Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Kraljica zimskog stola: Korak po korak recept za ukusnu sarmu

Kraljica zimskog stola: Korak po korak recept za ukusnu sarmu

U našim krajevima sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo s kojim je većina ljudi odrasla. Hranjiva i ukusna, zagrijat će tijelo i pružiti mu potrebne hranjive sastojke

Sastojci: 

  • 500 g mljevenog mesa
  • glavica kiselog zelja
  • 20 dkg slanine
  • glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 10 dkg riže
  • jušna žlica slatke mljevene paprike
  • dvije čajne žličice soli
  • suho meso s kostima
  • 5 dkg brašna
  • ulje
  • koncentrat rajčice

Priprema: 

Odvojite listove zelja i provjerite njihovu veličinu kako bi bili sigurni da su dobri za motanje. One koji su se potrgali nasjeckajte na sitno i iskoristite kao podlogu za kuhanje sarmi. Prelijte listove vrućom vodom i kratko ostavite kako bi kupus otpustio dio kiseline. Ako volite kiseliju sarmu, ostavite kratko u vodi, a ako više volite slatko-slanu, ostavite listove zelja duže u vodi. 

Nekoliko savjeta prije pečenja: Purici uklonite sve leđne kosti i u početku ju pecite naopako
Nekoliko savjeta prije pečenja: Purici uklonite sve leđne kosti i u početku ju pecite naopako

Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista odrežite ( i dodajte i te dijelove u podlogu). Rižu stavite u zdjelicu s vodom i prođite kroz nju par puta prstima kako biste isprali rižu. Potom ocijedite vodu. 

Popirjajte na malo ulja luk, zatim dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili. Mesu dodajte ispranu rižu, nasjeckanu slaninu (možete i nju odvojeno malo popržiti na ulju) i žličicu slatke mljevene paprike te sve zajedno dobro promiješajte kako bi se smjesa i okusi sjedinili.

Počnite puniti listove kupusa, ali pripazite da ne stavite previše smjese pa da ne možete zamotati lijepe sarme. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba.

Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše. 

Lošije listove koje ste ranije na sitno nasjeckali sad stavite na nauljeno dno dubokog lonca u kojem ćete kuhati sarmu. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorjele. Posložite sarme, možete i između sarmi ubaciti malo narezanog kupusa i dodajte suho meso. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i na laganoj vatri kuhajte oko dva sata. 

Jako ukusni recept za zapečeni buncek s aromatičnim zeljem
Jako ukusni recept za zapečeni buncek s aromatičnim zeljem

Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike, koncentrat rajčice i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...