Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kraljica užitka i zdravlja bundeva voli jake začine

Kraljica užitka i zdravlja bundeva voli jake začine
1

Različiti začini poput đumbira i češnjaka odlično se sljubljuju sa slanim jelima od bundeve, a jabuke i naranče obogatit će okus deserta

Žućkasto-narančasto meso bundeve obiluje vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima potrebnim organizmu. Bundeva je izvrstan diuretik i preporučuje se ljudima s reumatskim poteškoćama, upalom bubrega i mokraćnih puteva. Zbog svoje lake probavljivosti trebala bi se što češće naći na jelovniku, osobito onih ljudi koji boluju od želučanih tegoba. Od mesa sirove bundeve možete pripremiti sve od predjela, glavnih jela do slatkih ili slanih deserta. Osim mesa bundeve, u pripremi slanih i slatkih jela možete koristiti i suhe sjemenke bundeve. One sadrže veliku hranjivu vrijednost i bogate su željezom, fosforom, kalijem i kalcijem. Hranjive sjemenke iz velikih bundeva očistite od vlakana i sušite ih oko sedam dana. Poseban orašasti okus sjemenke će imati ako ih suhe popržite u tavi i lagano posolite. Poslužite ih kao grickalice. Poslužujete li pečenu bundevu kao prilog mesu ili samostalno jelo, začinite je maslacem i češnjakom. Ako je poslužujete kao slatki desert, pospite je šećerom i cimetom ili prelijte javorovim sirupom koji će se odlično stopiti sa slatkastim okusom bundeva. Naribana bundeva, narezana na kockice ili pire od bundeva odličan je dodatak varivima, juhama, umacima, kolačima ili slatkim desertima. Okus aromatičnog voća jabuka, naranči, ananasa i bobičastog voća upotpunit će slatke deserte od bundeve.

JUHA OD BUNDEVE
Sastojci:
750 g očišćene bundeve, svježa čili papričica, komad svježeg đumbira, prstohvat muškatnog oraščića, 250 g vrhnja, 200 g sira, 0,5 l temeljca, sol
Bundevu ogulite, izvadite sjemenke i narežite na kockice. Iz čili papričice izvadite sjemenke i nasjeckajte je. Đumbir ogulite i sitno naribajte. Kockice bundeve stavite kuhati u temeljac. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umiješajte čili papričicu i đumbir. Zagrijte vrhnje i dodajte mu sir narezan na kockice. Miješajte dok se sir ne otopi. Umiješajte sir s vrhnjem u juhu od bundeva. Posolite i kuhajte još nekoliko minuta. Juhu pospite kockicama prepečenca začinjenog češnjakom i preprženog na maslinovu ulju.

KOLAČ OD BUNDEVE I SIRA
Sastojci:
15 piškota, 2 žlice maslaca, 200 g svježeg sira, 250 g šećera, 2 jaja, 200 g pirea od bundeva, žličica limunove korice, 350 g vrhnja, 2 vanilijina štapića, 1 i pol žlica brašna
Bundeve narežite na kockice i kuhajte šest minuta. Ocijedite i izmiksjate u pire. Piškote usitnite u mrvice. Stavite u posudu i umijesite s maslacem. Namažite kalup i stavite u njega grudičasto tijesto. Za nadjev pomiješajte svježi sir s 150 g šećera. Jaja umutite i dodajte siru s pireom od bundeva, limunovom koricom, vanilijom i brašnom. Rasporedite po podlozi tijesta. Pecite u pećnici oko 35 minuta na 160 stupnjeva. Za glazuru pomiješajte kiselo vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom. Prelijte preko vrućeg kolača i pecite još 15 minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0