Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Omiljena dalmatinska biljka postala apsolutni hit u Americi

Omiljena dalmatinska biljka postala apsolutni hit u Americi
1

Raštike najviše ima u Dalmaciji, na otocima i u Hercegovini, a ova lisnata zimska kraljica obogatit će vaš stol, ali i imunitet. Njeni sastojci čuvaju i od karcinoma, a dobra je i za kosti i oči

Luksuzna američka robna kuća Neiman Marcus u ponudu je stavila vrtoglavo skupu raštiku, gdje 400 grama salate prodaju za više od 500 kuna. Da je njihova raštika zlata vrijedna opravdavaju tvrdeći kako je savršeno začinjena i zdrava. Visoke cijene izazvale su brojne kontroverze diljem Amerike budući se raštika smatra biljkom koja je hranila ljude za vrijeme velikih financijskih kriza i koja se ustabilila kao domaća namirnica puka, a ne kao isključivo luksuzni proizvod.

Kod nas se raštika tradicionalno uzgaja u vrtovima diljem Dalmacije, ali nije joj strana niti kontinentalna klima. Najbolji okus raštika ima na vrhuncu sezone - tijekom hladnih zimskih mjeseci. Odlična je kuhana na pari ili u slanoj vodi, ali pazite da je ne prekuhate jer tada gubi hranjive tvari.

Kako spremati raštiku?

Raštika se čisti poput špinata. Perite je u hladnoj tekućoj vodi nekoliko minuta pa očistite od uvelog ili oštećenog lišća. Kako biste bili sigurni da nema pesticida i prljavštine možete je potopiti na pola sata u posoljenu vodu. Ako raštiku kupujete u prodavaonici ili na tržnici, izbjegavajte onu žućkastih listova. Oprane listove narežite na rezance i skuhajte.

Dobitne kombinacije s raštikom

Posebno skuhajte krumpir, pa na malo maslinova ulja kratko popržite češnjak. Na to dodajte kuhani krumpir i raštiku. Propirjajte da se sve dobro poveže. Prije posluživanja dodajte još malo maslinova ulja i dobili ste ukusan prilog pečenjima ili lagano samostalno jelo. A ako želite nešto drukčije, razmišljajte tako da raštiku možete staviti u bilo koje jelo u koje inače dodajete blitvu ili špinat, možete je iskoristiti i za pripremu sarmica s mljevenim mesom.

Raštika je vrlo ukusna pripremljena na salatu, a još je bolja uz kuhano meso (svježe ili suho svinjsko meso) ili ribe. Vrlo dobro se slaže i kao prilog ili s rižom, ječmom ili bilo kojim drugim žitaricama. Svježi listovi raštike mogu se koristiti i kao dodatak svježim sokovima i miješati s drugim voćem, povrćem čak i ljekovitim biljem. Raštika je odlična namirnica za doručak i vrlo dobro se slaže s poširanim ili prženim jajima, čak i u omletu.

Zašto je zdrava?


Lišće raštike sadrži dobru količinu topivih i netopljivih prehrambenih vlakana koji pomažu u kontroli razine LDL kolesterola i štite od hemoroida, zatvora kao i bolesti te raka debelog crijeva. Naširoko se smatra kao zdrava hrana, lisnata raštika je bogata neprocjenjivim izvorom fito- hranjivih tvari s moćnim svojstvima protiv raka i dokazane su prednosti protiv bolesti prostate, dojke, vrata maternice, debelog crijeva, jajnika.

Raštika je bogata vitaminom C i ima snažno antioksidativno djelovanje. Trebamo je jesti za jače kosti, a trudnice zbog visokog udjela folne kiseline, smanjuje i bolesti srca te poboljšava zdravlje očiju.  

Kaneloni sa sirom i raštikom

Sastojci: 250 g kanelona, luk, manja korabica, 2 žlice maslinovog ulja, vezica raštike, 3 žlice sjeckanog peršina, žlica svježe majčine dušice, žlica bosiljka, 5 žlica bijelog vina, 200 g masnog kiselog vrhnja, 150 g svježeg naribanog ovčjeg sira, 50 g maslaca, crveni mljeveni papar, 2 dl pasirane rajčice

Italian Caneloni

PRIPREMA: Ogulite luk i nasjeckajte ga. Korabicu ogulite i narežite na tanke rezance. Raštiku operite, ocijedite i blanširajte dvije minute. U tavi zagrijte ulje i popržite luk dok ne postane staklast. Primješajte pripremljeno povrće s raštikom, sjeckanim začinskim biljem i vinom. Pirjajte 5 minuta, a zatim ostavite da se malo ohladi. Kanelone skuhajte u kipućoj slanoj vodi.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Smjesu povrća posolite i pomiješajte s vrhnjem i 50 g naribanog ovčjeg sira pecorina. Smjesom nadijevajte ocijeđene kanelone. Kalup za nabujak obilno premažite maslacem, složite tjesteninu, pospite pasiranom rajčicom, preostalim sirom, listićima maslaca i mljevenim crvenim paprom. Pecite u pećnici 20 minuta. 

Zimski složenac 

Sastojci: veliki batat, 600 g raštike, luk, 1⁄2 žličice sjemenki kumina, 1 1⁄2 šalica crnog graha, 1⁄2 šalice umaka od rajčice, 1⁄2 šalice gotovog salsa umaka, žličica soli, 4 tortilje, 1⁄2 šalice sira

Enchilada Casserole with Kale and Sweet Potatoes

PRIPREMA: Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite posudu za pečenje uljem. Ogulite i naribajte slatki krumpir, a raštiku blanširajte pa narežite na rezance. Očišćeni luk narežite na kolutove. Na dno posude posložite batat i sloj luka. Pospite kuminom, te redajte sloj raštike i crnog graha. Ravnomjerno prelijte pomiješanim umakom od rajčice i salsa umakom. Na vrh stavite ribani sir i tortilje narezane na trakice. Pokrijte s folijom i pecite 25 minuta.

Pirjana raštika s palentom i pinjolima

Sastojci: 150 g kukuruznog brašna za palentu, žlica kiselog vrhnja, komadić maslaca, 600 g raštike, 2 češnja češnjaka, 4 žlica maslinovog ulja, veća rajčica, žlica pinjola, sol, papar

11295808

PRIPREMA: Listove raštike izrežite na manje komade. Popržite ih na maslinovom ulju, pa kad malo povenu, dodajte sjeckani češnjak i rajčicu. Sve kratko propirjajte i dolijte toliko vode da prekrijte povrće. Kad zavrije, začinite solju i paprom, te kuhajte na laganoj vatri dok raštika ne omekša i ne upije tekućinu.

Za to vrijeme zakuhajte posoljenu vodu i uspite palentu. Nakon 15 minuta kuhanja, poslužite je s pirjanom raštikom i tostiranim pinjolima.

Raštika s rižom

Sastojci: 150 g kukuruznog brašna za palentu, žlica kiselog vrhnja, komadić maslaca, 600 g raštike, 2 češnja češnjaka, 4 žlica maslinovog ulja, veća rajčica, žlica pinjola, sol, papar


PRIPREMA: Raštiku i očišćenu papriku izrežite na rezance. Na ulju kratko popržite protisnuti češnjak, dodajte papriku, kratko propirjajte pa dodajte raštiku. Zalijte s malo temeljca i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte rižu i zalijte s vodom ili temeljcem.

Začinite solju i paprom, te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri dok riža ne omekša. Po potrebi dolijte još tekućine i povremeno potresite lonac. Pred kraj kuhanja umiješajte maslac i ribani parmezan. Promiješajte i ostavite poklopljeno. Za to vrijeme na tavi bez masnoće prepržite salamu narezanu na tanje trake. Posložite ih na raštiku s rižom i poslužite toplo.

Pesto od raštike

Sastojci: 200 g raštike, 100 g paremzana, 30 g badema, 20 g pinjola, 3 češnja češnjaka, ½ dl maslinovog ulja, 2 žlice limunovog soka, žličica soli, ½ žličice bijelog papra

PRIPREMA: Listovima raštike odstranite korijenastu sredinu. Narežite ih na tanje rezance i gnječite rukama ili mužarom oko 5 minuta. Prebacite na papirnate ubruse i prosušite ga. Tostiraje bademe i pinjole, pa usitnite u električnoj sjeckalici s parmezanom. Dodajte ulje, češnjak, limunov sok, sol i papar.

Izmiksajte, pa postepeno dodavajte raštiku. Nastavite s miksanjem dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja. Namaz premažite na prepečene ploške kruha, a ostatak možete čuvati hermetički zatvoreno u hladnjaku do tjedan dana.

Nabujak od raštike

Sastojci: 800 g raštike,  250 g mljevenog mješanog mesa, 50 g mesnate suhe slanine, glavica luka, 3 jaja, 2 dl kiselog vrhnja, 3 žlice riže, 3 žlice krušnih mrvica, ulje, sol, papar, 60 g sira škripavca

PRIPREMA: Raštiku skuhajte u posoljenoj vodi. Ocijedite, ohladite i sitno iskosajte. U međuvremenu na ulju popržite sjeckani luk i manje kocke slanine, dodajte mljeveno meso i pirjajte oko 10 minuta. Pripremljenom mesu dodajte napola kuhanu rižu, posolite, popaprite, dodajte žlicu i pol krušnih mrvica, razmućeno kiselo vrhnje sa žumanjcima i na kraju čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Sve lagano izmiješajte i prebacite u posudu za pečenje premazanu uljem i posutu mrvicama. Nabujak pospite ribanim sirom i malo ulja, te pecite u zagrijanom pećnici na 180°C oko 40 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21