada, jer što više otpada imaju, to gube više novca. Zbog toga su kemičari izmislili transglutaminazu, ili mesno ljepilo. Ova stvar se koristi za lijepljenje stotina komada mesa kako bi se dobilo nešto što izgleda kao lijepi odrezak.
Ali transglutaminaza nije bezopasna. Unatoč činjenici da je organska komponenta (proizvodi se kod ljudi i životinja), prevelika konzumacija može uzrokovati alergijsku reakciju, probavne smetnje i celijakiju - autoimuni poremećaj koji ometa apsorpciju masti, vitamina, željeza i kalcij.
Kako izbjeći kupnju lažnog mesa?
Kupite hranu proizvedenu na farmi od proizvođača u koje imate povjerenja i ne kupujte smrznutu hranu. Lijepljeno meso je lako razlikovati od pravog mesa jer linije na njemu ne izgledaju prirodno.
12. Meso za burgere
U 21. stoljeću meso za hamburger se više ne radi samo od mljevenog mesa. Postoje ogromne tvrtke koje rade na stvaranju alternativa za meso. U 2016. godini tvrtka Impossible Foods pokazala je zamjensku govedinu napravljenu od škroba, genetski modificiranog kvasca i teksturirane pšenice. Teško je razlikovati ovo 'meso' od pravog mesa, a još teže je kad ga jedete u hamburgeru. Uz to, meso za hamburgere se često radi od soje i drugih grahorica, a okus je mnogo bolji od pravog mesa.
Kako izbjeći kupnju lažnog?
Odgovor je očigledan: sami napravite hamburgere i izbjegavajte jesti brzu hranu.
13. Dimljena hrana
Prirodno dimljenje hrane je dug i težak proces, zato mnogi proizvođači koriste takozvani tekući dim. Trebali biste znati da i inače dimljena hrana nije dobra za zdravlje, te ju ne biste trebali jesti češće nekoliko puta mjesečno. Nema dokaza da je tekući dim opasan za zdravlje, ali previše dimljene hrane može uzrokovati trovanje hranom, piše Brightside.
Kako izbjeći kupnju lažnog?
Dimljeno meso i riba moraju biti suhi i ne jako svijetle boje. Boja na površini ne bi trebala imati nikakve tamne ili svijetle točke - trebala bi biti ravnomjerna.