Vrlo finu i zasitnu juhu od muškatne tikve jednostavno je pripremiti. Tikva se najprije stavlja u pećnici dok ne dobije zlatnu boju, a zatim se od nje pravi juha
Krem juha od muškatne tikve savršena je u hladnim danima
Sastojci:
- 200 g muškatne tikve
- 1 crveni luk
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica muškatnog oraščića
- 1 žlica grčkog jogurta
- 1 dcl pilećeg temeljca
- Sol
- Papar
- Maslinovo ulje
Još zanimljivih slanih i slatkih delicija pronađite na gastroblogu Foodiona ili Facebook stranici.
Priprema: Muškatnu tikvu ogulite i narežite na kockice jednake veličine. Stavite u kalup za pečenje, malo posolite i začinite maslinovim uljem. Pecite u pećnici na 170°C oko 20-30 minuta dok tikva ne omekša i dobije zlatnu boju. Za to vrijeme u posudi na maslinovom ulju lagano dinstajte luk dok ne omekša. Dodajte sjeckani češnjak i maknite s vatre kad osjetite miris češnjaka.
U zdjelu zatim dodajte pečenu muškatnu tikvu, pileći temeljac i grčki jogurt te začinite smuškatnim oraščićem. Sol i papar dodajte prema ukusu. Pomoću štapnog miksera usitnite sastojke dok ne dobijete gustu juhu. Možete dodati više ili manje pilećeg temeljca, ovisno koju gustoću želite postići. Juhu poslužite toplu uz prepečeni kruh.